Meny

Hemmaodlat

den 10 juni 2021 | KOMMENTERA

Maxa din tomatodling

Sommaren är här och tomatodlingssäsongen är i full gång. Vi har därför tagit fram en ny tomatodlingskurs för dig som vill maxa din tomatodling och få så mycket tomater det bara går! I kurspriset ingår en tomatplanta som du får med dig i samband med kursen. Kursen är både för dig som odlat innan, och dig som är helt ny odlare.

Tomat (1)

Kursinnehåll

 • Olika sorters tomater och hur man odlar dem på bästa sätt.

 • Bevattning och näring till tomater.

 • Hur man beskär tomater.

 • Optimala tillväxtförhållande för tomat.

 • Vanliga problem och hur du kan undvika dem.

Detaljer

Datum och tid: Lördagen den 19/6 mellan 09-11.30.

Plats: Grohuset, Växthusvägen 5, 230 53 ALNARP.

Pris: 595kr (I priset ingår en stor tomatplanta).

Anmälan via köpknappen här nedan. Har du några frågor maila info@alnarpfoodtech.se

den 18 januari 2021 | KOMMENTERA

Hemmaodlat 2021

En liten uppdatering hur vi ser på 2021

Vi behöver inte berätta för någon att 2020 har varit ett utmanande år för oss alla på något sätt. Vår flytt till Alnarp och alla planerade aktiviteter fick snällt vänta trots några trevande försök att få igång medlemsträffar igen. Vad pandemin visade oss var att vi har många fantastiska medlemmar ute i landet och att vi behöver hitta sätt att nå alla odlingsintresserade på andra sätt än fysiskt. Mellan en tomatplanta fick därför bli ett stående bidrag från Hemmaodlat där Niklas och Niclas svarar på tre odlingsrelaterade frågor. Vi hoppas även kunna kurera en del av innehållet på sajten som har några år på nacken och behöver uppdateras. Det är det som är så härligt med odling, man lär sig nya saker hela tiden, och gårdagens sanningar stämmer kanske inte idag :) Sen så klart vill vi även träffa er på riktigt och väntar otåligt tills det blir möjligt. 

Ha det grönt / Niklas

den 27 augusti 2020 | KOMMENTERA

Medlemsträffar i Alnarp

Nu är det äntligen dags! Är du sugen på att vara en del av en odlingsgemenskap och träffa likasinnade en gång i veckan?

Hemmaodlat kommer starta upp medlemsträffar varje onsdag med start den 16 September klockan 17.30-19.30. Medlemmar får en gemensam yta i växthus/friland där det går bra att göra gemensamma odlingsprojekt. Det är fritt för gruppen att bestämma aktiviteter, viktigt är alla får komma till tals och gruppen kan enas.

Hemmaodlatkollage


Hemmaodlat har genom åren gjort en rad olika aktiviteter, exempelvis:

 • Chiliprovning
 • Ölbryggning
 • Syrat grönsaker
 • Byggt hydroponiska odlingar
 • Anordnat gästföreläsningar
 • Varit med i Malmö Garden Show med balkong
 • Haft pestokväll och chimichurriafton
 • Gjort odlingsförsök

Mycket har kretsat kring odling och mat, med viss betoning på hydroponisk odling, det är dock fritt fram för gruppen att bestämma aktiviteter så länge det rör sig inom området odling och mat. 

Var och när?

Grohuset, Växthusvägen 5 i Alnarp med start 17.30 den 16 September. Det går regelbundet bussar från Malmö, Lund/Lomma. Det finns även flera parkeringsplatser precis i närheten.

Anmälan

Vi behöver komma upp i några stycken för att det ska vara roligt. Anmäl ditt intresse genom att maila till info@hemmaodlat.se Det går också bra att ställa frågor på den här adressen.

 

den 2 april 2019 | KOMMENTERA

Den levande salladsbaren

Hemmaodlat utförde ett projekt som hette den levande salladsbaren. Här kan du läsa mer om projektet.

Den levande salladsbaren ska höja medvetandet om vad/hur mat - är, smakar och växer för att få ungdomar till att bli nyfikna på nyttig och färgrik mat. Elever från Filbornaskolan kommer bygga om värmhållningsbord som inte är i bruk till stora DWC-odlingar som vi sedan kommer ställa i matsalarna på skolorna. Det kommer sedan bli fritt fram för matsalens gäster att förse sig med godsakerna från salladsbaren, detta kommer vara ett komplement till deras vanliga salladsbord. Det kommer vara elever och personal som tar hand om odlingarna och de kommer därför bli utbildade i hydroponisk odling och vad det är som får växterna att växa.

Salladsbar

Projektledare är Niclas Lundius Mörck som kommer agera stöd till de nya odlarna under hela projekttiden. 

Uppdatering. Nu är projektet avslutat och du kan läsa rapporten här

den 12 januari 2019 | KOMMENTERA

Boken om hydroponisk odling

Efter två års arbete är boken "Hydroponisk odling - Köksträdgård utan jord" äntligen klar! Det är den första boken på svenska om ämnet och är en fullspäckad guide i hydroponisk odling för hemmaodlaren.

Jag hoppas att den kommer inspirera dig att odla året om, oavsett om du har odlat mycket innan eller aldrig odlat alls. Det finns de allra enklaste små odlingssystem man kan tänka sig (perfekt för barn) till större avancerade odlingar för den som verkligen vill maxa sitt odlande där hemma. 

Viktiga delar i boken 

 • Olika hydroponiska odlingssystem 
 • Var du kan odla 
 • Vad du kan odla 
 • DIY guider 
 • Fördjupning 

 

Innehall Hydroponisk Bok

Med guiderna kan du designa och bygga din egen odling och i fördjupningssektionen får du t.ex svar på vad du ska tänka på när det kommer till växtbelysning. Jag går även igenom många vanliga växter du kan odla hydroponisk och berättar vilka kombinationer som fungerar allra bäst och i vilket system. Om du är osäker hur mycket näring du ska ge eller hur mycket ljus växterna behöver kommer du finna svaren. Annars får du höra av dig! 

Boken finns ute nu och går att beställa från t.ex Bokus eller Adlbiris

den 20 september 2018 | KOMMENTERA

Urban Ecosystems

Urban Ecosystems är en helhetslösning för smart och kretsloppsbaserad odling i städer. Det bygger på att integrera odlingen på redan existerande byggnader med ett takväxthus - dels för att skapa synergier men också för att komma åt centrala placeringar där mark är otillgänglig.

Urban Ecosystems Closing The loop

Efter 18 månader har vi nått vägs ände i innovationstävlingen om hållbar matproduktion i städer. Målet var att hitta ett sätt att producera mat inom stadens gränaser där både ekologiska, sociala och ekonomiska hänsyn togs. Vår lösning Urban Ecosystems mötte upp alla dessa punkter. Tyvärr förstod inte juryn vårt koncept fullt ut, något som vi såg i feedbacken. Jättetrist när det faller på det, men sånt är livet. Är du nyfiken på vår lösning så går den att ladda ner som PDF på länken nedan. Allt är på engelska och vi har tagit bort en del specifika siffror. I övrigt finns hela konceptet där. Lämna gärna en kommentar vad ni tycker om det. 

Ladda ner Urban Ecosystems (PDF på engelska)

Sammanfattning
Urban Ecosystems är en helhetslösning för smart och kretsloppsbaserad odling i städer. Det bygger på att integrera odlingen på redan existerande byggnader med ett takväxthus - dels för att skapa synergier men också för att komma åt centrala placeringar där mark är otillgänglig. Genom exempelvis en placering ovanför en matbutik kan den inte bara sälja grönsaker utan även producera dem och på så vis få större kontroll över kvalitén, undvika onödiga förpackningar och minska svinn. Tack vare restvärme och koldioxid från den underliggande byggnader spar Urban Ecosystems mycket i onödiga uppvärmningskostnader. Under de månader när mer ljus och värme behövs så hanteras detta enkelt med modern växtbelysning och fjärrvärme.

Urban Ecosystems är uppdelat i olika sektioner som alla spelar en viktig roll för helheten. All odling av bladgrönsaker sker i vertikala system för att spara utrymme. Här kan vi året om producera alltifrån små microgreens till större kålsorter. Det finns också en sektion som antingen producerar tropiska frukter alternativt tomater, paprika och jordgubbar beroende på vilken konfiguration som väljs. Den tropiska delen är mer upplevelsebaserad medan tempererade delen är mer fokuserad på produktion. Oavsett så sker all plockning när frukterna är som mest mogna vilket öppnar upp för helt andra sorter och smakupplevelser för konsumenterna. En del av dessa upplevelser konsumeras i café/restaurangdelen i Urban Ecosystems, andra hos andra restauranger eller i det egna köket.

All odling sker med hjälp av akvaponik – ett odlingssystem där fiskarnas restprodukter blir till näring för växterna i ett slutet system. Vi har valt att inte nyttja matfisk utan använder istället KOI fiskar på ett socialt och integrerande sätt genom att de simmar i kanaler. Dels för att skapa en inbjudande miljö, men också för att landbaserad matfiskproduktion är svår att få lönsamhet i utan att kompromissa mycket med fiskarnas välmående. När det blir möjligt kommer dessa matas med proteinrikt insektsbaserat foder som vi kan producera på plats med restprodukter från anläggningen. Tillsammans med den tropiska/tempererade delen skapar detta en helt unik och engagerande miljö där besökare vid speciella datum även kan plocka sina egna frukter och bär.

Teknik kan hjälpa oss att nå både bra lönsamhet och hållbar produktion där vi inte konsumerar mer än vi producerar. För att nå social och kulturell hållbarhet behöver vi skapa ett engagemang och intresse för bra råvaror och hur dessa produceras. Genom rundvandringar, matlagningskurser och kulturella evenemang kopplade till mat kan vi nå ökad förståelse och sluta kretsloppet helt.

den 12 februari 2018 | KOMMENTERA

Chilisås à la Hemmaodlat

För dig som älskar att hetta upp maten så kommer här ett par goda recept på kalla chilisåser. De håller en dryg vecka i kylen så bjud in familj och vänner på tacomys!

Chillisås med mango (mild)

Utrustning

 • Mixer
 • Grillpanna (vanlig stekpanna)
 • Kniv

Ingredienser

 • 3 st mango
 • 2-3 st jalapeno
 • 1 st stor gul lök
 • 5 dl vitvinsvinäger
 • 4-6 st vitlöksklyftor
 • 0,5 st citron
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar
 • 2 msk oliv olja

Tillvägagångsätt

Skala och skär av fruktköttet på mango samt citronen i tjocka skivor, när grillpannan är varm häll lite olja och lägg i mango och citron så de får ordentligt med färg på alla sidor. Skala gul lök och vitlök samt dela gul lök o jalapeno i grova bitar. Häll i samtliga ingredienser i mixern och mixa till såsen får den konsistensen du vill ha. Smaka av och tillsätt mer av något om det behövs.

Chillisås med paprika och soltorkade tomater (stark)

Utrustning

 • Mixer
 • Kniv

Ingredienser

 • 2 st stora paprikor
 • 1 st stor gul lök
 • 250 gram soltorkade tomater
 • 7,5 dl äppelcidervinäger
 • 1-2 st röd habanero
 • 4-6 st vitlöksklyftor
 • 1 msk persilja
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk peppar

Tillvägagångsätt

Skala gul lök, dela paprika, chili och lök i grova bitar. Ner med allt i mixern och blanda tills du får den konsistens du vill ha. Smaka av och tillsätt mer om det behövs något mer av någon ingrediens.

den 9 november 2017 | KOMMENTERA

Odling som alla lyckas med

Hur kan vi se till att Harvy blir en odling som alla lyckas med, oavsett hur man bor eller tidigare kunskap.

Elmia har kommit och gått och vi har presenterat Harvy för världen. Mässan var en stor succé och intresset för vår gemensamma odlingslösning med Nelson Garden var påtagligt. Vi fick dessutom en nominering till årets trädgårdsprodukt, resultatet kommer i Mars. Tempot har inte saktat än, snarare tvärtom.

Harvy Elmia

Hemmaodlat på Elmia tillsammans med Nelson Garden och vår produkt Harvy.

Det är mycket som behöver vara på plats inför Februari när Harvy kommer finnas i butik. Förutom att vi har finjusterat vår en parts näringslösning ännu mer så har vi tittat mycket på de råd vi ska ge för att alla skall lyckas med sin odling. 

Lyckas från början

Vad som kommer avgöra framgången för Harvy mer är någonsin är om första odlingsförsöket blir lyckat eller inte. Vad som gör allting mycket svårare är att olika grönsaker trivs olika bra i olika miljöer. Att lyckas med sallat är inte speciellt svårt, men att få en perfekt grönkål eller koriander är något svårare. Mycket av det arbete vi gör nu handlar därför inte bara om hur mycket näring du skall tillsätta eller hur ofta, utan även hur stark belysning du ska använda, placering och temperatur. En del kommer givetvis vara svåra att styra över. Du kanske bara har en plats att sätta din Harvy på. Det vi vill ge dig då är råd för vad du kan göra för att se till att du lyckas utifrån dina förutsättningar Det är inte så att vi kommer kunna garantera 100% framgång vid varje odling, med det är helt klart vårt mål. 

Hur testar vi?

Vi försöker gå tillväga väldigt metodiskt och enbart testa en sak åt gången. Det kan vara som nu när vi testar hur Pak Choi och Grönkål beter sig under olika uMol, eller om det gör någon skillnad att använda plastlock vid frösådd. När vi väl sett vad som fungerar för varje kultur så kan vi testa olika kombinationer för att se vad som fungerar bra tillsammans. Allt detta samlar vi i en stor kunskapsdatabas som ligger till grund för våra odlingsinstruktioner till dig som skall odla.

Testande HarvyMetodiskt testande med Harvy

Det tar tid och vi kommer inte ha precis alla svaren när vi lanserar i Februari. Vi kommer dock fortsätta att testa metodiskt och samla in information från er som odlar för att se till att vi kommer så nära våra 100% som möjligt. Alla kan odla! 

den 21 september 2017 | KOMMENTERA

Att skapa rätt växtnäring

Som en del av vår odlingslösning utvecklar vi en ny hydroponisk näringslösning. Genom noggrant testande och analyser börjar vi närma oss en produkt vi är väldigt nöjda med.

Odlar du i planteringsjord hör du ofta att du ska använda näringsrik, mullhaltig jord med bra dränering. Sen köper du en säck och tänker inte så mycket mer på det. Ofta räcker näringen i säcken ett bra tag. Odlar du tomater kanske du märker att bladen gulnar något och tillsätter kanske lite växtnäring. Planteringsjorden är tacksam på det sättet att den innehåller mycket näring och funkar bra under en kortare säsong. Tillväxten är oftast långsammare i planteringsjord jämfört med hydroponik vilket leder till att näringen inte förbrukas lika snabbt. 

Odlar du hydroponiskt sker allting mycket fortare på gått och ont. Näringen konsumeras snabbt och behöver en annan balans än den som du hittar i vanlig växtnäring eller i planteringsjorden. När vi började utveckla vår nya odlingslösning tillsammans med Nelson Garden insåg vi snabbt att sammansättning av näringen skulle spela en avgörande roll. Vi ville inte skapa ett scenario där växtnäringen var den begränsande faktorn. 

Bara en flaska 

Ett krav vi ställde på oss själva var att näringen skulle vara enpartslösning, dvs bara en flaska. För många kan det tyckas självklart, men inom hydroponisk odling är det betydligt vanligare med två flaskor. Detta eftersom kalcium gärna reagerar med andra ämnen såsom kalium. Att separera dessa ämnen gör att du kan ha starkare koncentrationer och undviker problem som annars kan uppstå. I vanlig växtnäring finns oftast väldigt långa nivåer kalcium eller inget alls eftersom tillverkarna räknar med att torven som används till planteringsjorden är kalkad (innehåller kalcium). I de första versionerna lyckades vi inte. Allting klumpade ihop sig och lösligheten var urusel. Men efter mycket testande med labbet lyckades vi till sist få fram en stabil version. 

Balanserat pH

Nästa utmaning låg i få pH balanserat vid odling. I den bästa av världar skulle alla haft samma vatten. Nu var vi tvugna att ta hänsyn till att många har väldigt mjukt vatten och andra väldigt hårt. Det vi såg i de tidigare versionerna var att vi hade för stor övervikt av ammonium, vilket många tillverkare har. Över tid kan detta leda till nitrifikation och att pH krashar. Helst om du har mjukt vatten att börja med. För lågt pH gör att näringen inte blir tillgänglig för växterna. 

Vatten och växtsaftanalys

Vi hade nu kommit så långt att vi började bli nöjda, men vi såg ändå en del problem med vissa kulturer. Vad som är viktigt att komma ihåg är att olika växter har olika näringsprofiler/behov. För att identifiera vad som saknades gjorde vi både vatten och växtsaftanalyser. Med hjälp av dessa analyser kunde vi se vad som fanns kvar i vattnet och vad växterna tagit upp. Eftersom även miljön spelar en avgörande roll för näringsupptaget så får vi inte hela sanningen, men en betydligt bättre bild. 

Koriander Test
En tidigare version av näringen. Inte helt perfekt.

Aldrig klara

I skrivande stund väntar vi in nästa version av näringen (version 9). Vi hade troilgen kunnat släppa version 8 och de flesta hade fått den att fungera bra. Men det är inte good enough. Hemmaodlats huvudsakliga mål är att få fler att odla grönsaker hemma. Därför måste produkter som vi sätter vårt namn på vara noggrant testade. Inte bara av oss själva, utan även av personer som aldrig odlat innan. Din första odlingsupplevelse måste vara lyckad, annars är risken att du inte fortsätter. Hemska tanke! 

Vi är dock medvetna om att version 9 är den version som finns ute om ett år. För vi behöver er hjälp. Vi behöver er feedback. Bilder på era odlingar, hur ni gjort för att fortsätta förbättra. Vi ser med spänning framemot hur ni lyckas med era odlingar och vår näring. 

den 24 augusti 2017 | KOMMENTERA

Att hitta rätt färg

Att hitta rätt bland 1950 NSC färger är inte det lättaste, men till slut landade vi i färger som vi hopas ni uppskattar lika mycket som vi gör.

En av de saker som är svårast när man bygger ett eget DWC är att hitta en tillräckligt snygg låda att borra i.  Skulle du hitta en du tycker om så är de antingen vita, grå eller svarta. I stort sett alltid i högblankt. Att använda genomskinliga lådor är en big no no eftersom du inom kort har en algodling på halsen. Det finns 1950 NCS färger att välja mellan. När du helt plötsligt får möjlighet att välja fritt så kan det kännas något överväldigande. Det vi hade bestämt oss för var att själva lådan skulle vara en snygg vit kulör (ej högblankt), men att vi ville att locken skulle ha lite mer uttryck. Tre varianter ville vi ha. Ett lock skulle vara vitt vilket lämnade två stycken färger att hitta. 

Greenery

Intuitivt tror jag de flesta av oss som var involverade i färgvalet tänkte "grönt" först. Det är trots allt en odlingsprodukt. Detta var dock helt fel eftersom det gröna skar sig mot de gröna i växterna. Vi tyckte dock om tanken på det gröna så vi tittade först mycket på årets pantone färg "Greenery" för att hitta bra komplementärfärger. Vi hittade ett par varianter som vi testade, "en smutsig terracotta" och en "isblå". De funkade väldigt bra på provpappret, på datorskärmen och även som provbitar. Problemet var att när vi satte dem i ett soligt fönster såg allting vitt ut när ljuset reflekterades. Vi hade redan en vit och vi ville verkligen inte vara för fega nu när vi äntligen fick chansen att färglägga efter behag. 

Nu gick vi dock lite överstyr och tog fram en del färger som var lite för crazy. Bland annat ett lock som hade samma färg som röd shiso. En väldigt svart/röd färg som funkade i teorin, men sämre på riktigt. 

Rod -shiso

Röd shiso var en något vågad färg.

Sen helt plötsligt får vi ett samtal från Ulf på Nelson Garden som berättar att vi måste bestämma oss om färgen på locken mer eller mindre omgående. Detta för att det ska bli rätt med produktionstider. Det fanns inga mer säkerhetsnät, inga mer provbitar utan nu gällde det. De färger vi nu valde var de som det skulle bli. Något stressade springer vi därför och köper färgburkar och målar upp lock i källaren på Hemmaodlat. Nöjda med hur det blev håller vi tummarna och skickar in de finala NSC koderna till produktionen. Nyfiken vilka det blev? 

Här har ni dem. 

Final -colors

 Du kommer kunna få vår odlingslösning i följande färger förutom vitt.

Om färgerna

Den blå färgen valde vi därför att den skapar en väldigt snygg kontrast mot det gröna i bladen. Den påminner oss dessutom om att under locket så hittar du faktiskt bara näringsrikt vatten. Färgen är snygg i alla typer av ljus och matchar väldigt bra med den bruna. Att hitta rätt nyans på den bruna var väldigt svår. Vi utvecklade mycket vår första tanke med den smutsiga terrakottan, men gav den lite mer tyngd. En sober färg som känns rotad i naturen.

Vad tycker du om våra färgval? Kommentera gärna.

den 15 augusti 2017 | KOMMENTERA

Fler ska odla hemma

Odling leder till ökad förståelse kring maten vi äter och hur den produceras. Därför är det så viktigt att så många som möjligt odlar.

När vi drog igång Hemmaodlat för drygt 3 år sedan så var det med målsättning att få fler att börja odla grönsaker hemma, oavsett hur de bodde. Även om drömmen om lotten är stark för många så är den av olika skäl också ouppnårbar. Alternativet att inte odla alls eller i en stackars pallkrage några månader om året känns inte alltid jättekul. Sverige är ett kallt och mörkt land större delen av året och förutsättningarna för odling är inte som på amerikanska västkusten. Det är lätt att bli kär i Ron Finleys Ted Talk då viljan att odla vår egen hälsosamma mat är stark för många. Sen öppnar man dörren och det är Februari... 

Göra det svårare att misslyckas

Vi förstod tidigt att om vi ska få fler att odla så behöver vi göra det enkelt och tillgängligt. Det är anledningen till varför vi från dag ett filmat våra föreläsningar, för att fler ska kunna ta del av det och lära. Det är också anledningen till varför vi hela tiden testar nya sätt och odla, och det är anledningen till varför vi just nu utvecklar en ny odlingslåda

 • Om du aldrig odlat innan är det lätt att misslyckas.
 • Om du odlat hela ditt liv är det lätt att misslyckas.

Odling är inte enkelt, och det är därför vi ofta hör det urskuldande "jag har inga gröna fingrar".  Många har säkert gjort tappra försök, misslyckats och inte känt någon lust att försöka igen. Vi tror att om vi kan ge fler en "bra start" där de lyckas redan från början, så kommer de vara bättre förberedda på när de inte lyckas. För oavsett hur bra produkt vi än tar fram så kommer det bli fel någon gång.

Ikea Hydro 4 Veckor
Alla misslyckas vi med odling någon gång, men för nya odlare är det viktigt att få en positiv start.

Vi kommer inte mäta framgång i hur många som köper vår nya odlingslåda, utan hur många som faktiskt använder den i vardagen. Som "Mat Tina" berättade för en tidning en gång, "Är min kokbok ren och fin så har jag misslyckats". Precis så känner vi med odlingslösningen vi utvecklar tillsammans med Nelson Garden. Version 1 kommer inte vara perfekt, men med vårt intensiva testande så kan vi förhoppningsvis göra det lättare för dig att odla året om. 

Ett gröna fingrar kit

För att kunna skapa en odlingslösning som gör det lättare att odla året om så behöver vi lista det som hindrar många från att lyckas, det kan vara:

 1. Glömmer att vattna. 
 2. Vattnar för mycket. 
 3. Ger för lite/mycket näring. 
 4. Försöker odla utan ljus. 
 5. Planterar för tätt. 

Om vi kan lösa dessa punkter så tror vi att många kommer få betydligt bättre framgång med sina odlingar. Fram till lansering så kommer vi fortsätta berätta i detalj hur vi kommer lösa det så att du får "gröna fingrar" även som nybörjare. 

Vad tycker du om vår lista, har vi missat något? Kommentera gärna. 

 

 

den 9 augusti 2017 | KOMMENTERA

En spännande utveckling

Vårt mål har alltid varit att få fler att börja odla hemma. Nu tar vi ett stort steg framåt för att uppnå detta.

När vi gjorde vår första odlingslåda så var det med målet att skapa ett "startkit" för odlare som inte var sugna på att borra hål i plastlådor eller använda yoghurtburkar. Vår odlingslåda skulle se bra ut och vara enkel att använda. Resultatet blev vår Scandinavian Design Grow Box som Andreas, vår CTO bygger för hand i källaren. Eftersom Andreas är väldigt noga med kvalitén så tar varje låda lång tid att bygga och priset blir därefter. Vi hade på ett sätt lyckats med vårt mål att göra ett enkelt och snyggt startkit, men både priset och produktionstakten begränsade oss mycket. 

En ny version

Vi tyckte mycket om formfaktorn som fungerade att ställa på fönsterbrädan eller i en hylla. Att lådan hade handtag var också kritiskt. I övrigt lämnade vi rätt fria tyglar till industridesignern som arbetade fram några versioner som vi kunde ta ställning till. 

Harvy Tidig Skiss Tidig version av vår nya odlingslåda. 

Det som är spännande när man börjar ta fram en ny produkt är alla smådetaljer. Det är ofta dessa som skiljer en medelmåttig produkt från en riktigt bra. Det vi dock insåg när vi började prata med olika tillverkare var att alla dessa snygga detaljer ökade produktionstiden, kostnaden för verktyg och därmed priset. Visst vi hade kanske kunnat få det billigt i Kina, men vi ville verkligen producera lådan i Sverige med livsmedelssäker plast. Kalkylerna gick inte riktigt ihop, och det började kännas övermäktigt att vi som förening skulle lyckas med att göra en ny snygg odlingslåda som var billigare i pris utan att kompromissa för mycket med utseendet. CAD filerna fick därför vila ett tag och vi arbetade vidare med andra projekt. 

Ett oväntat möte

Vi träffade Ulf från Nelson Garden när vi medverkade på branschdagen på SLU i Alnarp. Han berättade att de stod i startgroparna att utveckla en ny typ av projekt och att vi kanske kunde vara behjälpliga. Sagt och gjort så träffades vi på Hemmaodlat för att diskutera projektet. Snart nog drog dock diskussionen över på vår "nya" odlingslåda som legat på is ett tag. Ulf hade stor insikt i produktionstekniska detaljer och vilka möjligheter som fanns, detaljer som vi själva saknade.  Innan vi hann springa iväg för långt så bestämde vi därför att vi skulle hade ett mer formelt möte hos Nelson Garden i Tingsryd för att diskutera om vi kunde slå våra kloka huvuden ihop. Detta var starten på ett samarbete som nu pågått sen förra  året där vi på Hemmaodlat står för odlingskunskapen och Nelson Garden för distribution och produktionstekniska kunnande. 

NelsongardenPå besök hos Nelson Garden i Tingsryd. 

Häng med på resan

Sen dess har vi utvecklat, testat och utvecklat igen. Målet är att kunna ge en första förhandstitt på Elmia Garden 4-5 Oktober där vi presenterar hela konceptet. Tills dess kommer vi blogga om utvecklingen och de utmaningar vi stått/står inför. Häng med!

 

den 20 januari 2017 | KOMMENTERA

Problemet med storskalig inomhusodling

Är det hållbart att odla i stora höghus eller är det en vision som ser bättre ut på papper än i verkligheten?

Det är lätt att bli förtrollad av de futuristiska bilderna som cirkulerar runt på nätet. I Sverige är det Plantagon som står för den vertikala höghus visionen. Ett företag som i många har försökt bygga ett höghus med växtodling i Linköping. Frågan är bara hur effektivt det är att odla grönsaker på detta sätt och behövs det ens? Det är inte så att vi i Sverige har större problem med yta. Annat är det i städer som Hong Kong där priset på mark är extremt och befolkningsmängden hög. 

Inget går upp mot solen

I videon ovan från Utah State University så bryter ner den stora problematiken med all typ av inomhusodling, ljuset. Solen är helt oslagbar när det kommer till att leverera stora mängder fotoner till växterna. Den växtbelysning som vi har idag och kommer ha för en överskådlig framtid är väldigt mycket sämre. Att belysa vertikala konstruktioner är ett jätteproblem, något som vi märker i våra fönsterodlingar vintertid. Att odla på bredden och inte höjden i ett växthus är otroligt mer effektivt. 

Vi odlar inomhus i vår CSA idag. Vi har ett norrläge vilket innebär att vi behöver tillskottsbelysa våra odlingstorn. För att spara energi så sätter vi tornen så nära lysrören som möjligt. Dessutom får vi en del fotoner från fönstren. Trots detta hamnar vi på 5-10w per planta. Vi köper grön el men att skala upp är svårt med belysning. Därför tycker jag utmärkelsen till "Grönska", vinnarna av Stockholms stads innovationspris 2016 är lite felriktad. Att odla med belysning inomhus går men det är inte speciellt hållbart eller innovativt. Du kan säkert få en viss lönsamhet i att odla dyrare bladgrönt som basilika till boende på Östermalm, men då odlar du bara för de som har pengar. 

Fonsterodling (1)

 Odlingstorn med tillskottsbelysning

Transporter inget jätteproblem

Ett annat "problem" som oftast tas upp är transporter. Visst jag kan köpa att det är kasst att köpa sparris från Guatemala. Men skillnaden mot om något är producerat "på landet" eller i staden har mindre betydelsen från miljön. Är det inte bättre att fokusera på att knyta ihop kretsloppet så att vi nyttjar olika resurser på bästa sätt.

Priserna ökar kraftigt i butiker just nu på grund av extremt väder i södra europa. Det är inte helt omöjligt att detta är något som kommer upprepa sig pga klimatförändringar. Detta visar tydligt på vårt känsliga läge där vi importerar 50% av allt vi äter. Just nu är vi vana vid att hitta allting i butikerna oavsett säsong. Att äta mer säsongsbetonat är något vi bör göra mer, men att äta mer kött som alternativ är ännu sämre.

Alternativ

Fler behöver odla egna grönsaker. Förståelsen för vad som krävs för att producera ökar och svinnet minskar. Detta leder också till att man äter mer säsongsbetonat och klimatsmart. Istället för väldigt stora producenter ser jag hellre 10 mindre lokala bönder. Dessa behöver inte producera mitt i city utan där det är smart att göra det. Jag tycker det är väldigt spännande med de alternativa köpvägar som finns idag. Inte minst med olika CSA som vår egen vilket leder till att konsumenter kan vara med och påverka på ett annat sätt. Vill vi att ändå äta gurka i Januari så behöver vi klimatsmarta växthus som nyttjar solens energi så mycket som möjligt och värms upp på smarta sätt. Vägen framåt tror jag är små trappsteg snarare än ett stort höghus.

den 17 augusti 2016 | KOMMENTERA

Perfekt odlingspyssel

Det blev en jättehärlig och solig dag på Malmöfestivalen då vi från Hemmaodlat visade upp fönsterodlingar och höll i odlingspyssel.

Totalt 150 stycken odlingskrukor dekorerades av både stora och små och i dem planterades antingen basilika eller sockerärtor, för de som inte kunde välja fick det bli både och. Kreativiten var på topp och vi imponerades av alla vackra mönster. Vi använde oss av pappkrukor från Nelson Garden på 0,5 liter. De var i lagom storlek och var enkla att dekorera med oljekritor, touchpennor och klistermärken. Till dessa hade vi köpt in färgglada snören (finns på bauhaus t.ex.) som knöts fast i krukorna så man kunde ta med dem. 

Odlingspyssel2

Krukorna dekorerades, snören sattes in och sedan planterade vi i dem. 

Plantera -pyssel

Plantering i krukorna med basilika. 

Odlingspyssel

Passar alla åldrar!

Se 36 färgglada krukor!

Bildspel fullt med inspiration för din nästa kruka.

Fönsterodlingarna

Ett enkelt och roligt pyssel som vi kan rekommendera alla att göra. Vi demade även våra fönsterodlingar som har en liten annorlunda design. Vi kommer beskriva dessa mer i detalj i en senare artikel men här berättar Jonas lite kort hur han byggde sin "Minions fönsterodling".
Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar