Meny

Hemmaodlat

Problemet med storskalig inomhusodling

Är det hållbart att odla i stora höghus eller är det en vision som ser bättre ut på papper än i verkligheten?

Det är lätt att bli förtrollad av de futuristiska bilderna som cirkulerar runt på nätet. I Sverige är det Plantagon som står för den vertikala höghus visionen. Ett företag som i många har försökt bygga ett höghus med växtodling i Linköping. Frågan är bara hur effektivt det är att odla grönsaker på detta sätt och behövs det ens? Det är inte så att vi i Sverige har större problem med yta. Annat är det i städer som Hong Kong där priset på mark är extremt och befolkningsmängden hög. 

Inget går upp mot solen

I videon ovan från Utah State University så bryter ner den stora problematiken med all typ av inomhusodling, ljuset. Solen är helt oslagbar när det kommer till att leverera stora mängder fotoner till växterna. Den växtbelysning som vi har idag och kommer ha för en överskådlig framtid är väldigt mycket sämre. Att belysa vertikala konstruktioner är ett jätteproblem, något som vi märker i våra fönsterodlingar vintertid. Att odla på bredden och inte höjden i ett växthus är otroligt mer effektivt. 

Vi odlar inomhus i vår CSA idag. Vi har ett norrläge vilket innebär att vi behöver tillskottsbelysa våra odlingstorn. För att spara energi så sätter vi tornen så nära lysrören som möjligt. Dessutom får vi en del fotoner från fönstren. Trots detta hamnar vi på 5-10w per planta. Vi köper grön el men att skala upp är svårt med belysning. Därför tycker jag utmärkelsen till "Grönska", vinnarna av Stockholms stads innovationspris 2016 är lite felriktad. Att odla med belysning inomhus går men det är inte speciellt hållbart eller innovativt. Du kan säkert få en viss lönsamhet i att odla dyrare bladgrönt som basilika till boende på Östermalm, men då odlar du bara för de som har pengar. 

Fonsterodling (1)

 Odlingstorn med tillskottsbelysning

Transporter inget jätteproblem

Ett annat "problem" som oftast tas upp är transporter. Visst jag kan köpa att det är kasst att köpa sparris från Guatemala. Men skillnaden mot om något är producerat "på landet" eller i staden har mindre betydelsen från miljön. Är det inte bättre att fokusera på att knyta ihop kretsloppet så att vi nyttjar olika resurser på bästa sätt.

Priserna ökar kraftigt i butiker just nu på grund av extremt väder i södra europa. Det är inte helt omöjligt att detta är något som kommer upprepa sig pga klimatförändringar. Detta visar tydligt på vårt känsliga läge där vi importerar 50% av allt vi äter. Just nu är vi vana vid att hitta allting i butikerna oavsett säsong. Att äta mer säsongsbetonat är något vi bör göra mer, men att äta mer kött som alternativ är ännu sämre.

Alternativ

Fler behöver odla egna grönsaker. Förståelsen för vad som krävs för att producera ökar och svinnet minskar. Detta leder också till att man äter mer säsongsbetonat och klimatsmart. Istället för väldigt stora producenter ser jag hellre 10 mindre lokala bönder. Dessa behöver inte producera mitt i city utan där det är smart att göra det. Jag tycker det är väldigt spännande med de alternativa köpvägar som finns idag. Inte minst med olika CSA som vår egen vilket leder till att konsumenter kan vara med och påverka på ett annat sätt. Vill vi att ändå äta gurka i Januari så behöver vi klimatsmarta växthus som nyttjar solens energi så mycket som möjligt och värms upp på smarta sätt. Vägen framåt tror jag är små trappsteg snarare än ett stort höghus.Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar