Meny

Hemmaodlat

Fler ska odla hemma

Fler ska odla hemma

Odling leder till ökad förståelse kring maten vi äter och hur den produceras. Därför är det så viktigt att så många som möjligt odlar.

Att hitta rätt färg

Att hitta rätt färg

Att hitta rätt bland 1950 NSC färger är inte det lättaste, men till slut landade vi i färger som vi hopas ni uppskattar lika mycket som vi gör.

En spännande utveckling

Vårt mål har alltid varit att få fler att börja odla hemma. Nu tar vi ett stort steg framåt för att uppnå detta.

När vi gjorde vår första odlingslåda så var det med målet att skapa ett "startkit" för odlare som inte var sugna på att borra hål i plastlådor eller använda yoghurtburkar. Vår odlingslåda skulle se bra ut och vara enkel att använda. Resultatet blev vår Scandinavian Design Grow Box som Andreas, vår CTO bygger för hand i källaren. Eftersom Andreas är väldigt noga med kvalitén så tar varje låda lång tid att bygga och priset blir därefter. Vi hade på ett sätt lyckats med vårt mål att göra ett enkelt och snyggt startkit, men både priset och produktionstakten begränsade oss mycket. 

En ny version

Vi tyckte mycket om formfaktorn som fungerade att ställa på fönsterbrädan eller i en hylla. Att lådan hade handtag var också kritiskt. I övrigt lämnade vi rätt fria tyglar till industridesignern som arbetade fram några versioner som vi kunde ta ställning till. 

Harvy Tidig Skiss Tidig version av vår nya odlingslåda. 

Det som är spännande när man börjar ta fram en ny produkt är alla smådetaljer. Det är ofta dessa som skiljer en medelmåttig produkt från en riktigt bra. Det vi dock insåg när vi började prata med olika tillverkare var att alla dessa snygga detaljer ökade produktionstiden, kostnaden för verktyg och därmed priset. Visst vi hade kanske kunnat få det billigt i Kina, men vi ville verkligen producera lådan i Sverige med livsmedelssäker plast. Kalkylerna gick inte riktigt ihop, och det började kännas övermäktigt att vi som förening skulle lyckas med att göra en ny snygg odlingslåda som var billigare i pris utan att kompromissa för mycket med utseendet. CAD filerna fick därför vila ett tag och vi arbetade vidare med andra projekt. 

Ett oväntat möte

Vi träffade Ulf från Nelson Garden när vi medverkade på branschdagen på SLU i Alnarp. Han berättade att de stod i startgroparna att utveckla en ny typ av projekt och att vi kanske kunde vara behjälpliga. Sagt och gjort så träffades vi på Hemmaodlat för att diskutera projektet. Snart nog drog dock diskussionen över på vår "nya" odlingslåda som legat på is ett tag. Ulf hade stor insikt i produktionstekniska detaljer och vilka möjligheter som fanns, detaljer som vi själva saknade.  Innan vi hann springa iväg för långt så bestämde vi därför att vi skulle hade ett mer formelt möte hos Nelson Garden i Tingsryd för att diskutera om vi kunde slå våra kloka huvuden ihop. Detta var starten på ett samarbete som nu pågått sen förra  året där vi på Hemmaodlat står för odlingskunskapen och Nelson Garden för distribution och produktionstekniska kunnande. 

NelsongardenPå besök hos Nelson Garden i Tingsryd. 

Häng med på resan

Sen dess har vi utvecklat, testat och utvecklat igen. Målet är att kunna ge en första förhandstitt på Elmia Garden 4-5 Oktober där vi presenterar hela konceptet. Tills dess kommer vi blogga om utvecklingen och de utmaningar vi stått/står inför. Häng med!

 Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar