Meny

Hemmaodlat

Urban Ecosystems

Urban Ecosystems är en helhetslösning för smart och kretsloppsbaserad odling i städer. Det bygger på att integrera odlingen på redan existerande byggnader med ett takväxthus - dels för att skapa synergier men också för att komma åt centrala placeringar där mark är otillgänglig.

Urban Ecosystems Closing The loop

Efter 18 månader har vi nått vägs ände i innovationstävlingen om hållbar matproduktion i städer. Målet var att hitta ett sätt att producera mat inom stadens gränaser där både ekologiska, sociala och ekonomiska hänsyn togs. Vår lösning Urban Ecosystems mötte upp alla dessa punkter. Tyvärr förstod inte juryn vårt koncept fullt ut, något som vi såg i feedbacken. Jättetrist när det faller på det, men sånt är livet. Är du nyfiken på vår lösning så går den att ladda ner som PDF på länken nedan. Allt är på engelska och vi har tagit bort en del specifika siffror. I övrigt finns hela konceptet där. Lämna gärna en kommentar vad ni tycker om det. 

Ladda ner Urban Ecosystems (PDF på engelska)

Sammanfattning
Urban Ecosystems är en helhetslösning för smart och kretsloppsbaserad odling i städer. Det bygger på att integrera odlingen på redan existerande byggnader med ett takväxthus - dels för att skapa synergier men också för att komma åt centrala placeringar där mark är otillgänglig. Genom exempelvis en placering ovanför en matbutik kan den inte bara sälja grönsaker utan även producera dem och på så vis få större kontroll över kvalitén, undvika onödiga förpackningar och minska svinn. Tack vare restvärme och koldioxid från den underliggande byggnader spar Urban Ecosystems mycket i onödiga uppvärmningskostnader. Under de månader när mer ljus och värme behövs så hanteras detta enkelt med modern växtbelysning och fjärrvärme.

Urban Ecosystems är uppdelat i olika sektioner som alla spelar en viktig roll för helheten. All odling av bladgrönsaker sker i vertikala system för att spara utrymme. Här kan vi året om producera alltifrån små microgreens till större kålsorter. Det finns också en sektion som antingen producerar tropiska frukter alternativt tomater, paprika och jordgubbar beroende på vilken konfiguration som väljs. Den tropiska delen är mer upplevelsebaserad medan tempererade delen är mer fokuserad på produktion. Oavsett så sker all plockning när frukterna är som mest mogna vilket öppnar upp för helt andra sorter och smakupplevelser för konsumenterna. En del av dessa upplevelser konsumeras i café/restaurangdelen i Urban Ecosystems, andra hos andra restauranger eller i det egna köket.

All odling sker med hjälp av akvaponik – ett odlingssystem där fiskarnas restprodukter blir till näring för växterna i ett slutet system. Vi har valt att inte nyttja matfisk utan använder istället KOI fiskar på ett socialt och integrerande sätt genom att de simmar i kanaler. Dels för att skapa en inbjudande miljö, men också för att landbaserad matfiskproduktion är svår att få lönsamhet i utan att kompromissa mycket med fiskarnas välmående. När det blir möjligt kommer dessa matas med proteinrikt insektsbaserat foder som vi kan producera på plats med restprodukter från anläggningen. Tillsammans med den tropiska/tempererade delen skapar detta en helt unik och engagerande miljö där besökare vid speciella datum även kan plocka sina egna frukter och bär.

Teknik kan hjälpa oss att nå både bra lönsamhet och hållbar produktion där vi inte konsumerar mer än vi producerar. För att nå social och kulturell hållbarhet behöver vi skapa ett engagemang och intresse för bra råvaror och hur dessa produceras. Genom rundvandringar, matlagningskurser och kulturella evenemang kopplade till mat kan vi nå ökad förståelse och sluta kretsloppet helt.Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar