Meny

Hemmaodlat

En spännande utveckling

En spännande utveckling

Vårt mål har alltid varit att få fler att börja odla hemma. Nu tar vi ett stort steg framåt för att uppnå detta.

Att hitta rätt färg

Att hitta rätt färg

Att hitta rätt bland 1950 NSC färger är inte det lättaste, men till slut landade vi i färger som vi hopas ni uppskattar lika mycket som vi gör.

Fler ska odla hemma

Odling leder till ökad förståelse kring maten vi äter och hur den produceras. Därför är det så viktigt att så många som möjligt odlar.

När vi drog igång Hemmaodlat för drygt 3 år sedan så var det med målsättning att få fler att börja odla grönsaker hemma, oavsett hur de bodde. Även om drömmen om lotten är stark för många så är den av olika skäl också ouppnårbar. Alternativet att inte odla alls eller i en stackars pallkrage några månader om året känns inte alltid jättekul. Sverige är ett kallt och mörkt land större delen av året och förutsättningarna för odling är inte som på amerikanska västkusten. Det är lätt att bli kär i Ron Finleys Ted Talk då viljan att odla vår egen hälsosamma mat är stark för många. Sen öppnar man dörren och det är Februari... 

Göra det svårare att misslyckas

Vi förstod tidigt att om vi ska få fler att odla så behöver vi göra det enkelt och tillgängligt. Det är anledningen till varför vi från dag ett filmat våra föreläsningar, för att fler ska kunna ta del av det och lära. Det är också anledningen till varför vi hela tiden testar nya sätt och odla, och det är anledningen till varför vi just nu utvecklar en ny odlingslåda

  • Om du aldrig odlat innan är det lätt att misslyckas.
  • Om du odlat hela ditt liv är det lätt att misslyckas.

Odling är inte enkelt, och det är därför vi ofta hör det urskuldande "jag har inga gröna fingrar".  Många har säkert gjort tappra försök, misslyckats och inte känt någon lust att försöka igen. Vi tror att om vi kan ge fler en "bra start" där de lyckas redan från början, så kommer de vara bättre förberedda på när de inte lyckas. För oavsett hur bra produkt vi än tar fram så kommer det bli fel någon gång.

Ikea Hydro 4 Veckor
Alla misslyckas vi med odling någon gång, men för nya odlare är det viktigt att få en positiv start.

Vi kommer inte mäta framgång i hur många som köper vår nya odlingslåda, utan hur många som faktiskt använder den i vardagen. Som "Mat Tina" berättade för en tidning en gång, "Är min kokbok ren och fin så har jag misslyckats". Precis så känner vi med odlingslösningen vi utvecklar tillsammans med Nelson Garden. Version 1 kommer inte vara perfekt, men med vårt intensiva testande så kan vi förhoppningsvis göra det lättare för dig att odla året om. 

Ett gröna fingrar kit

För att kunna skapa en odlingslösning som gör det lättare att odla året om så behöver vi lista det som hindrar många från att lyckas, det kan vara:

  1. Glömmer att vattna. 
  2. Vattnar för mycket. 
  3. Ger för lite/mycket näring. 
  4. Försöker odla utan ljus. 
  5. Planterar för tätt. 

Om vi kan lösa dessa punkter så tror vi att många kommer få betydligt bättre framgång med sina odlingar. Fram till lansering så kommer vi fortsätta berätta i detalj hur vi kommer lösa det så att du får "gröna fingrar" även som nybörjare. 

Vad tycker du om vår lista, har vi missat något? Kommentera gärna. 

 

 Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar