Meny

Hemmaodlat

Samplantering - Växter som trivs ihop

Kurser

Kurser

Våra kurser blandar teori med praktik på ett lättförståeligt sätt. Du behöver ingen tidigare odlingskunskap. Vi lär dig odla med och utan jord från grunden, oavsett hur du bor, året om.

Odla bönor och ärtor

Odla bönor och ärtor

Vad är det för skillnad på en böna och ärta och hur odlar jag dem på bästa sätt.

Ett enkelt samplanteringsschema sammansatt från olika källor som är tänkt som en utgångspunkt för dig som vill pröva på.

Niklas Hjelm
Av Niklas Hjelm

Det här med samplantering är ett intressant ämne. Det handlar dock inte bara om vilka växter som trivs bra ihop. Samplantering kan lika gärna användas för att locka till sig pollinerare eller hålla ett specifikt skadedjur borta. Att växter lever i symbios är i sig inget konstigt då så mycket som 95% av alla växter lever med mykorrhiza för att få bättre tillgång till mineraler. Även många baljväxter har ett liknande förhållande med kvävefixerande svampar, det är alltså inte växterna i sig som fixerar kvävet utan svamparna. 

Sedan vi började kultivera växter har odlare iaktagit att det verkas finnas vissa fördelar med att plantera en del växter ihop. Tyvärr finns det väldigt lite forskning kring ämnet (vad jag kunnit hitta) utan mycket baserar på kunskap som förts vidare från generation till generation. Det jag har försökt göra är att titta på olika källor, både i böcker och på nätet för att försöka hitta gemensamma åsikter. För de mesta går åsikterna nämligen isär kring vad som ska och inte ska planteras ihop och vilka fördelar detta kan ge. 

Samplanteringsschema

Odlas för bladen Gärna  Aldrig Egenskap
Salladslök Kål, sallat, persilja Bönor, ärtor. Spenat Kan hålla insekter på avstånd. 
Dill Sallat, Kål, Salladslök Morot, tomater, chili Perfekt för pollinerare , kan korspollineras med morot. 
Persilja Tomat, chili, potatis, ärtor Mynta, sallat Tips, persilja får rosor att dofta mer om du planterar dem vid roten. 
Mynta Tomat, chili, kål, sallat,  ärtor Persilja, kamomill Deras starka doft kan förvilla insekter. 
Koriander Spenat, bönor, ärtor Fänkål Planteras gärna nära morot och kål för att hålla borta insekter. 
Basilika Tomat, chili, oregano Salvia Vissa påstår att smak på tomat och basilika förbättras om de planteras ihop. 
Salvia Kål, morot, rosmarin Gurka, salladslök Kan hålla borta kålmask, attraherar pollinerare. 
Timjan Kål, sallat   Attraherar pollinerare och rovkvalster. Håller kålmasken borta. 
Rosmarin Kål, chili, salvia, bönor Morot, potatis Håller insekter borta. 
Sallat Morot, gurka Fänkål  
Kål Bönor, ärtor, dill, gurka Jordgubbe Starkt doftande örter kan hålla kålfjärilens larver borta. 
       
Odlas för frukterna Gärna  Aldrig Egenskap
Chili Basilika, salladslök    
Tomat Salladslök, basilika,  Potatis, kål, dill, fänkål  
Squash Bönor, ärtor, gurkört Potatis, kryddväxter, tomat Gurkört sägs förbättra smak och tillväxt samt attraherar pollinerare. Ärtor, bönor kan hjälpa till fixera kväve, klättra.
Jordgubbe Gurkört, bönor Kål Gurkört håller skadeinsekter borta och attraherar pollinerare, plus att jordgubbarna smakar bättre. 

 

Vad är din erfarenhet?

Det finns förstås mycket mer om att säga och hur detta funkar i en inomhusmiljö med t.ex hydroponisk odling tror jag inte jättemånga känner till. Vad är dina erfarenheter?

31 - 01
okt
Höstlovspyssel - Drop in

Höstlovspyssel - Drop in

Med Hemmaodlat. Tid: 11.00 Plats: Hemmaodlat

Varmt välkomna till Hemmaodlat för höstlovspyssel! Vi bjuder in barn och vuxna för en rolig dag i kreativitetens tecken, där vi tillsammans kommer att skapa hydroponiska odlingar med hjälp av PET-flaskor. Fröer, näring och allt annat som behövs till odlingen samt färg, papper och annat kul material som behövs för att dekorera den finns på plats och ingår givetvis i priset. Vi bjuder på bullar, saft och kaffe - och odlingen, den får ni ta med er hem! Obs! Vi kommer enbart att ha ett begränsat antal PET-flaskor till hands och ser därför gärna att ni har med er en 2-liters PET-flaska när ni kommer. Lör-sön 11-15. Drop in!

50 kr (Platser kvar: 8)Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar