Meny

Hemmaodlat

Vad är hydroponisk odling?

Vad är hydroponisk odling?

Inom hydroponisk odling odlar man utan jord vilket är bra för oss som inte har så mycket yta att odla på.

Jorden - Odla på balkong och uteplats

Jorden - Odla på balkong och uteplats

Vi går igenom hur du kan tänka kring jorden på din balkong eller uteplats. Hur du tillsätter näring och förnyar den.

Odla med grus och gräs

Odling med grus och gräs har möjligheten att från grunden förändra hur vi odlar.

Jag har läst en del om odling i sand med gräsklipp tidigare men det var först efter att ha hört Odlarna där de intervjuar Nils Åkerstedt som jag verkligen blev inspirerad. Nils har verkligen lång odlingserfarenhet och är fortfarande väldigt aktiv trots sina 91 år.  

Han har en rätt så omfattande och välskriven blogg där han skriver mer om sin teknik.

Grus, gräs och dess möjligheter

Nils använder 0-8 grus. Dvs korn från 0-8mm. Efter lite googlande så är det väldigt lätt att köpa från grusterminaler och du kan även få det hemkört. Detta odlingssubstrat är i allra högsta grad hydroponiskt då det är inert såsom lecakulor och innehåller ingen näring. Efter många testar menar Nils att just 0-8mm är det som fungerar bäst och ger bra syresättning för rötterna. Just likheten med hydroponik är slående men den stora skillnaden är näring som tillsätts i form av gräs. Gräset behöver vara 10cm tjockt och används som täckodling. Det minskar avdunstning och ger all den näring växterna behöver, oavsett växt. Är det mer näringskrävande växter såsom kål, tomater kan flera appliceringar krävas men för mindre näringskrävande växter räcker en omgång. 

En annan variant är att fermentera gräset (ensilage) i en påse och använda det efter 2-3 månader då det har en gödselliknande konsistens. Detta myllas ner någon centimeter i ett ett cirka 3cm tjockt lager och fyller samma funktion som det nya gräset. 

Ingen mer torv

Det här länge pratats om torvfria alternativ och förnyelse av jorden. Nils menar att det enda som krävs är grus och gräs, that's it. Han har odlat tomater på samma plats i nästan 20 år så växelbruk behövs heller inte. Även här är likheterna med hydroponiken slående. Eftersom det inte finns några jordburna patagoner så uppstår inte samma sjukdomar. Detta växer dock tankar kring vad exakt är det som dessa patagoner kräver för att utvecklas och spridas. Det är mer än jag känner till. Detta är egentligen ett smått otroligt påstående och om det stämmer borde hela torvindustrin känna sig orolig.

Perfekt för balkongen och krukor

Fler borde odla på balkonger men det är väldigt omständigt att klydda med jordsäckar. Tanken på att fasta odlingsplatser där det enda du behöver göra är att tillsätta lite gräs är minst sagt tilltalande. För många i staden är tillgång till gräs dock ett stort problem och det är det enda som talar mot den här typen av odling. Det finns ingen enkel tillgång på vare sig grus eller gräs. Marknaden är full av torv och näringslösningar. Det vi behöver nu är någon som börjar sälja grus och gräs.

Dags att testa

Det ska bli jättekul att se om det här håller vad det lovar. Om det bara är gräs som det funkar med eller om egentligen allt grönt material fungerar ungefär likadant.

Har du odlat med den här tekniken, vad är din erfarenhet? Kommmentera nedan.Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar