Meny

Hemmaodlat

CSA Malmö

CSA Malmö

I vår andelsodling producerar vi grönsaker året om centralt i Malmö med hjälp av fiskar. Teckna en andel och få veckolevaranser av grönt.

Odla bönor och ärtor

Odla bönor och ärtor

Vad är det för skillnad på en böna och ärta och hur odlar jag dem på bästa sätt.

Alla vill inte odla

Helst ska du odla, fermentera, tillaga och föda upp allting du äter. Varenda del på djuret ska tas till vara och vem bakar inte sitt eget surdegsbröd efter konstens alla regler?

I spåren av ”äkta mat” och naturskyddsföreningens lyckade ekokampanjer och den nya odlingstrenden så är bra och lokala råvaror hetare än någonsin. Som ordförande för en förening som heter just ”Hemmaodlat” vars mål är att få fler att odla så kan jag intyga i detta ökade intresse. När jag då läser Sara Bäckmo’s inlägg i matdebatten där hon förfäras över sockerärtor från Zimbabwe så blir jag inte förvånad. För visst kan vi alla odla sockerärtor i våra trädgårdar, eller?

Förutsatt att du vill odla så är det inte helt lätt att få tag i mark att odla på om du bor i en stad vilket många av oss gör. Lyckas du hitta en kolonilott (vilket är svårt i många städer) så är det svårt att få tiden att räcka till även om man ignorerar alla skadedjur och stölder som förekommer. Personligen har jag förmånen att ha två balkonger och har lyckats få fram en mindre skörd sockerärtor och är nu igång med en andra omgång som i bästa fall kommer om knappt två månader. Just tiden är en faktor som ofta förbises, har du misslyckats med något eller om det blivit uppätit så pratar vi i många fall åtskilliga veckor innan du är tillbaka, att då inte handla det man vill och som dessutom är i säsong är bara dumt.

Som väldigt odlingsintresserad lyckas jag producera en del grönt hemma, men att odla allt är fullkomligt omöjligt då ytan och även tiden är för begränsad. Hade jag inte haft tillgång till mina balkonger hade det varit ännu svårare att få det lilla jag har. Hela Hemmaodlats mission är att försöka lösa just det här problemet och hitta smartare sätt att producera mer hemma. En trädgård är inte speciellt många förunnat, iaf inte bland de jag känner.

Detta betyder inte att jag tycker sockerärtor från Zimbabwe är speciellt bra, och jag har själv tidigare valt att inte köpa pga den anledningen. Här är vår lokala matbutik väldigt bra och har svenska sockerärtor när det är säsong till rimligt pris, men det går t.ex inte att få tag i svensk squash. Problemet är när de är ur säsong och konsumenter fortsätter efterfråga produkten.

Ansvaret är delat utan tvekan. Vi som konsumenter kan ställa krav på butikerna och välja att inte handla produkter ur säsong (om man känner till säsongerna). Vi kan även handla direkt från en bonde med hjälp av några av de CSA initiativ som har startat upp (bland annat Hemmaodlats egna). Men även butikerna har ett ansvar och tänka klimatsmart och giftfritt. Det har börjat dyka upp flera exempel på detta på sistone där butiker t.ex bojkottar jätteräkor, burägg och besprutade bananer. Ytterligare en bov i dramat är receptproducenter såsom mattidningar som behöver tänka säsongsbetonat och inte publicera recept med råvaror som är helt ur säsong i Sverige. Inte helt lätt då vi konsumenter är att vana att få vad som helst när som helst, frågan är till vilket pris. Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar