Meny

Hemmaodlat

Om Hemmaodlat

Om Hemmaodlat

Vi utmanar traditionella föreställningar om var och hur man kan odla grönsaker och skapar möjligheter för alla att odla en del av sin egen mat, oavsett hur de bor, året om.

Föreningen

Föreningen

Hemmaodlat är en ideell förening med bas i Malmö som genom kurser och föreläsningar hjälper dig att odla mat hemma.

Fyra år som förening

Snart är det inte långt kvar förrän Hemmaodlat firar fyra år som förening. Som med alla återkommande annueller så är det ett utmärkt tillfälle för reflektion.

När jag startade studiecirkeln i hydroponik så var det aldrig med visionen att bli en förening. Jag ville odla, och tänkte att lära ut till andra är ett bra sätt att lära sig själv på. När jag tänker tillbaka på de där första terminerna så är det komiskt hur lite jag kunde. Ändå stod jag där med självförtroende och försöka lära ut det lilla jag kunde. Att dessutom livesända redan från start är i efterhand lite crazy. Men det gav resultat. Den senaste månaden har vi haft över 50 000 besök på vår webbplats, vi närmar oss 1000 prenumeranter på Youtube och vi är över 100 betalande medlemmar i föreningen. Inte så pjåkigt.

Annorlunda i början

Den första studiecirkeltiden, den på SEA-U innan vi flyttade till Augustenborg var väldigt annorlunda. Även i början på Augustenborg såg det annorlunda ut. Vi hade väldigt stora grupper. Studiecirkeln var gratis och formen var väldigt fri. Vi testade det jag tyckte vi skulle testa och det pedagogiska upplägget var väldigt tydligt jämfört mot idag. Vi hade alltid en tisdagsgrupp med nybörjare och en onsdagsgrupp för de mer erfarna, och inga helgkurser. Problemet med denna form var att det var väldigt lätt att hoppa av och på, och krasst nog tjänade vi inget som förening. Hemmaodlat har inget vinstsyfte men vi behöver ända betala hyra och el. Vi ställde därför om mer mot helgkurser och enbart onsdagsgruppen för de mer erfarna. Tisdagsgruppen för nybörjare har vi kört lite mer sporadiskt, men intresset för denna har generellt sätt varit lågt. Jag misstänker att detta har till viss del berott på vår placering som är en bit från city och att vi började ta betalt för kursen. Detta uteslöt mycket studenter som vi tidigare hade betydligt fler av.

 

Varför Hemmaodlat finns framgår tydligt i våra stadgar. Vi vill få fler att odla ätbart hemma. Vi har dock flertalet gånger varit utanför denna målsättning med många av våra projekt. Ta ett av våra största projekt, vår akvaponiska CSA. Mycket tid, pengar och energi lades ner i denna som inte alls hjälper någon att odla mer hemma. Eller vårt projekt med gymnasieelever, “Bota din klimatångest”. Detta gjorde mycket för några få elever, men inget för vår övergripande målsättning. Sen har vi alla som kommer och engagerar sig. De vill förstås fortsätta att utvecklas och kan inte förväntas bara hjälpa till med vårt övergripande mål att få fler att odla.

Att hitta rätt

Jag tror att som alla organisationer så tar det tid att hitta rätt. Vi har testat många olika metoder och vägar under åren, och börjar hitta lite mer rätt nu (tror jag). Harvy som vi tog fram med Nelson Garden är helt rätt för att få fler att börja odla. Malmö Garden Show som vi gör i år är också helt rätt. Det är kreativt och roligt för de som bygger, och förhoppningsvis inspirerande för de som ser den. Även helgkurserna känns väldigt bra och förhoppningsvis kan vi starta upp en ny tisdagsgrupp snart.

Vad som har blivit tydligt det senaste året är att det finns ett behov av en avknoppning. En del av de projekt som vi nu gör, såsom innovationstävlingen, konsultation och workshops passar bättre i en annan form. Min förhoppning är att vi kan göra detta framåt hösten och på så vis renodla Hemmaodlat ännu mer mot kreativ kunskapsspridning mot privatpersoner.

Brist på diversitet

Något som vi har kämpat med en längre tid är vår bristande diversitet. Tyvärr är vi bara män i onsdagsgruppen just nu, och de försök vi gjort för att ändra detta har inte fungerat. Ett tag såg det bättre ut, men av olika skäl föll de kvinnor vi hade bort. Det är svårt att säga exakt varför, men det kan inte vara enkelt att som ensam kvinna komma in i en sammansvetsad grupp med enbart män gissar jag. Detta problem verkar vi även ha med män nuförtiden då andelen som hoppar på är låg. Vad exakt det beror på vet jag inte, men något gör vi i alla fall fel.

Våra medlemmar betyder allt

I grund och botten handlar en förening om dess medlemmar. Det är klart att vi vill bli fler än de 100 vi har har idag. Men vi tar hellre 5 engagerade medlemmar än 50 som bara betalar medlemsavgift. Det känns som att föreningsliv just nu inte prioriteras på samma sätt som förr. Fler testar olika saker och vill inte känna sig bundna till en sak. Tack och lov finns det undantag och dessa vill vi få in i vår gröna värme.

Framtiden

Sammanfattningsvis har dessa fyra åren varit väldigt lärorika och roliga. Jag angriper nya ämnen idag med en helt annan försiktighet än jag gjorde när jag började föreläsa. Med kunskap följer ödmjukhet. Det är helt omöjligt att försöka sia var Hemmaodlat är om fyra år till. Jag hoppas att vi då är fler varje vecka, och inte bara män. Att vi fortsätter lära och lära ut. Att vi utmanar konventioner och hittar nya sätt att odla på. Vi har en bit kvar om vi ska få hela Sverige att odla något hemma.

/ Niklas Hjelm
Ordförande.

 Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar