Meny

Hemmaodlat

Malmö Garden Show 2015

Malmö Garden Show 2015

Hemmaodlat är med på Malmö Garden Show 2015 med den ätbara hydroponiska balkongen Hydro num num.

Föreningen

Föreningen

Hemmaodlat är en ideell förening med bas i Malmö som genom kurser och föreläsningar hjälper dig att odla mat hemma.

Uppdatering Malmö Garden Show 2018

Vi har satt en rätt hög ribba inför årets Malmö Garden, och tur är väl det om man tittar på konkurrensen i år. Jättemånga inspirerande förslag som det ska bli väldigt spännande att se live.

Vi har tänkt modulärt när vi byggt vår balkong för att den ska bli lätt att transportera och sätta upp. Vi har sex stycken odlingsmoduler och 4 stycken sittmoduler. Odlingsmodulerna är ihåliga, klädda med dammduk och fyllda med en kombination av pimpsten från Bara mineraler och hydroponiska lecakulor. Den här mixen tycker vi fungerar väldigt bra där du får lite kisel från pimpstenen (stärker) och dess bra fuktighetshållande egenskaper. Vattnet dränerar till en ränna undertill och samlas just nu upp i en vattentank som också pumpar nytt näringsvatten till odlingsmodulerna. Fördelen med detta är att vi kan plantera ut och etablera våra plantor som vi drivit upp från frö direkt i lådorna. Att köpa färdiga plantor hade förstås varit enklare, men inte alls lika utmanande och roligt, vi är ändå en odlingsförening.

Malmö Garden Show

För att det ska växa behövs belysning och tack vare vår nya keramiska metallhalid på 415w får vi mer än tillräckligt av den varan. För att stärka ytterligare har vi dessutom en fläkt som kör hela tiden. Förra gången vi var med på Malmö Garden Show blåste det rejäljt ibland och vi vill inte shocka växterna fullständigt.

Förutom odlingsmodulerna har vi även byggt ramen till dammen som kommer vara i mitten. Bevattning kommer ske från denna centrala punkt i mitten och för att nå ut till sittplatserna får du gå på stenar genom dammen. 

Vad som återstår

Det stora momenten som återstår är växtväggen som kommer ta upp hela ena delen av balkongen. Vi har testat konceptet och ser att det fungerar, men det kommer bli väldigt intressant att köra det i större skala. Växtväggen kommer bestå av lingon och blåbärsplantor, och eftersom dessa inte är något du odlar från frö köper vi in dem. Dessa plantor är de enda vi faktiskt köper till vår balkong. Förutom denna så behöver vi även fixa armeringsjärn som kommer agera som tak. Om allt går som vi vill kommer våra klättrande plantor som gurka, kiwano och physalis hinna klättra så högt. Effekten kommer förhoppningsvis bli väldigt bra. 

Missa inte att komma förbi och rösta på oss på Malmö Garden Show 2018 som är den 1-3 Juni i Slottsträdgården. Läs beskrivningar över balkongerna på Malmö Garden Shows hemsida. Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar