Meny

Hemmaodlat

IKEA odla inomhus recension

Vi har lagt vantarna på IKEAS nya hydroponiska odlingslösning och testat den ett tag, här är våra tankar.

Det var flera år sedan vi först hörde om att IKEA skulle ge sig in på hydroponisk inomhusodling med hjälp av SLU så det har varit en lång och spänd väntan. Vi är inte helt obekanta med att använda IKEAs produkter för hydroponisk odling. Inte minst olika varianter av deras plastlådor och amplar. Att då själva se vad IKEA kom fram med för lösning och om den var inspirerad av någon av alla vår hack var den stora frågan. 

Många lösningar

När man tittar på översiktssidan för produkterna så kan vi snabbt konstatera att de inte nöjde sig med en produkt a la iPhone utan tog direkt fram: 

  • 2 odlingstråg (insats för odling) i olika storlekar
  • 2 höljen (odlingsenhet) som går att få i tre olika nivåer
  • Groddlåda
  • 2 typer av belysning
  • och sen alla tillbehör som näring, pimpsten, stenullskuber och fröer. 

Allting kommer i en snygg datorgrå (but why!). Redan här kan man tycka att det är rätt mycket att sätta sig in i men vi väljer att se det som "flexibilitet!". Värt att notera är att höljena, det som IKEA kallar för odlingsenheterna inte har någon annan funktion än att hålla själva odlingstrågen i en snyggare förpackning. Om du inte tänkte odla i flera nivåer så behövs de inte. 

Groddlådan

När vi först såg instruktionsvideon som finns på hemsidan så förvånades vo över den separata groddlådan. Det är ingen dum idé att driva upp sticklingarna separat men du kommer inte kunna göra det utan tillskottsbelysning och det ser inte ut som att du kan koppla LED belysningen till groddlådan. Videon visar iaf inte detta. Om konceptet är att du ska kunna odla året om så är detta något som de har förbisett helt och hållet. Tittar man under den väldigt långa frågesektionen som har tillkommit så framgår det av en fråga. 

Varför är mina skott så långa och tunna?

Om det är mörkt eller skuggigt där skotten står sträcker de sig mot ljuset och blir långa och tunna. Du kan förhindra det genom att ge skotten mer ljus.

Ett korrekt svar men det hjälper inte mig som konsument precis...

Vårt kitt som vi köpte in 

Vi beslutade oss för att köpa det större odlingstråget med tillhörande belysning. Denna har 15 stycken platser. Vi köpte även fröer, växtnäring, pimpsten och stenull. Hela kalaset gick loss på cirka 850kr. 

Ikea Hydro Plantering

Vi valde att inte köpa groddlådan då vi inte hade någon bra tillskottsbelysning till denna som vi ville använda. Enligt andra som testat produkten hade de planterat direkt i odlingslådan vilket kändes rimligt. Vårt norrläge hade inte skapat speciellt fina sticklingar.

Stenull

Trots att vi har sysslat med hydro rätt så länge så har vi på Hemmaodlat aldrig valt att använda stenull. Processen väldigt energikrävande (+1500 grader), det är inte nedbrytningsbart och väldigt trist att hantera. Överlag rekommenderas också att man blötläggerna stenull i lite surt vatten först eftersom det är basiskt. IKEA skrev dock inget om detta utan enbart att det skulle blötläggas. Som alternativ har vi använt rotningskuber baserade på organiskt material såsom RootIt.

Stenull Ikea

Naring IkeaNäringen (inte ekologisk)

Ett företag i Holland ser ut att ha producerat en en-parts näring åt IKEA. Detta är i sig en rätt imponerande bedrift då de flesta hydroponiska näringslösningar är två part då det är rätt så kostsamt att få näringsämnena stabila i samma flaska. Den är relativt mörk till färgen och kostar rimliga 49kr för en halvliter. Hur bra den fungerar återstår att se då vi tänkte testa den i ett separat hydrosystem mot General hydroponics produkter. Vad som är viktigt att notera är att den inte är "ekologisk". IKEA Själva skriver

Är hydroponisk odling ekologisk?

För att få certifieras som ekologisk måste matens odlingsprocess och hantering uppfylla vissa kriterier. Här ingår att växterna ska odlas i jord. Dessutom finns begränsningar och förbud som gäller bekämpningsmedel och gödningsmedel. Därmed kan mat som odlas med hydroponik inte uppfylla de här kriterierna – växterna odlas ju i ett annat material, inte jord. Genom att odla inomhus finns det dock inget behov av bekämpningsmedel, eftersom ohyra inte bör vara ett problem i hemmet.

Detta tycker vi är en grov förenkling och ett sätt att komma runt att man använder konstgödsel istället. Valet av konstgödsel är inte konstigt i sig och det enda sättet att få en sådan här passiv produkt att fungera, men det betyder inte att det inte går att få hydroponisk odling eko. Läs gärna mer om vår ståndpunkt om ekologisk hydroponik. Du odlar alltså inte ekolgiskt hemma med IKEAS kitt, men absolut närproducerat!

Belysningen

LED belysning som presterade bättre än förväntat. Effekten är mellan 10w-16w och priset landar på 500kr för den stora och 400kr för den lilla.  Vi uppmätte cirka 110-120 uMol i mitten och runt 80 uMol runt kanterna. Detta brukar räcka för att driva upp sticklingar men det finns viss risk att de sticker iväg på höjden. Viktigt är att köra den 16-18h om dygnet så att du får upp din DLI. Läs mer om växtbelysning. Ett större problem är att korgarna är placerade så pass tätt att de väldigt snart kommer skugga varandra. Detta kommer leda till att en del saker inte gror eller sticker iväg på höjden då ljuset kommer filtreras genom andra växters blad. Just den här typen av ljus blir av typen "far-red" vilket effektivt hindra frön från att gro. En anledning av använda groddtråget.

Användning

Den stora enheten är väldigt bred och vi kan förstå att man behöver stativet då det inte kommer få plats på något hyllplan. Att ställa den på diskbänken känns heller inte som en bra idé. Den lilla enheten är smalare och skulle få plats på ett hyllplan men är rätt så mycket kortare. Djupet är väldigt lågt och den stora enheten rymmer inte mer än 4 liter vilket kan vara lite problematiskt varma sommardagar om du vill åka iväg längre tid. Framförallt blir det lätt att överdosera näringen vilket kan ställa till problem med både EC och pH. Plasten är tunn och den buktar inåt i mitten. Varför de valde att göra den datorgrå övergår vårt förstånd. Vattenindiktorn var inte helt lätt att förstå men det kan ha varit vi som var lite tröga vid planteringstillfället. 

Hydroponics Ikea

Ikea Odla Hemma

Pimpsten

Valet av pimpsten är också intressant. Stenarna väldigt små, trillar lätt igenom de små tvättkorgarna och allmänt kladdiga att ha att göra med. Alla som använt produkten berättar också om algbildning på ovansidan vilket kanske inte är så skadligt men heller inte så snyggt. Att försöka rengöra dessa små stenar är inget vi ger oss på. Varför inte bara använda lecakulor som faktiskt går att rengöra. Vi tyckte det var rätt så kladdigt att plantera med pimpstenen och vi förstår att de använder en lite spade på filmen. Vad du än gör så plantera vid sidan om och lägg inte korgarna i tråget som vi gjorde.

Test i 4 veckor

Efter lite kladdande så lyckades vi plantera fröer på stenullskuberna. Det finns en liten inbuktning och det enda du behöver göra är att lägga fröerna på dem. Fröerna var för övrigt väldigt billiga och vi kan rekommendera att ni köper dem om inget annat. De kommer i tre pack med olika serier. Vad som inte framgår speciellt tydligt är att vissa fröer tar väldigt mycket längre tid på sig att gå från frö till stickling till skördeklar planta. Vi tillsatte en svag näringslösning (halva styrkan).

Ikea Hydro Dag1

Dag 1. Vi planterade i följande ordning från vänster till höger.

  • Persilja
  • Sallat - Little gem
  • Tatsoi
  • Bladsallat
  • Vattenkrasse

Ikea Hydro Dag7

Dag 7. Allting har grott utom persilja som vi vet tar mycket längre tid på sig. Vattenkrassen och tatsoin har tagit fart rejält. 

Ikea Hydro Dag14

Dag 14. Nu har persiljan börjat gro, sallaten har sprungit om både Tatsoin och vattenkrassen som har stagnerat i tillväxten. Notera den mysigt gröna pimpstenen. 

Ikea Hydro 4 Veckor

Efter fyra veckor har sallaten tagit över allting. Tatsoin och vattenkrassen möglat sönder och persiljan har inte tagit sig. Man ser rätt så tydligt problemet med att sätta korgarna så nära då den långsamtväxande persiljan skuggas av sallaten. Skulle man låta sallaten växa till normal storlek så är radavståndet alldeles för tätt.

Vad gick fel?

Nu gjorde vi det lite svårare för produkten för att se vad den kunde klara av. Vattenkrasse och persilja vet vi växer långsammare men att tatsoin skulle mögla hade vi inte riktigt räknat med. Det kan ha varit för fuktigt, för stark näring eller någon annan kombination som gjorde att det blev som det blev. Men poängen är att den som aldrig odlat tidigare mycket väl skulle testa denna kombination då det inte framgår något annat.

Sammanfattning

Det känns som att SLU och IKEA har försökt ta begrepp från kommersiell hydroponisk odling och bantat ner det i ett format för hemmet. Resultatet blir en något stressad produkt där bruksanvisningen är extremt lång för att vara IKEA och FAQ sidan är betydande. Formaten känns något klumpiga om du inte vill använda stativen för att ha det som en fristående enhet. Att de separerat groddtråget och odlingsbiten är förståeligt men inte hur de kan ha förbisett vikten av att ge ordentligt med belysning i detta viktiga stadie.

Att tro att hydroponisk odling dessutom löser problem med skadedjur är skrattretande. IKEA skriver:

Får växterna ohyra när jag odlar med hydroponik?
Ohyrans ägg kan finnas i jord, vilket oftast är det sätt som ohyran kommer in i hemmet och kan äta upp växterna. När du odlar med hydroponik finns det ingen jord, så det bör inte finnas någon ohyra heller. Det betyder att du inte behöver några bekämpningsmedel.

Detta är direkt felaktigt. Det räcker med att du har fönstret öppet en varm sommardag eller får en blomma av en granne så har du skadedjur på det du odlar. Fråga bara Jonas på Hemmaodlat som har kämpat i några månader nu. Det är beundransvärt att IKEA vill satsa på odling i hemmet, det behövs och är anledningen till varför Hemmaodlat startades. Men då är det också viktigt att kunskapen som sprids är korrekt så att användare inte blir modfällda och slutar att odla när det går fel. Det har under årens lopp tagits fram IKEA hack som fungerar bättre än nuvarande lösning. Att snegla på dessa och ta hjälp av communitien hade troligen resultaterat i en enklare och bättre produkt. 

Alternativ

Vi har under ett par års tid försökt hitta ett bättre och enklare sätt för hobbyodlare att odla hydroponiskt. Lösningen har vi hittat i form av Harvy - Den hydroponiska odlingslådan.Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar