Meny

Hemmaodlat

Att hitta rätt färg

Att hitta rätt färg

Att hitta rätt bland 1950 NSC färger är inte det lättaste, men till slut landade vi i färger som vi hopas ni uppskattar lika mycket som vi gör.

Fler ska odla hemma

Fler ska odla hemma

Odling leder till ökad förståelse kring maten vi äter och hur den produceras. Därför är det så viktigt att så många som möjligt odlar.

Att skapa rätt växtnäring

Som en del av vår odlingslösning utvecklar vi en ny hydroponisk näringslösning. Genom noggrant testande och analyser börjar vi närma oss en produkt vi är väldigt nöjda med.

Odlar du i planteringsjord hör du ofta att du ska använda näringsrik, mullhaltig jord med bra dränering. Sen köper du en säck och tänker inte så mycket mer på det. Ofta räcker näringen i säcken ett bra tag. Odlar du tomater kanske du märker att bladen gulnar något och tillsätter kanske lite växtnäring. Planteringsjorden är tacksam på det sättet att den innehåller mycket näring och funkar bra under en kortare säsong. Tillväxten är oftast långsammare i planteringsjord jämfört med hydroponik vilket leder till att näringen inte förbrukas lika snabbt. 

Odlar du hydroponiskt sker allting mycket fortare på gått och ont. Näringen konsumeras snabbt och behöver en annan balans än den som du hittar i vanlig växtnäring eller i planteringsjorden. När vi började utveckla vår nya odlingslösning tillsammans med Nelson Garden insåg vi snabbt att sammansättning av näringen skulle spela en avgörande roll. Vi ville inte skapa ett scenario där växtnäringen var den begränsande faktorn. 

Bara en flaska 

Ett krav vi ställde på oss själva var att näringen skulle vara enpartslösning, dvs bara en flaska. För många kan det tyckas självklart, men inom hydroponisk odling är det betydligt vanligare med två flaskor. Detta eftersom kalcium gärna reagerar med andra ämnen såsom kalium. Att separera dessa ämnen gör att du kan ha starkare koncentrationer och undviker problem som annars kan uppstå. I vanlig växtnäring finns oftast väldigt långa nivåer kalcium eller inget alls eftersom tillverkarna räknar med att torven som används till planteringsjorden är kalkad (innehåller kalcium). I de första versionerna lyckades vi inte. Allting klumpade ihop sig och lösligheten var urusel. Men efter mycket testande med labbet lyckades vi till sist få fram en stabil version. 

Balanserat pH

Nästa utmaning låg i få pH balanserat vid odling. I den bästa av världar skulle alla haft samma vatten. Nu var vi tvugna att ta hänsyn till att många har väldigt mjukt vatten och andra väldigt hårt. Det vi såg i de tidigare versionerna var att vi hade för stor övervikt av ammonium, vilket många tillverkare har. Över tid kan detta leda till nitrifikation och att pH krashar. Helst om du har mjukt vatten att börja med. För lågt pH gör att näringen inte blir tillgänglig för växterna. 

Vatten och växtsaftanalys

Vi hade nu kommit så långt att vi började bli nöjda, men vi såg ändå en del problem med vissa kulturer. Vad som är viktigt att komma ihåg är att olika växter har olika näringsprofiler/behov. För att identifiera vad som saknades gjorde vi både vatten och växtsaftanalyser. Med hjälp av dessa analyser kunde vi se vad som fanns kvar i vattnet och vad växterna tagit upp. Eftersom även miljön spelar en avgörande roll för näringsupptaget så får vi inte hela sanningen, men en betydligt bättre bild. 

Koriander Test
En tidigare version av näringen. Inte helt perfekt.

Aldrig klara

I skrivande stund väntar vi in nästa version av näringen (version 9). Vi hade troilgen kunnat släppa version 8 och de flesta hade fått den att fungera bra. Men det är inte good enough. Hemmaodlats huvudsakliga mål är att få fler att odla grönsaker hemma. Därför måste produkter som vi sätter vårt namn på vara noggrant testade. Inte bara av oss själva, utan även av personer som aldrig odlat innan. Din första odlingsupplevelse måste vara lyckad, annars är risken att du inte fortsätter. Hemska tanke! 

Vi är dock medvetna om att version 9 är den version som finns ute om ett år. För vi behöver er hjälp. Vi behöver er feedback. Bilder på era odlingar, hur ni gjort för att fortsätta förbättra. Vi ser med spänning framemot hur ni lyckas med era odlingar och vår näring. Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar