Meny

Hemmaodlat

den 2 april 2019 | KOMMENTERA

Den levande salladsbaren

Under 2019 kommer Hemmaodlat utföra ett projekt tillsammans med fyra förskolor och skolor i Helsingborg.

Den levande salladsbaren ska höja medvetandet om vad/hur mat - är, smakar och växer för att få ungdomar till att bli nyfikna på nyttig och färgrik mat. Elever från Filbornaskolan kommer bygga om värmhållningsbord som inte är i bruk till stora DWC-odlingar som vi sedan kommer ställa i matsalarna på skolorna. Det kommer sedan bli fritt fram för matsalens gäster att förse sig med godsakerna från salladsbaren, detta kommer vara ett komplement till deras vanliga salladsbord. Det kommer vara elever och personal som tar hand om odlingarna och de kommer därför bli utbildade i hydroponisk odling och vad det är som får växterna att växa.

Salladsbar

Projektledare är Niclas Lundius Mörck som kommer agera stöd till de nya odlarna under hela projekttiden. Ni kommer kunna följa utvecklingen genom våra sociala medier.

den 12 januari 2019 | KOMMENTERA

Boken om hydroponisk odling

Efter två års arbete är boken "Hydroponisk odling - Köksträdgård utan jord" äntligen klar! Det är den första boken på svenska om ämnet och är en fullspäckad guide i hydroponisk odling för hemmaodlaren.

Jag hoppas att den kommer inspirera dig att odla året om, oavsett om du har odlat mycket innan eller aldrig odlat alls. Det finns de allra enklaste små odlingssystem man kan tänka sig (perfekt för barn) till större avancerade odlingar för den som verkligen vill maxa sitt odlande där hemma. 

Viktiga delar i boken 

 • Olika hydroponiska odlingssystem 
 • Var du kan odla 
 • Vad du kan odla 
 • DIY guider 
 • Fördjupning 

 

Innehall Hydroponisk Bok

Med guiderna kan du designa och bygga din egen odling och i fördjupningssektionen får du t.ex svar på vad du ska tänka på när det kommer till växtbelysning. Jag går även igenom många vanliga växter du kan odla hydroponisk och berättar vilka kombinationer som fungerar allra bäst och i vilket system. Om du är osäker hur mycket näring du ska ge eller hur mycket ljus växterna behöver kommer du finna svaren. Annars får du höra av dig! 

Boken finns ute nu och går att beställa från t.ex Bokus eller Adlbiris

den 17 december 2018 | KOMMENTERA

Bli medlem och tävla om ett Harvypaket!

Det du behöver göra för att ha chansen att vinna ett komplett Harvypaket är att bli medlem eller förnya ditt medlemskap i Hemmaodlat för 2019. Deltar gör de som blir eller förnyar i December 2018 eller Januari 2019. Tävlingen avslutas med en livesändning av dragningen onsdagen den 30:e Januari klockan 18:00.

1:a pris. Komplett Harvypaket med belysning och upphängning.
2:a pris. Komplett Harvy.
3:e pris. Odlingspluggar och Harvynäring.

Betala årsavgiften på 250 kronor (200 för student) till
bankgiro: 549 1212 eller swisha till 123 231 30 39.
Märk betalningen med namn och e-postadress.

den 21 november 2018 | KOMMENTERA

Hemmaodling årets begagnade julklapp 2018

Vi kan med glädje berätta att hemmaodling har av Blocket blivit utsedd till årets begagnade julklapp 2018.

Statistiken talar sitt tydliga språk och visar på en 26% ökning av typiska produkter inom kategorin jämfört mot samma period förra året. Vad som är intressant är att produkter säljs inom kategorin "Möbler och inredning", vilket visar på hur odlingen har kommit att bli en del av hemmen. När vi grundade Hemmaodlat var det med målet att få så många som möjligt att börja odla oavsett hur de bor. Nu börjar vi se en tydlig effekt där odlandet börjar bli en mer naturlig del av människors vardag, även de som bor i flerbostadshus och inte har tillgång till odlingsbar mark. Läs mer på Blocket.se

Hur ser framtiden ut? 

Vi tror mycket på att sänka tröskeln för odling och göra det enkelt att lyckas, men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att växter är levande. De har andra krav än din kaffeautomat eller diskmaskin. Det är inte bara att trycka på en knapp, eller? Det är inte helt otänkbar att vi i framtiden kommer att ha odlingsenheter bredvid diskmaskinen som producerar färska grönsaker helt automatiserat. Där det enda du behöver göra är att hälla fröer i ett fack och skörda. I början kommer det vara kostsamt absolut, men som med all teknik sjunker priset snabbt med volymer. 

Parallellt med detta spår kommer vi säkert se fler som odlar enkelt. Gärna med återvunna material, antingen i jord eller i hydroponiskt. Vi på Hemmaodlat kommer fortsätta göra mycket för att inspirera hur man kan nyttja olika material för att skapa snygga och hållbara odlingar som man inte behöver skämmas över för att visa upp. 

Det är onekligen en spännande och mer grön framtid vi går till mötes. Vi hoppas trenden håller i sig! 

den 20 september 2018 | KOMMENTERA

Urban Ecosystems

Urban Ecosystems är en helhetslösning för smart och kretsloppsbaserad odling i städer. Det bygger på att integrera odlingen på redan existerande byggnader med ett takväxthus - dels för att skapa synergier men också för att komma åt centrala placeringar där mark är otillgänglig.

Urban Ecosystems Closing The loop

Efter 18 månader har vi nått vägs ände i innovationstävlingen om hållbar matproduktion i städer. Målet var att hitta ett sätt att producera mat inom stadens gränaser där både ekologiska, sociala och ekonomiska hänsyn togs. Vår lösning Urban Ecosystems mötte upp alla dessa punkter. Tyvärr förstod inte juryn vårt koncept fullt ut, något som vi såg i feedbacken. Jättetrist när det faller på det, men sånt är livet. Är du nyfiken på vår lösning så går den att ladda ner som PDF på länken nedan. Allt är på engelska och vi har tagit bort en del specifika siffror. I övrigt finns hela konceptet där. Lämna gärna en kommentar vad ni tycker om det. 

Ladda ner Urban Ecosystems (PDF på engelska)

Sammanfattning
Urban Ecosystems är en helhetslösning för smart och kretsloppsbaserad odling i städer. Det bygger på att integrera odlingen på redan existerande byggnader med ett takväxthus - dels för att skapa synergier men också för att komma åt centrala placeringar där mark är otillgänglig. Genom exempelvis en placering ovanför en matbutik kan den inte bara sälja grönsaker utan även producera dem och på så vis få större kontroll över kvalitén, undvika onödiga förpackningar och minska svinn. Tack vare restvärme och koldioxid från den underliggande byggnader spar Urban Ecosystems mycket i onödiga uppvärmningskostnader. Under de månader när mer ljus och värme behövs så hanteras detta enkelt med modern växtbelysning och fjärrvärme.

Urban Ecosystems är uppdelat i olika sektioner som alla spelar en viktig roll för helheten. All odling av bladgrönsaker sker i vertikala system för att spara utrymme. Här kan vi året om producera alltifrån små microgreens till större kålsorter. Det finns också en sektion som antingen producerar tropiska frukter alternativt tomater, paprika och jordgubbar beroende på vilken konfiguration som väljs. Den tropiska delen är mer upplevelsebaserad medan tempererade delen är mer fokuserad på produktion. Oavsett så sker all plockning när frukterna är som mest mogna vilket öppnar upp för helt andra sorter och smakupplevelser för konsumenterna. En del av dessa upplevelser konsumeras i café/restaurangdelen i Urban Ecosystems, andra hos andra restauranger eller i det egna köket.

All odling sker med hjälp av akvaponik – ett odlingssystem där fiskarnas restprodukter blir till näring för växterna i ett slutet system. Vi har valt att inte nyttja matfisk utan använder istället KOI fiskar på ett socialt och integrerande sätt genom att de simmar i kanaler. Dels för att skapa en inbjudande miljö, men också för att landbaserad matfiskproduktion är svår att få lönsamhet i utan att kompromissa mycket med fiskarnas välmående. När det blir möjligt kommer dessa matas med proteinrikt insektsbaserat foder som vi kan producera på plats med restprodukter från anläggningen. Tillsammans med den tropiska/tempererade delen skapar detta en helt unik och engagerande miljö där besökare vid speciella datum även kan plocka sina egna frukter och bär.

Teknik kan hjälpa oss att nå både bra lönsamhet och hållbar produktion där vi inte konsumerar mer än vi producerar. För att nå social och kulturell hållbarhet behöver vi skapa ett engagemang och intresse för bra råvaror och hur dessa produceras. Genom rundvandringar, matlagningskurser och kulturella evenemang kopplade till mat kan vi nå ökad förståelse och sluta kretsloppet helt.

den 9 augusti 2018 | KOMMENTERA

Hemmaodlat på Stockholm Urban Garden Show

Missa inte Hemmaodlat och våra workshops på Stockholm Urban Garden Show den 8-9 September.

Hemmaodlat gör en roadtrip och håller för första gången workshops i Stockholm under Stockholm Urban Garden Show den 8-9 September. Det ska bli fantastiskt kul att träffa alla odlingsintresserade under dagarna två. Vi står i ett eget tält tillsammans med Nelson Garden och visar upp och pratar om hydroponisk odling. Vi kommer även hålla 1-2 stycken workshops 3,5h under lördagen och söndagen med 4-8 deltagare. 

Kostnadsfri föreläsning om hydroponik

 • Söndag 14.00 med ordförande Niklas Hjelm 30min

Workshops

Under våra workshops kommer vi ge en introduktion till vad hydroponisk odling är, prata om växtbelysning, tillväxtfaktorer och vad du behöver tänka på. Vi kommer även tillsammans bygga två stycken hydroponiska odlingar. 

 • Lördagen 09-12.30 (Fullbokat) 
 • Söndagen 09-12.30 (4 platser kvar)

Vi behöver minst fyra deltagare på varje dag för att kunna köra. Om vi får för få deltagare på en dag så kan du bli erbjuden plats på den andra. 

Anmälan

Kostnaden är 300kr. Du anmäler genom att skicka namn och e-post, samt dag till antingen 

BG 549-1212 eller Swish 123 231 3039

Du kan avanmäla senast 3 dagar innan och få pengarna tillbaka. 

Mer info

Mer information hittar du på http://stockholmurbangarden.se 

Frågor

Maila info@hemmaodlat.se eller ring dagtid 0709-61 62 66

den 6 maj 2018 | KOMMENTERA

Hemmaodlat fyra år

Snart är det inte långt kvar förrän Hemmaodlat firar fyra år som förening. Som med alla återkommande annueller så är det ett utmärkt tillfälle för reflektion.

När jag startade studiecirkeln i hydroponik så var det aldrig med visionen att bli en förening. Jag ville odla, och tänkte att lära ut till andra är ett bra sätt att lära sig själv på. När jag tänker tillbaka på de där första terminerna så är det komiskt hur lite jag kunde. Ändå stod jag där med självförtroende och försöka lära ut det lilla jag kunde. Att dessutom livesända redan från start är i efterhand lite crazy. Men det gav resultat. Den senaste månaden har vi haft över 50 000 besök på vår webbplats, vi närmar oss 1000 prenumeranter på Youtube och vi är över 100 betalande medlemmar i föreningen. Inte så pjåkigt.

Annorlunda i början

Den första studiecirkeltiden, den på SEA-U innan vi flyttade till Augustenborg var väldigt annorlunda. Även i början på Augustenborg såg det annorlunda ut. Vi hade väldigt stora grupper. Studiecirkeln var gratis och formen var väldigt fri. Vi testade det jag tyckte vi skulle testa och det pedagogiska upplägget var väldigt tydligt jämfört mot idag. Vi hade alltid en tisdagsgrupp med nybörjare och en onsdagsgrupp för de mer erfarna, och inga helgkurser. Problemet med denna form var att det var väldigt lätt att hoppa av och på, och krasst nog tjänade vi inget som förening. Hemmaodlat har inget vinstsyfte men vi behöver ända betala hyra och el. Vi ställde därför om mer mot helgkurser och enbart onsdagsgruppen för de mer erfarna. Tisdagsgruppen för nybörjare har vi kört lite mer sporadiskt, men intresset för denna har generellt sätt varit lågt. Jag misstänker att detta har till viss del berott på vår placering som är en bit från city och att vi började ta betalt för kursen. Detta uteslöt mycket studenter som vi tidigare hade betydligt fler av.

 

Varför Hemmaodlat finns framgår tydligt i våra stadgar. Vi vill få fler att odla ätbart hemma. Vi har dock flertalet gånger varit utanför denna målsättning med många av våra projekt. Ta ett av våra största projekt, vår akvaponiska CSA. Mycket tid, pengar och energi lades ner i denna som inte alls hjälper någon att odla mer hemma. Eller vårt projekt med gymnasieelever, “Bota din klimatångest”. Detta gjorde mycket för några få elever, men inget för vår övergripande målsättning. Sen har vi alla som kommer och engagerar sig. De vill förstås fortsätta att utvecklas och kan inte förväntas bara hjälpa till med vårt övergripande mål att få fler att odla.

Att hitta rätt

Jag tror att som alla organisationer så tar det tid att hitta rätt. Vi har testat många olika metoder och vägar under åren, och börjar hitta lite mer rätt nu (tror jag). Harvy som vi tog fram med Nelson Garden är helt rätt för att få fler att börja odla. Malmö Garden Show som vi gör i år är också helt rätt. Det är kreativt och roligt för de som bygger, och förhoppningsvis inspirerande för de som ser den. Även helgkurserna känns väldigt bra och förhoppningsvis kan vi starta upp en ny tisdagsgrupp snart.

Vad som har blivit tydligt det senaste året är att det finns ett behov av en avknoppning. En del av de projekt som vi nu gör, såsom innovationstävlingen, konsultation och workshops passar bättre i en annan form. Min förhoppning är att vi kan göra detta framåt hösten och på så vis renodla Hemmaodlat ännu mer mot kreativ kunskapsspridning mot privatpersoner.

Brist på diversitet

Något som vi har kämpat med en längre tid är vår bristande diversitet. Tyvärr är vi bara män i onsdagsgruppen just nu, och de försök vi gjort för att ändra detta har inte fungerat. Ett tag såg det bättre ut, men av olika skäl föll de kvinnor vi hade bort. Det är svårt att säga exakt varför, men det kan inte vara enkelt att som ensam kvinna komma in i en sammansvetsad grupp med enbart män gissar jag. Detta problem verkar vi även ha med män nuförtiden då andelen som hoppar på är låg. Vad exakt det beror på vet jag inte, men något gör vi i alla fall fel.

Våra medlemmar betyder allt

I grund och botten handlar en förening om dess medlemmar. Det är klart att vi vill bli fler än de 100 vi har har idag. Men vi tar hellre 5 engagerade medlemmar än 50 som bara betalar medlemsavgift. Det känns som att föreningsliv just nu inte prioriteras på samma sätt som förr. Fler testar olika saker och vill inte känna sig bundna till en sak. Tack och lov finns det undantag och dessa vill vi få in i vår gröna värme.

Framtiden

Sammanfattningsvis har dessa fyra åren varit väldigt lärorika och roliga. Jag angriper nya ämnen idag med en helt annan försiktighet än jag gjorde när jag började föreläsa. Med kunskap följer ödmjukhet. Det är helt omöjligt att försöka sia var Hemmaodlat är om fyra år till. Jag hoppas att vi då är fler varje vecka, och inte bara män. Att vi fortsätter lära och lära ut. Att vi utmanar konventioner och hittar nya sätt att odla på. Vi har en bit kvar om vi ska få hela Sverige att odla något hemma.

/ Niklas Hjelm
Ordförande.

 

den 26 april 2018 | KOMMENTERA

Uppdatering MGS 2018

Vi har satt en rätt hög ribba inför årets Malmö Garden, och tur är väl det om man tittar på konkurrensen i år. Jättemånga inspirerande förslag som det ska bli väldigt spännande att se live.

Vi har tänkt modulärt när vi byggt vår balkong för att den ska bli lätt att transportera och sätta upp. Vi har sex stycken odlingsmoduler och 4 stycken sittmoduler. Odlingsmodulerna är ihåliga, klädda med dammduk och fyllda med en kombination av pimpsten från Bara mineraler och hydroponiska lecakulor. Den här mixen tycker vi fungerar väldigt bra där du får lite kisel från pimpstenen (stärker) och dess bra fuktighetshållande egenskaper. Vattnet dränerar till en ränna undertill och samlas just nu upp i en vattentank som också pumpar nytt näringsvatten till odlingsmodulerna. Fördelen med detta är att vi kan plantera ut och etablera våra plantor som vi drivit upp från frö direkt i lådorna. Att köpa färdiga plantor hade förstås varit enklare, men inte alls lika utmanande och roligt, vi är ändå en odlingsförening.

Malmö Garden Show

För att det ska växa behövs belysning och tack vare vår nya keramiska metallhalid på 415w får vi mer än tillräckligt av den varan. För att stärka ytterligare har vi dessutom en fläkt som kör hela tiden. Förra gången vi var med på Malmö Garden Show blåste det rejäljt ibland och vi vill inte shocka växterna fullständigt.

Förutom odlingsmodulerna har vi även byggt ramen till dammen som kommer vara i mitten. Bevattning kommer ske från denna centrala punkt i mitten och för att nå ut till sittplatserna får du gå på stenar genom dammen. 

Vad som återstår

Det stora momenten som återstår är växtväggen som kommer ta upp hela ena delen av balkongen. Vi har testat konceptet och ser att det fungerar, men det kommer bli väldigt intressant att köra det i större skala. Växtväggen kommer bestå av lingon och blåbärsplantor, och eftersom dessa inte är något du odlar från frö köper vi in dem. Dessa plantor är de enda vi faktiskt köper till vår balkong. Förutom denna så behöver vi även fixa armeringsjärn som kommer agera som tak. Om allt går som vi vill kommer våra klättrande plantor som gurka, kiwano och physalis hinna klättra så högt. Effekten kommer förhoppningsvis bli väldigt bra. 

Missa inte att komma förbi och rösta på oss på Malmö Garden Show 2018 som är den 1-3 Juni i Slottsträdgården. Läs beskrivningar över balkongerna på Malmö Garden Shows hemsida. 

den 29 mars 2018 | KOMMENTERA

Hemmaodlat vidare i KIC tävling

Hemmaodlat är en av tre deltagare som har gått vidare till det sista steget i KIC innovationstävling som anordnas tillsammans med Vinnova och SLU.

I vårt förslag har vi lyckats få fram en realistisk modell på hur odling kan ske inom stadens gränser utan att nyttja externa resurser. Vi producerar fiskmat på plats, nyttjar fjärrvärme, samlar in regnvatten och drar nytta av solens värme och energi på ett smart sätt. Dessutom har vi tagit fram ett unikt koncept där besökarna får interagera med odlingen. Nu väntar uppföljning i April, och förhoppningsvis räcker det hela vägen fram.  

den 12 februari 2018 | KOMMENTERA

Chilisås à la Hemmaodlat

För dig som älskar att hetta upp maten så kommer här ett par goda recept på kalla chilisåser. De håller en dryg vecka i kylen så bjud in familj och vänner på tacomys!

Chillisås med mango (mild)

Utrustning

 • Mixer
 • Grillpanna (vanlig stekpanna)
 • Kniv

Ingredienser

 • 3 st mango
 • 2-3 st jalapeno
 • 1 st stor gul lök
 • 5 dl vitvinsvinäger
 • 4-6 st vitlöksklyftor
 • 0,5 st citron
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar
 • 2 msk oliv olja

Tillvägagångsätt

Skala och skär av fruktköttet på mango samt citronen i tjocka skivor, när grillpannan är varm häll lite olja och lägg i mango och citron så de får ordentligt med färg på alla sidor. Skala gul lök och vitlök samt dela gul lök o jalapeno i grova bitar. Häll i samtliga ingredienser i mixern och mixa till såsen får den konsistensen du vill ha. Smaka av och tillsätt mer av något om det behövs.

Chillisås med paprika och soltorkade tomater (stark)

Utrustning

 • Mixer
 • Kniv

Ingredienser

 • 2 st stora paprikor
 • 1 st stor gul lök
 • 250 gram soltorkade tomater
 • 7,5 dl äppelcidervinäger
 • 1-2 st röd habanero
 • 4-6 st vitlöksklyftor
 • 1 msk persilja
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk peppar

Tillvägagångsätt

Skala gul lök, dela paprika, chili och lök i grova bitar. Ner med allt i mixern och blanda tills du får den konsistens du vill ha. Smaka av och tillsätt mer om det behövs något mer av någon ingrediens.

den 9 november 2017 | KOMMENTERA

Odling som alla lyckas med

Hur kan vi se till att Harvy blir en odling som alla lyckas med, oavsett hur man bor eller tidigare kunskap.

Elmia har kommit och gått och vi har presenterat Harvy för världen. Mässan var en stor succé och intresset för vår gemensamma odlingslösning med Nelson Garden var påtagligt. Vi fick dessutom en nominering till årets trädgårdsprodukt, resultatet kommer i Mars. Tempot har inte saktat än, snarare tvärtom.

Harvy Elmia

Hemmaodlat på Elmia tillsammans med Nelson Garden och vår produkt Harvy.

Det är mycket som behöver vara på plats inför Februari när Harvy kommer finnas i butik. Förutom att vi har finjusterat vår en parts näringslösning ännu mer så har vi tittat mycket på de råd vi ska ge för att alla skall lyckas med sin odling. 

Lyckas från början

Vad som kommer avgöra framgången för Harvy mer är någonsin är om första odlingsförsöket blir lyckat eller inte. Vad som gör allting mycket svårare är att olika grönsaker trivs olika bra i olika miljöer. Att lyckas med sallat är inte speciellt svårt, men att få en perfekt grönkål eller koriander är något svårare. Mycket av det arbete vi gör nu handlar därför inte bara om hur mycket näring du skall tillsätta eller hur ofta, utan även hur stark belysning du ska använda, placering och temperatur. En del kommer givetvis vara svåra att styra över. Du kanske bara har en plats att sätta din Harvy på. Det vi vill ge dig då är råd för vad du kan göra för att se till att du lyckas utifrån dina förutsättningar Det är inte så att vi kommer kunna garantera 100% framgång vid varje odling, med det är helt klart vårt mål. 

Hur testar vi?

Vi försöker gå tillväga väldigt metodiskt och enbart testa en sak åt gången. Det kan vara som nu när vi testar hur Pak Choi och Grönkål beter sig under olika uMol, eller om det gör någon skillnad att använda plastlock vid frösådd. När vi väl sett vad som fungerar för varje kultur så kan vi testa olika kombinationer för att se vad som fungerar bra tillsammans. Allt detta samlar vi i en stor kunskapsdatabas som ligger till grund för våra odlingsinstruktioner till dig som skall odla.

Testande HarvyMetodiskt testande med Harvy

Det tar tid och vi kommer inte ha precis alla svaren när vi lanserar i Februari. Vi kommer dock fortsätta att testa metodiskt och samla in information från er som odlar för att se till att vi kommer så nära våra 100% som möjligt. Alla kan odla! 

den 21 september 2017 | KOMMENTERA

Att skapa rätt växtnäring

Som en del av vår odlingslösning utvecklar vi en ny hydroponisk näringslösning. Genom noggrant testande och analyser börjar vi närma oss en produkt vi är väldigt nöjda med.

Odlar du i planteringsjord hör du ofta att du ska använda näringsrik, mullhaltig jord med bra dränering. Sen köper du en säck och tänker inte så mycket mer på det. Ofta räcker näringen i säcken ett bra tag. Odlar du tomater kanske du märker att bladen gulnar något och tillsätter kanske lite växtnäring. Planteringsjorden är tacksam på det sättet att den innehåller mycket näring och funkar bra under en kortare säsong. Tillväxten är oftast långsammare i planteringsjord jämfört med hydroponik vilket leder till att näringen inte förbrukas lika snabbt. 

Odlar du hydroponiskt sker allting mycket fortare på gått och ont. Näringen konsumeras snabbt och behöver en annan balans än den som du hittar i vanlig växtnäring eller i planteringsjorden. När vi började utveckla vår nya odlingslösning tillsammans med Nelson Garden insåg vi snabbt att sammansättning av näringen skulle spela en avgörande roll. Vi ville inte skapa ett scenario där växtnäringen var den begränsande faktorn. 

Bara en flaska 

Ett krav vi ställde på oss själva var att näringen skulle vara enpartslösning, dvs bara en flaska. För många kan det tyckas självklart, men inom hydroponisk odling är det betydligt vanligare med två flaskor. Detta eftersom kalcium gärna reagerar med andra ämnen såsom kalium. Att separera dessa ämnen gör att du kan ha starkare koncentrationer och undviker problem som annars kan uppstå. I vanlig växtnäring finns oftast väldigt långa nivåer kalcium eller inget alls eftersom tillverkarna räknar med att torven som används till planteringsjorden är kalkad (innehåller kalcium). I de första versionerna lyckades vi inte. Allting klumpade ihop sig och lösligheten var urusel. Men efter mycket testande med labbet lyckades vi till sist få fram en stabil version. 

Balanserat pH

Nästa utmaning låg i få pH balanserat vid odling. I den bästa av världar skulle alla haft samma vatten. Nu var vi tvugna att ta hänsyn till att många har väldigt mjukt vatten och andra väldigt hårt. Det vi såg i de tidigare versionerna var att vi hade för stor övervikt av ammonium, vilket många tillverkare har. Över tid kan detta leda till nitrifikation och att pH krashar. Helst om du har mjukt vatten att börja med. För lågt pH gör att näringen inte blir tillgänglig för växterna. 

Vatten och växtsaftanalys

Vi hade nu kommit så långt att vi började bli nöjda, men vi såg ändå en del problem med vissa kulturer. Vad som är viktigt att komma ihåg är att olika växter har olika näringsprofiler/behov. För att identifiera vad som saknades gjorde vi både vatten och växtsaftanalyser. Med hjälp av dessa analyser kunde vi se vad som fanns kvar i vattnet och vad växterna tagit upp. Eftersom även miljön spelar en avgörande roll för näringsupptaget så får vi inte hela sanningen, men en betydligt bättre bild. 

Koriander Test
En tidigare version av näringen. Inte helt perfekt.

Aldrig klara

I skrivande stund väntar vi in nästa version av näringen (version 9). Vi hade troilgen kunnat släppa version 8 och de flesta hade fått den att fungera bra. Men det är inte good enough. Hemmaodlats huvudsakliga mål är att få fler att odla grönsaker hemma. Därför måste produkter som vi sätter vårt namn på vara noggrant testade. Inte bara av oss själva, utan även av personer som aldrig odlat innan. Din första odlingsupplevelse måste vara lyckad, annars är risken att du inte fortsätter. Hemska tanke! 

Vi är dock medvetna om att version 9 är den version som finns ute om ett år. För vi behöver er hjälp. Vi behöver er feedback. Bilder på era odlingar, hur ni gjort för att fortsätta förbättra. Vi ser med spänning framemot hur ni lyckas med era odlingar och vår näring. 

den 24 augusti 2017 | KOMMENTERA

Att hitta rätt färg

Att hitta rätt bland 1950 NSC färger är inte det lättaste, men till slut landade vi i färger som vi hopas ni uppskattar lika mycket som vi gör.

En av de saker som är svårast när man bygger ett eget DWC är att hitta en tillräckligt snygg låda att borra i.  Skulle du hitta en du tycker om så är de antingen vita, grå eller svarta. I stort sett alltid i högblankt. Att använda genomskinliga lådor är en big no no eftersom du inom kort har en algodling på halsen. Det finns 1950 NCS färger att välja mellan. När du helt plötsligt får möjlighet att välja fritt så kan det kännas något överväldigande. Det vi hade bestämt oss för var att själva lådan skulle vara en snygg vit kulör (ej högblankt), men att vi ville att locken skulle ha lite mer uttryck. Tre varianter ville vi ha. Ett lock skulle vara vitt vilket lämnade två stycken färger att hitta. 

Greenery

Intuitivt tror jag de flesta av oss som var involverade i färgvalet tänkte "grönt" först. Det är trots allt en odlingsprodukt. Detta var dock helt fel eftersom det gröna skar sig mot de gröna i växterna. Vi tyckte dock om tanken på det gröna så vi tittade först mycket på årets pantone färg "Greenery" för att hitta bra komplementärfärger. Vi hittade ett par varianter som vi testade, "en smutsig terracotta" och en "isblå". De funkade väldigt bra på provpappret, på datorskärmen och även som provbitar. Problemet var att när vi satte dem i ett soligt fönster såg allting vitt ut när ljuset reflekterades. Vi hade redan en vit och vi ville verkligen inte vara för fega nu när vi äntligen fick chansen att färglägga efter behag. 

Nu gick vi dock lite överstyr och tog fram en del färger som var lite för crazy. Bland annat ett lock som hade samma färg som röd shiso. En väldigt svart/röd färg som funkade i teorin, men sämre på riktigt. 

Rod -shiso

Röd shiso var en något vågad färg.

Sen helt plötsligt får vi ett samtal från Ulf på Nelson Garden som berättar att vi måste bestämma oss om färgen på locken mer eller mindre omgående. Detta för att det ska bli rätt med produktionstider. Det fanns inga mer säkerhetsnät, inga mer provbitar utan nu gällde det. De färger vi nu valde var de som det skulle bli. Något stressade springer vi därför och köper färgburkar och målar upp lock i källaren på Hemmaodlat. Nöjda med hur det blev håller vi tummarna och skickar in de finala NSC koderna till produktionen. Nyfiken vilka det blev? 

Här har ni dem. 

Final -colors

 Du kommer kunna få vår odlingslösning i följande färger förutom vitt.

Om färgerna

Den blå färgen valde vi därför att den skapar en väldigt snygg kontrast mot det gröna i bladen. Den påminner oss dessutom om att under locket så hittar du faktiskt bara näringsrikt vatten. Färgen är snygg i alla typer av ljus och matchar väldigt bra med den bruna. Att hitta rätt nyans på den bruna var väldigt svår. Vi utvecklade mycket vår första tanke med den smutsiga terrakottan, men gav den lite mer tyngd. En sober färg som känns rotad i naturen.

Vad tycker du om våra färgval? Kommentera gärna.

den 15 augusti 2017 | KOMMENTERA

Fler ska odla hemma

Odling leder till ökad förståelse kring maten vi äter och hur den produceras. Därför är det så viktigt att så många som möjligt odlar.

När vi drog igång Hemmaodlat för drygt 3 år sedan så var det med målsättning att få fler att börja odla grönsaker hemma, oavsett hur de bodde. Även om drömmen om lotten är stark för många så är den av olika skäl också ouppnårbar. Alternativet att inte odla alls eller i en stackars pallkrage några månader om året känns inte alltid jättekul. Sverige är ett kallt och mörkt land större delen av året och förutsättningarna för odling är inte som på amerikanska västkusten. Det är lätt att bli kär i Ron Finleys Ted Talk då viljan att odla vår egen hälsosamma mat är stark för många. Sen öppnar man dörren och det är Februari... 

Göra det svårare att misslyckas

Vi förstod tidigt att om vi ska få fler att odla så behöver vi göra det enkelt och tillgängligt. Det är anledningen till varför vi från dag ett filmat våra föreläsningar, för att fler ska kunna ta del av det och lära. Det är också anledningen till varför vi hela tiden testar nya sätt och odla, och det är anledningen till varför vi just nu utvecklar en ny odlingslåda

 • Om du aldrig odlat innan är det lätt att misslyckas.
 • Om du odlat hela ditt liv är det lätt att misslyckas.

Odling är inte enkelt, och det är därför vi ofta hör det urskuldande "jag har inga gröna fingrar".  Många har säkert gjort tappra försök, misslyckats och inte känt någon lust att försöka igen. Vi tror att om vi kan ge fler en "bra start" där de lyckas redan från början, så kommer de vara bättre förberedda på när de inte lyckas. För oavsett hur bra produkt vi än tar fram så kommer det bli fel någon gång.

Ikea Hydro 4 Veckor
Alla misslyckas vi med odling någon gång, men för nya odlare är det viktigt att få en positiv start.

Vi kommer inte mäta framgång i hur många som köper vår nya odlingslåda, utan hur många som faktiskt använder den i vardagen. Som "Mat Tina" berättade för en tidning en gång, "Är min kokbok ren och fin så har jag misslyckats". Precis så känner vi med odlingslösningen vi utvecklar tillsammans med Nelson Garden. Version 1 kommer inte vara perfekt, men med vårt intensiva testande så kan vi förhoppningsvis göra det lättare för dig att odla året om. 

Ett gröna fingrar kit

För att kunna skapa en odlingslösning som gör det lättare att odla året om så behöver vi lista det som hindrar många från att lyckas, det kan vara:

 1. Glömmer att vattna. 
 2. Vattnar för mycket. 
 3. Ger för lite/mycket näring. 
 4. Försöker odla utan ljus. 
 5. Planterar för tätt. 

Om vi kan lösa dessa punkter så tror vi att många kommer få betydligt bättre framgång med sina odlingar. Fram till lansering så kommer vi fortsätta berätta i detalj hur vi kommer lösa det så att du får "gröna fingrar" även som nybörjare. 

Vad tycker du om vår lista, har vi missat något? Kommentera gärna. 

 

 

den 9 augusti 2017 | KOMMENTERA

En spännande utveckling

Vårt mål har alltid varit att få fler att börja odla hemma. Nu tar vi ett stort steg framåt för att uppnå detta.

När vi gjorde vår första odlingslåda så var det med målet att skapa ett "startkit" för odlare som inte var sugna på att borra hål i plastlådor eller använda yoghurtburkar. Vår odlingslåda skulle se bra ut och vara enkel att använda. Resultatet blev vår Scandinavian Design Grow Box som Andreas, vår CTO bygger för hand i källaren. Eftersom Andreas är väldigt noga med kvalitén så tar varje låda lång tid att bygga och priset blir därefter. Vi hade på ett sätt lyckats med vårt mål att göra ett enkelt och snyggt startkit, men både priset och produktionstakten begränsade oss mycket. 

En ny version

Vi tyckte mycket om formfaktorn som fungerade att ställa på fönsterbrädan eller i en hylla. Att lådan hade handtag var också kritiskt. I övrigt lämnade vi rätt fria tyglar till industridesignern som arbetade fram några versioner som vi kunde ta ställning till. 

Harvy Tidig Skiss Tidig version av vår nya odlingslåda. 

Det som är spännande när man börjar ta fram en ny produkt är alla smådetaljer. Det är ofta dessa som skiljer en medelmåttig produkt från en riktigt bra. Det vi dock insåg när vi började prata med olika tillverkare var att alla dessa snygga detaljer ökade produktionstiden, kostnaden för verktyg och därmed priset. Visst vi hade kanske kunnat få det billigt i Kina, men vi ville verkligen producera lådan i Sverige med livsmedelssäker plast. Kalkylerna gick inte riktigt ihop, och det började kännas övermäktigt att vi som förening skulle lyckas med att göra en ny snygg odlingslåda som var billigare i pris utan att kompromissa för mycket med utseendet. CAD filerna fick därför vila ett tag och vi arbetade vidare med andra projekt. 

Ett oväntat möte

Vi träffade Ulf från Nelson Garden när vi medverkade på branschdagen på SLU i Alnarp. Han berättade att de stod i startgroparna att utveckla en ny typ av projekt och att vi kanske kunde vara behjälpliga. Sagt och gjort så träffades vi på Hemmaodlat för att diskutera projektet. Snart nog drog dock diskussionen över på vår "nya" odlingslåda som legat på is ett tag. Ulf hade stor insikt i produktionstekniska detaljer och vilka möjligheter som fanns, detaljer som vi själva saknade.  Innan vi hann springa iväg för långt så bestämde vi därför att vi skulle hade ett mer formelt möte hos Nelson Garden i Tingsryd för att diskutera om vi kunde slå våra kloka huvuden ihop. Detta var starten på ett samarbete som nu pågått sen förra  året där vi på Hemmaodlat står för odlingskunskapen och Nelson Garden för distribution och produktionstekniska kunnande. 

NelsongardenPå besök hos Nelson Garden i Tingsryd. 

Häng med på resan

Sen dess har vi utvecklat, testat och utvecklat igen. Målet är att kunna ge en första förhandstitt på Elmia Garden 4-5 Oktober där vi presenterar hela konceptet. Tills dess kommer vi blogga om utvecklingen och de utmaningar vi stått/står inför. Häng med!

 

den 29 juni 2017 | KOMMENTERA

Utmaningar med urin som näringskälla

På Hemmaodlat har vi under ett par års tid försökt odla med hjälp av urin. Idén bakom våra försök är att minska användningen av mineralbaserad näring och nyttja en resurs som är gratis och näringsrik.

I Malmö och i många städer spolas det varje dag ned enorma mängder urin genom stora rörnätverk till ett centralt vattenreningsverk. Omfattande och energikrävande utrustning används för att separera det näringsrika slammet från dricksvattnet för användning i bl.a. jordbruk. Denna reningsmetod kräver stora mängder rent vatten, energi och infrastruktur, och skapar dessutom en kritisk känslig punkt för staden om något skulle gå fel. Allteftersom våra städer växer kommer trycket på vattenreningsverken öka och vi behöver hitta alternativa lösningar för att avlasta dessa, inte minst för att minska utsläpp i sjöar och vattendrag. Detta sker samtidigt som behovet av färsk närproducerad mat till städer ökar vilket ofta innebär långa transporter, stort svinn och användande av oekologiska näringslösningar. Tillsammans skapar detta ett brutet kretslopp där staden konsumerar betydligt mer än den ger tillbaka.

Alternativa lösningar

Om vi på allvar vill börja odla i städerna med hjälp av moderna hydroponiska odlingstekniker så måste frågan med näringen lösas. Ekologiska grönsaker efterfrågas mer och mer och så länge hydroponiken förlitar sig på konstgödseln så kommer den hamna i baksätet. Lösningen menar många är akvaponiken. Denna kretsloppsbaserade odlingsteknik där fiskar, mikroorganismer och växter lever i symbios är ett steg i rätt riktning. Vi behöver fortfarande kompensera en del näringsämnen, inte minst för att hålla alkaliniteten hög, men det stora problemet är fiskfodret. Detta är en stor extern input som behöver lösas. Det finns en del intressanta idéer där insekter nyttjas, men tyvärr står regelverket än så länge i vägen. Sen ska vi inte glömma att det krävs rätt stora mängder fisk för att försöja stora odlingar, och det är inte alltid säkert att det finns möjlighet eller marknad för båda.

Pee PonicsAtt odla sallat gick bra med enbart urin, men att odla mer näringskrävande grönsaker som gurka visade sig betydligt svårare.

Att hitta det rätta receptet

Därav urin. Det är en lättlöslig produkt som vi producerar konstant utan mijöpåverkan. Om vi bortser från eventuella problem med hormoner och läkemedel och tittar på innehållet så är det rätt likt det vi får från fiskarna. Att odla med urin påminner om att odla akvaponiskt. Vi ser brister på järn, kalcium och framförallt kalium. Visst hade vi kunnat göra det enkelt för oss och bara komplettera dessa ämnen som vi gör när vi odlar akvaponiskt. Problemet är att vi då inte själva skapar all näring längre. Vi har därför försökt under en längre period komplettera med vedaska som är väldigt rikt på kalium. Problemet vi stötte på med aska var att det dessutom var väldigt riktigt på kalcium vilket skapade en inbalans. Att hitta det rätta receptet är inte helt enkelt. 

Framtiden

Just nu tittar vi därför på att komplettera urinen med maskkompostvatten. En produkt som innehåller mycket näringsämnen, och dessutom en hel del kalium. Bäst av allt är att den är enkelt att producera och bra för miljön. Om det kommer fungera återstår att se, men att fortsätta testa och försöka är otroligt viktigt. Förr eller senare hittar vi en lösning som vi kan sprida till andra för att se om de kan få liknande resultat. 

Har vi tur så kommer vi i framtiden se fullt med växthus på våra tak där näringen som producerar inte forslas bort utan återvinns och producerar näringsrika grönsaker. Kanske något i stil med "Anthroponicskonceptet" som vi jobbat fram. 

Anthroponics 2

 

Vill du läsa om våra resultat så kolla in vår research sektion där vi har samlat det vi gjort än så länge.  

den 7 juni 2017 | KOMMENTERA

Samarbete med Pauliskolan

Fem tekniknördar och växter - en vinnande kombination när Hemmaodlat samarbetade med Pauliskolan.

Under vintern/våren 2016/2017 hade vi i samband med vårt Malmö stad finansierade projekt “Bot mot klimatångest” elever från Pauliskolan varje onsdag på Hemmaodlat. Dessa elever läste ett fjärde år på Paulis tekniska program. Under tiden hos oss fick de en introduktion till hydroponisk odling. De satte upp mindre DWC system som de odlade i och vi hade lektioner i vad som får det att växa. Detta för att förbereda dem inför den stora uppgiften de hade, att koppla in arduinosensorer till vår CSA odling. Arduino är små kretskortsbaserade “datorer” som du kan koppla in olika sensorer till för att mäta olika saker. Med hjälp av programmering kan du sedan läsa av dessa värden och presentera dem i ett gränssnitt. Själv har jag inte jobbat speciellt mycket med Ardunio, men som tur var hade Andreas, vår CTO gedigen erfarenhet. Eleverna bloggade om sin tid hos oss på bloggen "Grabbarna grönt", kolla gärna in den.

Val av sensorer

Eftersom jag vet hur snabbt tiden går så ville jag att varje grupp skulle jobba igenom alla momenten först och sen eventuellt finjustera om det fanns tid. De två grupperna fick varsin sensor att koppla in:

 1. Flödessensor

 2. Ljussensor

Eftersom rör lätt kloggar igen och det är viktigt att vi byter ut vattnet ofta i ett akvaponiksystem så kändes det rätt med en flödessensor. Det krävdes dock en hel del justerade programatiskt innan värdena visade någorlunda rätt. Genom att fylla en hink med vatten under 15 sekunder så fick vi fram ett referensvärde att kalibrera sensorn mot.

Ljussensor

 Ljussensorer på plats

Växter bryr sig främst om ljus i PAR spektrumet. Det finns PAR sensorer att köpa, men eftersom dessa kostar en hel del så valde vi luxsensorer istället. Dessa mäter allt synligt ljus, och inte enbart det ljus som tas upp av växter. För oss är PAR dock intressant, framförallt om vi ska räkna ut DLI (mängden ljus under ett dygn som växter behöver). Därför använde vi vår PAR mätare som en referens för att omvandla Lux till PAR. Detta fungerade väldigt bra och var ett enkelt och billigt sätt att få värden i det format vi ville ha.

Lagring och presentation av data

Nu fick vi in data, men vi behövde skicka den till en dator lokalt för vidare bearbetning. Detta gjordes via Wifi protokollet som strulade i några veckor innan byte av utrustning fick rätt på det. För att vi skulle kunna göra något intressant, framförallt för att se data över längre tidsperioder så ville vi lagra datan. För enkel tillgång och bra säkerhet så sparade vi därför undan den i en molnbaserad SQL server på Google.

Nästa steg var att presentera datan i en dashboard på ett snyggt sätt. Eleverna fick först göra en skiss med Googles data studio och använde sedan tabeller och grafer för att presentera värdena på en hemsida lokalt. Vi hade även hoppats kunna presentera data från vårt andra övervakningssystem som loggar pH, Ec och temperatur men tiden sprang iväg. Förhoppningen är att en ny klass ska ta vid nu till hösten och fortsätta det arbete som dessa elever gjorde.

Examen

Efter ett halvår hos oss var det dags för dem att presentera sina examensarbeten och sammanfatta sin tid hos oss. Varje elev valde ett ämne som relaterade till hydroponik eller arduino/mjukvaruutveckling. Det var fantastiskt roligt att se hur mycket de utvecklats och allas presentationer höll hög klass. Här är ett par av dem:

Axel pratar om hydrokultur.

Love pratar om Arduino.

Varför är detta viktigt?

Data är bara intressant om man kan ta beslut utifrån den. Om vi ser tydliga trender så kan förutse problem innan de dyker upp. Vi kan även sätta upp övervakningssystem som säger till om något inte är som det ska. I större odlingar är det lätt hänt att man missar något och här kan sensorer vara en stor hjälp. Att tillsammans med data lägga in kvalitativa bedömningar gör att vi kan se vilka behov olika växter har. Som odlare bygger du upp en kunskapsdatabas, men genom detta arbetssätt så blir det lättare för fler att ta del av kunskapen. Sen är det givetvis oerhört viktigt att nya generationer blir inspirerade av vad som går att göra i den gröna sektorn.

den 24 april 2017 | KOMMENTERA

Hemmaodlat odlar gurka

Om ni någon gång besökt oss på Hemmaodlat, så har ni kanske sett att vi odlar gurka. Det har vi gjort länge. Men aldrig fått någon frukt. Våra gurkodlingar har nämligen ingått i vår forskning om anthroponics och då har inte fruktsättning varit målet. Utan all odling har avbrutits innan.

Så i december förra året bestämde vi att börja ett nytt projekt med mål att få så mycket frukt som möjligt. Vi valde att ha två plantor i DWC och två i ett Autopot-system. Inom varje grupp körde vi ett system med syresättning från luftpump och ett utan.
Rätt ofta brukar vi ha en version med syresättning och en utan i våra experiment. När vi ska dra slutsatser om hur syresättning påverkar använder vi frön från samma påse som vi drivit upp under liknande förutsättningar, ex. på vårt ”ebb och flod”-bord med samma näring och ljus. I detta experiment blandade vi dock sorter och de drevs upp vid olika tillfällen. Eftersom det var första gången vi skulle odla för frukt var hela experimentet mer präglat av att ”komma igång” än att hålla koll på alla parametrar.

Inför experimentet läste vi lite artiklar om gurka och tittade på några filmer. Mycket handlade om hur man tränar plantorna att växa i den riktning man vill och hur man tjuvar/ plockar bort växtdelar som man inte vill prioritera. Vi odlar i en källare med flera begränsningar jämfört med proffs- odlarnas utomhusanläggningar. Bl.a. så beslöt vi att odla horisontellt istället för vertikalt. Dels för att vi inte har takhöjden, dels för att belysa vertikalt är svårare. Tyvärr så hade vi också begränsat med lampor (flera projekt pågår samtidigt). Något vi kommer att förbättra tills nästa experiment.

Uppställning

Den slutliga uppställning bestod av:

 • en DWC (20l) med lecakulor och syresättning, planta 1.
 • en DWC (20l) med lecakulor, planta 2.
 • en Autopot (25l) med kokos/leca-blandning och syresättning, planta 3.
 • en Autopot (25l) med kokos/leca-blandning, planta 4.

Där DWC-systemen placerades till höger och växte vänster-ut och Autopot placerades till vänster och växte höger-ut. Varje system växte längst med en horisontell ribba som vi knutit upp i vår testanläggning. Totalt fyra stycken.

Gurkodling i källaren

Uppställning med 4 plantor. DWC till höger och Autopot till vänster (med tank i mitten).

Vi använde i början en tre-parts hydroponisk näringslösning. Med grundreceptet en del av varje. Vi hade som plan att ha ett relativt snabbt kretslopp på näringen. Så vi valde ett EC på 1,25 och pH 6,1 i ca 10l vatten (per planta). På en vecka skulle en fullvuxen planta dricka ca 3/4.

De artiklar vi läst delade i princip upp gurkplantan i 3 delar, upp till 60 cm, 120 cm och över 120 cm. Våra ribbor sitter på ca 40 cm höjd över krukorna, så vi följde inte dessa instruktioner till 100%. På de första 60 cm låter man växten satsa på tillväxt längst med huvudstammen. Alla tjuvar tas bort, inga fruktämnen tillåts och om man vill kan alla klängen tas bort. I vårt fall blev det ca 50 cm. På den följande 60 cm tillåts fruktämnen. Sista delen, > 120 cm, får man välja hur man vill träna om växten. I en vertikal odling kan man t.ex. leda ner en av tjuvarna. Vår anläggning har plats till ca 2m. Men p.g.a. olika omständigheter avbröt vi tidigare.

Odlingsfasen

Vi stötte på problem tidigt. Först med båda plantorna vi hade i Autopot-systemet (planta 3 och 4). Planta 4 råkade vi bryta av huvudstammen på. Den tog väldigt lång tid på sig att bilda en tjuv. När väl den första tjuven kom och vi skulle låta den bli huvudstam, så kom det genast 10 till. Den plantan blev mer en buske och dess gurkor blev lite mystiska (bild 2).

Deformerad gurka Den andra fick en väldigt dålig start med flera brister, så den bytte vi ut.

De två i DWC-systemen klarade sig bättre. De växte på bra, men visade även de upp tecken på brister.
Först fick bladen gulnande kanter. Vi tolkade detta som en kaliumbrist och ändrade i vårt recept på näringslösning. Där vi börjat med 1:1:1, bytte vi till 1:0,5:1,5. Då vår 3:e part innehåller mer kalium. Det visade sig vara en förbättring. Men ganska snart visade planta 1 på kraftiga brister igen. Troligtvis var det järn som ställde till problem, troligen en toxicitet men det är svårt att säga. 

När det gäller järn behöver bristsymtomen inte bero på att det finns för lite järn i näringen, utan en troligare orsak är fel pH-värde. En planta kan ta upp ett näringsämne inom ett visst pH-intervall (se tabellen i mitten av denna artikel).

Näringsproblem gurka

Näringsproblem, troligtvis relaterat till järn.

Det gäller alla näringsämnen, men för järn är det extra tydligt. Så första åtgärden var att mäta pH. Vårt mål är som sagt att ligga runt pH 6,1. Planta 1 som hade de värsta symtomen hade ett pH under 4,5. Vi valde att göra ett totalt vattenbyte. Planta 2 som också är ett DWC visade dock inte på samma pH- sänkning. När vi en vecka senare såg samma resultat igen, pH i system 1 hade gått ner mot 3 och i system 2 låg det kvar runt 6, valde vi att titta på rotsystemen. Planta 1 var det system som hade syretillförsel. Dess rotsystem var dubbelt så stort som planta 2. Slutsatsen är att det stora rotsystemet i den relativt lilla tanken leder till att för mycket koldioxid produceras och därmed försuras vattnet. Vår åtgärd blev att ändra vårt näringsrecept så vi fick mer buffert i systemet. Planta 1 fick tillskott av fosforhydroxid.

Gurkodling

Det börjar komma frukter

Skillnaderna på planta 1:s och planta 2:s rotsystem beror inte enbart på syretillsättningen. Utan troligen också på att planta 2 fått för liten luftspalt. Vi minskade mängden vatten i planta 2:s tank. Efter en vecka kunde vi se en ökad rotutveckling.
Planta 1:s pH fortsatte att sjunka. Vi provade andra buffertlösningar. Till sist fick vi balans i systemet. Då tillsatte vi ca 11gr CaCo per 10l vatten.

Den 7/3 avbröt vi experimentet. Vi hade då fått 5 gurkor från planta 1, 12 gurkor från planta 2, 4 gurkor från planta 3 och 3 gurkor från planta 4. Planta 1 och 2 var de som funkat bäst genom experimentet. De kom igång på ett bra sätt. Framför allt planta 2, som dessutom hade flera frukter på gång när vi avbröt. För jämförelse ska sägas att planta 1 gav gurkor som var ca 10-15 cm. Planta 2 7-10 cm. Planta 3 och 4 hade mer traditionella gurkor, 20-25 cm.

Gurkskörd

Några gurkor som skördades, smakade underbart!

Slutsatser

Om man odlar för att få frukt bör man veta vilka sorter man odlar och framförallt om de är självpollinerande. Vi hade många fruktämnen som inte blev nått. Om det berodde på att växten inte orkade driva fram dem eller att de inte blev pollinerade vet vi inte. En växt som mår bra ger mer frukt. Våra problem med brister och varierande pH påverkade säkert negativt. Våra plantor var kompakta i början, men blev tunnare och rangligare med tiden på grund av sämre belysning. På grund av skötares frånvaro fick plantorna växa lite för vilt i några veckor. Hur stor påverkan det har på antalet frukter vet vi inte. Men planta 4 som blev ett knyte med tjuvar skulle säkert ha gett mer frukt om den skötts korrekt. Inför nästa gång kommer vi ha mer på plats innan projektet börjar. Bättre belysning, bättre anläggning för gurkorna att klättra på och större yta för att komma åt att gallra mm. Vi kommer även ha ett bättre grundrecept på näring och bättre beredskap för förändringar. Med tanke på alla gurkplantor vi tidigare satt som inte fått ge frukt har vi nu både lärt oss en del och fått äta gurka på våra möten. Om 24 gurkor på 4 plantor på 3-4 månader är bra eller dåligt vet vi inte. Men vi vet att de ska bli fler nästa gång!

den 20 januari 2017 | KOMMENTERA

Problemet med storskalig inomhusodling

Är det hållbart att odla i stora höghus eller är det en vision som ser bättre ut på papper än i verkligheten?

Det är lätt att bli förtrollad av de futuristiska bilderna som cirkulerar runt på nätet. I Sverige är det Plantagon som står för den vertikala höghus visionen. Ett företag som i många har försökt bygga ett höghus med växtodling i Linköping. Frågan är bara hur effektivt det är att odla grönsaker på detta sätt och behövs det ens? Det är inte så att vi i Sverige har större problem med yta. Annat är det i städer som Hong Kong där priset på mark är extremt och befolkningsmängden hög. 

Inget går upp mot solen

I videon ovan från Utah State University så bryter ner den stora problematiken med all typ av inomhusodling, ljuset. Solen är helt oslagbar när det kommer till att leverera stora mängder fotoner till växterna. Den växtbelysning som vi har idag och kommer ha för en överskådlig framtid är väldigt mycket sämre. Att belysa vertikala konstruktioner är ett jätteproblem, något som vi märker i våra fönsterodlingar vintertid. Att odla på bredden och inte höjden i ett växthus är otroligt mer effektivt. 

Vi odlar inomhus i vår CSA idag. Vi har ett norrläge vilket innebär att vi behöver tillskottsbelysa våra odlingstorn. För att spara energi så sätter vi tornen så nära lysrören som möjligt. Dessutom får vi en del fotoner från fönstren. Trots detta hamnar vi på 5-10w per planta. Vi köper grön el men att skala upp är svårt med belysning. Därför tycker jag utmärkelsen till "Grönska", vinnarna av Stockholms stads innovationspris 2016 är lite felriktad. Att odla med belysning inomhus går men det är inte speciellt hållbart eller innovativt. Du kan säkert få en viss lönsamhet i att odla dyrare bladgrönt som basilika till boende på Östermalm, men då odlar du bara för de som har pengar. 

Fonsterodling (1)

 Odlingstorn med tillskottsbelysning

Transporter inget jätteproblem

Ett annat "problem" som oftast tas upp är transporter. Visst jag kan köpa att det är kasst att köpa sparris från Guatemala. Men skillnaden mot om något är producerat "på landet" eller i staden har mindre betydelsen från miljön. Är det inte bättre att fokusera på att knyta ihop kretsloppet så att vi nyttjar olika resurser på bästa sätt.

Priserna ökar kraftigt i butiker just nu på grund av extremt väder i södra europa. Det är inte helt omöjligt att detta är något som kommer upprepa sig pga klimatförändringar. Detta visar tydligt på vårt känsliga läge där vi importerar 50% av allt vi äter. Just nu är vi vana vid att hitta allting i butikerna oavsett säsong. Att äta mer säsongsbetonat är något vi bör göra mer, men att äta mer kött som alternativ är ännu sämre.

Alternativ

Fler behöver odla egna grönsaker. Förståelsen för vad som krävs för att producera ökar och svinnet minskar. Detta leder också till att man äter mer säsongsbetonat och klimatsmart. Istället för väldigt stora producenter ser jag hellre 10 mindre lokala bönder. Dessa behöver inte producera mitt i city utan där det är smart att göra det. Jag tycker det är väldigt spännande med de alternativa köpvägar som finns idag. Inte minst med olika CSA som vår egen vilket leder till att konsumenter kan vara med och påverka på ett annat sätt. Vill vi att ändå äta gurka i Januari så behöver vi klimatsmarta växthus som nyttjar solens energi så mycket som möjligt och värms upp på smarta sätt. Vägen framåt tror jag är små trappsteg snarare än ett stort höghus.

den 16 september 2016 | KOMMENTERA

Kan grus och gräs förändra allt?

Odling med grus och gräs har möjligheten att från grunden förändra hur vi odlar.

Jag har läst en del om odling i sand med gräsklipp tidigare men det var först efter att ha hört Odlarna där de intervjuar Nils Åkerstedt som jag verkligen blev inspirerad. Nils har verkligen lång odlingserfarenhet och är fortfarande väldigt aktiv trots sina 91 år.  

Han har en rätt så omfattande och välskriven blogg där han skriver mer om sin teknik.

Grus, gräs och dess möjligheter

Nils använder 0-8 grus. Dvs korn från 0-8mm. Efter lite googlande så är det väldigt lätt att köpa från grusterminaler och du kan även få det hemkört. Detta odlingssubstrat är i allra högsta grad hydroponiskt då det är inert såsom lecakulor och innehåller ingen näring. Efter många testar menar Nils att just 0-8mm är det som fungerar bäst och ger bra syresättning för rötterna. Just likheten med hydroponik är slående men den stora skillnaden är näring som tillsätts i form av gräs. Gräset behöver vara 10cm tjockt och används som täckodling. Det minskar avdunstning och ger all den näring växterna behöver, oavsett växt. Är det mer näringskrävande växter såsom kål, tomater kan flera appliceringar krävas men för mindre näringskrävande växter räcker en omgång. 

En annan variant är att fermentera gräset (ensilage) i en påse och använda det efter 2-3 månader då det har en gödselliknande konsistens. Detta myllas ner någon centimeter i ett ett cirka 3cm tjockt lager och fyller samma funktion som det nya gräset. 

Ingen mer torv

Det här länge pratats om torvfria alternativ och förnyelse av jorden. Nils menar att det enda som krävs är grus och gräs, that's it. Han har odlat tomater på samma plats i nästan 20 år så växelbruk behövs heller inte. Även här är likheterna med hydroponiken slående. Eftersom det inte finns några jordburna patagoner så uppstår inte samma sjukdomar. Detta växer dock tankar kring vad exakt är det som dessa patagoner kräver för att utvecklas och spridas. Det är mer än jag känner till. Detta är egentligen ett smått otroligt påstående och om det stämmer borde hela torvindustrin känna sig orolig.

Perfekt för balkongen och krukor

Fler borde odla på balkonger men det är väldigt omständigt att klydda med jordsäckar. Tanken på att fasta odlingsplatser där det enda du behöver göra är att tillsätta lite gräs är minst sagt tilltalande. För många i staden är tillgång till gräs dock ett stort problem och det är det enda som talar mot den här typen av odling. Det finns ingen enkel tillgång på vare sig grus eller gräs. Marknaden är full av torv och näringslösningar. Det vi behöver nu är någon som börjar sälja grus och gräs.

Dags att testa

Det ska bli jättekul att se om det här håller vad det lovar. Om det bara är gräs som det funkar med eller om egentligen allt grönt material fungerar ungefär likadant.

Har du odlat med den här tekniken, vad är din erfarenhet? Kommmentera nedan.

den 2 september 2016 | KOMMENTERA

Hur vi organiserar vårt ideella arbete

Det är inte lätt att driva en ideell odlingsförening, att hålla engagemanget uppe och att få en samhörighet. Vi har under årens lopp försökt olika sätt med mer eller mindre lyckat resultat och prövar just nu följande modell.

Arbete med CSA:n

Eftersom en del stor del av vår yta tas upp av vår aquaponics CSA och den är ett väldigt bra läroverktyg så är det viktigt att alla är involverade i den på något sätt. Ekonomiskt sätt bidrar den inte med mycket utan det är snarare utmaningen som är det roliga med den. Den kan dock äta upp väldigt mycket tid, helst om det bara är ett par som jobbar med den. Vi har därför valt att dela in volontärerna i två grupper.

 • Fiskgruppen
 • Odlingsgruppen

Fiskgruppen

Jobbar med allting som rör fiskarna. Detta innefattar saker såsom rengöring av systemet, kontroll av värden och eventuella justeringar av dessa.

Odlingsgruppen

Sköter om allting som har med växterna att göra. Planterar ut i odlingstornen, sår nya fröer och kontrollerar så att det inte finns några skadedjur eller brister.

Eftersom båda delarna är beroende av varandra för ett fungerande system så är kommunikation mellan dessa grupper helt avgörande. För att inget ska missas så checkar varje grupp av en checklista.

Rotation

För att alla ska komma in i systemet ordentligt och förstå de olika delarna så sker en rotation efter fyra veckor med överlämning. Eftersom alla jobbar med systemet går det snabbare att göra det som behöver skötas om och det blir lättare att hitta brister som gör att skötsel tar onödigt lång tid.

SCRUM (typ)

För att veta vad alla jobbar med och vad som behöver göras så jobbar vi enligt en SCRUM liknande modell.

Backlog

Alla kan sätta post-its i backlogen med saker som de tycker behöver fixas.

Pågående

Något från backlogen tilldelas till en eller flera personer.

To be tested

När de som har arbetat med den pågående uppgiften känner sig klara så tilldelar de den till någon annan i To be tested. Personen/gruppen förklarar vad de har gjort vilket också blir en kunskapsöverföring. Personen som har blivit tilldelad uppgiften verifierar att det fungerar som tänkt i två veckor.

Verifierad

När alla är nöjda så sätts uppgiften i verifierad. Om något fel upptäcks i to be tested så går den tillbaka till pågående alternativt till backlogen om den behöver göras om helt.

Både små och stora saker kan hamna i backlogen men tanken är att det är saker som ska kunna göras inom loppet av några tillfällen. Allting behöver inte relatera till CSA:n utan kan även vara saker som rör experiment eller andra projekt.

den 17 augusti 2016 | KOMMENTERA

Perfekt odlingspyssel

Det blev en jättehärlig och solig dag på Malmöfestivalen då vi från Hemmaodlat visade upp fönsterodlingar och höll i odlingspyssel.

Totalt 150 stycken odlingskrukor dekorerades av både stora och små och i dem planterades antingen basilika eller sockerärtor, för de som inte kunde välja fick det bli både och. Kreativiten var på topp och vi imponerades av alla vackra mönster. Vi använde oss av pappkrukor från Nelson Garden på 0,5 liter. De var i lagom storlek och var enkla att dekorera med oljekritor, touchpennor och klistermärken. Till dessa hade vi köpt in färgglada snören (finns på bauhaus t.ex.) som knöts fast i krukorna så man kunde ta med dem. 

Odlingspyssel2

Krukorna dekorerades, snören sattes in och sedan planterade vi i dem. 

Plantera -pyssel

Plantering i krukorna med basilika. 

Odlingspyssel

Passar alla åldrar!

Se 36 färgglada krukor!

Bildspel fullt med inspiration för din nästa kruka.

Fönsterodlingarna

Ett enkelt och roligt pyssel som vi kan rekommendera alla att göra. Vi demade även våra fönsterodlingar som har en liten annorlunda design. Vi kommer beskriva dessa mer i detalj i en senare artikel men här berättar Jonas lite kort hur han byggde sin "Minions fönsterodling".

den 2 augusti 2016 | KOMMENTERA

IKEA odla inomhus recension

Vi har lagt vantarna på IKEAS nya hydroponiska odlingslösning och testat den ett tag, här är våra tankar.

Det var flera år sedan vi först hörde om att IKEA skulle ge sig in på hydroponisk inomhusodling med hjälp av SLU så det har varit en lång och spänd väntan. Vi är inte helt obekanta med att använda IKEAs produkter för hydroponisk odling. Inte minst olika varianter av deras plastlådor och amplar. Att då själva se vad IKEA kom fram med för lösning och om den var inspirerad av någon av alla vår hack var den stora frågan. 

Många lösningar

När man tittar på översiktssidan för produkterna så kan vi snabbt konstatera att de inte nöjde sig med en produkt a la iPhone utan tog direkt fram: 

 • 2 odlingstråg (insats för odling) i olika storlekar
 • 2 höljen (odlingsenhet) som går att få i tre olika nivåer
 • Groddlåda
 • 2 typer av belysning
 • och sen alla tillbehör som näring, pimpsten, stenullskuber och fröer. 

Allting kommer i en snygg datorgrå (but why!). Redan här kan man tycka att det är rätt mycket att sätta sig in i men vi väljer att se det som "flexibilitet!". Värt att notera är att höljena, det som IKEA kallar för odlingsenheterna inte har någon annan funktion än att hålla själva odlingstrågen i en snyggare förpackning. Om du inte tänkte odla i flera nivåer så behövs de inte. 

Groddlådan

När vi först såg instruktionsvideon som finns på hemsidan så förvånades vo över den separata groddlådan. Det är ingen dum idé att driva upp sticklingarna separat men du kommer inte kunna göra det utan tillskottsbelysning och det ser inte ut som att du kan koppla LED belysningen till groddlådan. Videon visar iaf inte detta. Om konceptet är att du ska kunna odla året om så är detta något som de har förbisett helt och hållet. Tittar man under den väldigt långa frågesektionen som har tillkommit så framgår det av en fråga. 

Varför är mina skott så långa och tunna?

Om det är mörkt eller skuggigt där skotten står sträcker de sig mot ljuset och blir långa och tunna. Du kan förhindra det genom att ge skotten mer ljus.

Ett korrekt svar men det hjälper inte mig som konsument precis...

Vårt kitt som vi köpte in 

Vi beslutade oss för att köpa det större odlingstråget med tillhörande belysning. Denna har 15 stycken platser. Vi köpte även fröer, växtnäring, pimpsten och stenull. Hela kalaset gick loss på cirka 850kr. 

Ikea Hydro Plantering

Vi valde att inte köpa groddlådan då vi inte hade någon bra tillskottsbelysning till denna som vi ville använda. Enligt andra som testat produkten hade de planterat direkt i odlingslådan vilket kändes rimligt. Vårt norrläge hade inte skapat speciellt fina sticklingar.

Stenull

Trots att vi har sysslat med hydro rätt så länge så har vi på Hemmaodlat aldrig valt att använda stenull. Processen väldigt energikrävande (+1500 grader), det är inte nedbrytningsbart och väldigt trist att hantera. Överlag rekommenderas också att man blötläggerna stenull i lite surt vatten först eftersom det är basiskt. IKEA skrev dock inget om detta utan enbart att det skulle blötläggas. Som alternativ har vi använt rotningskuber baserade på organiskt material såsom RootIt.

Stenull Ikea

Naring IkeaNäringen (inte ekologisk)

Ett företag i Holland ser ut att ha producerat en en-parts näring åt IKEA. Detta är i sig en rätt imponerande bedrift då de flesta hydroponiska näringslösningar är två part då det är rätt så kostsamt att få näringsämnena stabila i samma flaska. Den är relativt mörk till färgen och kostar rimliga 49kr för en halvliter. Hur bra den fungerar återstår att se då vi tänkte testa den i ett separat hydrosystem mot General hydroponics produkter. Vad som är viktigt att notera är att den inte är "ekologisk". IKEA Själva skriver

Är hydroponisk odling ekologisk?

För att få certifieras som ekologisk måste matens odlingsprocess och hantering uppfylla vissa kriterier. Här ingår att växterna ska odlas i jord. Dessutom finns begränsningar och förbud som gäller bekämpningsmedel och gödningsmedel. Därmed kan mat som odlas med hydroponik inte uppfylla de här kriterierna – växterna odlas ju i ett annat material, inte jord. Genom att odla inomhus finns det dock inget behov av bekämpningsmedel, eftersom ohyra inte bör vara ett problem i hemmet.

Detta tycker vi är en grov förenkling och ett sätt att komma runt att man använder konstgödsel istället. Valet av konstgödsel är inte konstigt i sig och det enda sättet att få en sådan här passiv produkt att fungera, men det betyder inte att det inte går att få hydroponisk odling eko. Läs gärna mer om vår ståndpunkt om ekologisk hydroponik. Du odlar alltså inte ekolgiskt hemma med IKEAS kitt, men absolut närproducerat!

Belysningen

LED belysning som presterade bättre än förväntat. Effekten är mellan 10w-16w och priset landar på 500kr för den stora och 400kr för den lilla.  Vi uppmätte cirka 110-120 uMol i mitten och runt 80 uMol runt kanterna. Detta brukar räcka för att driva upp sticklingar men det finns viss risk att de sticker iväg på höjden. Viktigt är att köra den 16-18h om dygnet så att du får upp din DLI. Läs mer om växtbelysning. Ett större problem är att korgarna är placerade så pass tätt att de väldigt snart kommer skugga varandra. Detta kommer leda till att en del saker inte gror eller sticker iväg på höjden då ljuset kommer filtreras genom andra växters blad. Just den här typen av ljus blir av typen "far-red" vilket effektivt hindra frön från att gro. En anledning av använda groddtråget.

Användning

Den stora enheten är väldigt bred och vi kan förstå att man behöver stativet då det inte kommer få plats på något hyllplan. Att ställa den på diskbänken känns heller inte som en bra idé. Den lilla enheten är smalare och skulle få plats på ett hyllplan men är rätt så mycket kortare. Djupet är väldigt lågt och den stora enheten rymmer inte mer än 4 liter vilket kan vara lite problematiskt varma sommardagar om du vill åka iväg längre tid. Framförallt blir det lätt att överdosera näringen vilket kan ställa till problem med både EC och pH. Plasten är tunn och den buktar inåt i mitten. Varför de valde att göra den datorgrå övergår vårt förstånd. Vattenindiktorn var inte helt lätt att förstå men det kan ha varit vi som var lite tröga vid planteringstillfället. 

Hydroponics Ikea

Ikea Odla Hemma

Pimpsten

Valet av pimpsten är också intressant. Stenarna väldigt små, trillar lätt igenom de små tvättkorgarna och allmänt kladdiga att ha att göra med. Alla som använt produkten berättar också om algbildning på ovansidan vilket kanske inte är så skadligt men heller inte så snyggt. Att försöka rengöra dessa små stenar är inget vi ger oss på. Varför inte bara använda lecakulor som faktiskt går att rengöra. Vi tyckte det var rätt så kladdigt att plantera med pimpstenen och vi förstår att de använder en lite spade på filmen. Vad du än gör så plantera vid sidan om och lägg inte korgarna i tråget som vi gjorde.

Test i 4 veckor

Efter lite kladdande så lyckades vi plantera fröer på stenullskuberna. Det finns en liten inbuktning och det enda du behöver göra är att lägga fröerna på dem. Fröerna var för övrigt väldigt billiga och vi kan rekommendera att ni köper dem om inget annat. De kommer i tre pack med olika serier. Vad som inte framgår speciellt tydligt är att vissa fröer tar väldigt mycket längre tid på sig att gå från frö till stickling till skördeklar planta. Vi tillsatte en svag näringslösning (halva styrkan).

Ikea Hydro Dag1

Dag 1. Vi planterade i följande ordning från vänster till höger.

 • Persilja
 • Sallat - Little gem
 • Tatsoi
 • Bladsallat
 • Vattenkrasse

Ikea Hydro Dag7

Dag 7. Allting har grott utom persilja som vi vet tar mycket längre tid på sig. Vattenkrassen och tatsoin har tagit fart rejält. 

Ikea Hydro Dag14

Dag 14. Nu har persiljan börjat gro, sallaten har sprungit om både Tatsoin och vattenkrassen som har stagnerat i tillväxten. Notera den mysigt gröna pimpstenen. 

Ikea Hydro 4 Veckor

Efter fyra veckor har sallaten tagit över allting. Tatsoin och vattenkrassen möglat sönder och persiljan har inte tagit sig. Man ser rätt så tydligt problemet med att sätta korgarna så nära då den långsamtväxande persiljan skuggas av sallaten. Skulle man låta sallaten växa till normal storlek så är radavståndet alldeles för tätt.

Vad gick fel?

Nu gjorde vi det lite svårare för produkten för att se vad den kunde klara av. Vattenkrasse och persilja vet vi växer långsammare men att tatsoin skulle mögla hade vi inte riktigt räknat med. Det kan ha varit för fuktigt, för stark näring eller någon annan kombination som gjorde att det blev som det blev. Men poängen är att den som aldrig odlat tidigare mycket väl skulle testa denna kombination då det inte framgår något annat.

Sammanfattning

Det känns som att SLU och IKEA har försökt ta begrepp från kommersiell hydroponisk odling och bantat ner det i ett format för hemmet. Resultatet blir en något stressad produkt där bruksanvisningen är extremt lång för att vara IKEA och FAQ sidan är betydande. Formaten känns något klumpiga om du inte vill använda stativen för att ha det som en fristående enhet. Att de separerat groddtråget och odlingsbiten är förståeligt men inte hur de kan ha förbisett vikten av att ge ordentligt med belysning i detta viktiga stadie.

Att tro att hydroponisk odling dessutom löser problem med skadedjur är skrattretande. IKEA skriver:

Får växterna ohyra när jag odlar med hydroponik?
Ohyrans ägg kan finnas i jord, vilket oftast är det sätt som ohyran kommer in i hemmet och kan äta upp växterna. När du odlar med hydroponik finns det ingen jord, så det bör inte finnas någon ohyra heller. Det betyder att du inte behöver några bekämpningsmedel.

Detta är direkt felaktigt. Det räcker med att du har fönstret öppet en varm sommardag eller får en blomma av en granne så har du skadedjur på det du odlar. Fråga bara Jonas på Hemmaodlat som har kämpat i några månader nu. Det är beundransvärt att IKEA vill satsa på odling i hemmet, det behövs och är anledningen till varför Hemmaodlat startades. Men då är det också viktigt att kunskapen som sprids är korrekt så att användare inte blir modfällda och slutar att odla när det går fel. Det har under årens lopp tagits fram IKEA hack som fungerar bättre än nuvarande lösning. Att snegla på dessa och ta hjälp av communitien hade troligen resultaterat i en enklare och bättre produkt. 

Alternativ

Vi har under ett par års tid försökt hitta ett bättre och enklare sätt för hobbyodlare att odla hydroponiskt. Lösningen har vi hittat i form av Harvy - Den hydroponiska odlingslådan.

den 10 juli 2016 | KOMMENTERA

Alla vill inte odla

Helst ska du odla, fermentera, tillaga och föda upp allting du äter. Varenda del på djuret ska tas till vara och vem bakar inte sitt eget surdegsbröd efter konstens alla regler?

I spåren av ”äkta mat” och naturskyddsföreningens lyckade ekokampanjer och den nya odlingstrenden så är bra och lokala råvaror hetare än någonsin. Som ordförande för en förening som heter just ”Hemmaodlat” vars mål är att få fler att odla så kan jag intyga i detta ökade intresse. När jag då läser Sara Bäckmo’s inlägg i matdebatten där hon förfäras över sockerärtor från Zimbabwe så blir jag inte förvånad. För visst kan vi alla odla sockerärtor i våra trädgårdar, eller?

Förutsatt att du vill odla så är det inte helt lätt att få tag i mark att odla på om du bor i en stad vilket många av oss gör. Lyckas du hitta en kolonilott (vilket är svårt i många städer) så är det svårt att få tiden att räcka till även om man ignorerar alla skadedjur och stölder som förekommer. Personligen har jag förmånen att ha två balkonger och har lyckats få fram en mindre skörd sockerärtor och är nu igång med en andra omgång som i bästa fall kommer om knappt två månader. Just tiden är en faktor som ofta förbises, har du misslyckats med något eller om det blivit uppätit så pratar vi i många fall åtskilliga veckor innan du är tillbaka, att då inte handla det man vill och som dessutom är i säsong är bara dumt.

Som väldigt odlingsintresserad lyckas jag producera en del grönt hemma, men att odla allt är fullkomligt omöjligt då ytan och även tiden är för begränsad. Hade jag inte haft tillgång till mina balkonger hade det varit ännu svårare att få det lilla jag har. Hela Hemmaodlats mission är att försöka lösa just det här problemet och hitta smartare sätt att producera mer hemma. En trädgård är inte speciellt många förunnat, iaf inte bland de jag känner.

Detta betyder inte att jag tycker sockerärtor från Zimbabwe är speciellt bra, och jag har själv tidigare valt att inte köpa pga den anledningen. Här är vår lokala matbutik väldigt bra och har svenska sockerärtor när det är säsong till rimligt pris, men det går t.ex inte att få tag i svensk squash. Problemet är när de är ur säsong och konsumenter fortsätter efterfråga produkten.

Ansvaret är delat utan tvekan. Vi som konsumenter kan ställa krav på butikerna och välja att inte handla produkter ur säsong (om man känner till säsongerna). Vi kan även handla direkt från en bonde med hjälp av några av de CSA initiativ som har startat upp (bland annat Hemmaodlats egna). Men även butikerna har ett ansvar och tänka klimatsmart och giftfritt. Det har börjat dyka upp flera exempel på detta på sistone där butiker t.ex bojkottar jätteräkor, burägg och besprutade bananer. Ytterligare en bov i dramat är receptproducenter såsom mattidningar som behöver tänka säsongsbetonat och inte publicera recept med råvaror som är helt ur säsong i Sverige. Inte helt lätt då vi konsumenter är att vana att få vad som helst när som helst, frågan är till vilket pris. 

den 20 maj 2016 | KOMMENTERA

Teknik på Pauliskolan

Förra hösten hjälpte Hemmaodlat ett par av Pauliskolans elever som läser teknikprogrammet med byggandet av ett kryddhus.

Förra hösten träffade vi ett par elever från Pauliskolan som hade en vision om att bygga ett helt automatiserat kryddhus. Vi workshoppade lite kring för och nackdelar och var även ett stöd senare när de hade lite frågor. Den här veckan fick vi se resultatet när Pauliskolan bjöd in politiker, näringsliv och skolledning för presentation av elevprojekten där kryddhuset var med. 

Kryddhus -pauliskolan

Färdiga kryddhuset

Det blev en imponerande lösning som involverar flera olika sensorer.

 • En fuktsensor på insidan av kryddhuset som sätter igång en fläkt när den relativa fuktigheten överstiger 50%. 
 • En fuktsensor i jorden som sätter igång en pump från en vattentank när jorden är för torr. 
 • Ett lasermått som säger till när det är dags att skörda (växterna når för högt). 

Allting styrs via en liten arduino (har jag för mig). 

Kreativiteten och det tekniska kunnandet var väldigt hög, säkerligen mycket tack vare Axel, lärare i teknikprogrammet som stöttat eleverna mycket. Vi kommer fortsätta samarbetet med Pauliskolan nu efter sommarledigheterna i vårt projekt "Bota din klimatångest" som vi har fått stöd av från Malmö stad. Vi kommer tillsammans med skolan hjälpa elever att göra något praktiskt och innovativt för att motverka klimatförändringar. Det ska bli jättekul att se vad för spännande idéer de har!

 

 

den 4 maj 2016 | KOMMENTERA

Fönsterodling på plats i Holma

Efter många veckors slit är äntligen fönsteroding som vi har byggt åt MKB på plats i Holma i Malmö.

Det är en stor tung pjäs som är hela 2,60m hög och väger mycket! Det var viktigt att den var stabil så att barn kan klättra på den utan problem, men vi kommer även förankra den i väggen för säkerhets skull. Det finns 32 odlingsplatser i den och det är en kombination av NFT/DWC fast vertikalt. Den har inbyggt belysning så att odling kan se året om och vattenmagasinet rymmer över 100 liter. Vi valde att bygga den i trä för att kunna få till designen exakt som vi ville och för att det skulle matcha teglet i lokalen.

Nu väntar workshop med de boende så att de kan lära sig hur man odlar hydroponiskt på bästa sätt och förhoppningsvis kommer den vara kvar länge och ge många härliga skördar. 

Fonsterodling Mkb

Fönsterodling i massivt trä

den 28 mars 2016 | KOMMENTERA

Bota din klimatångest

Hemmaodlat har fått stöd av Malmö stad att driva ett projekt som heter "Bota din klimatångest" och söker nu deltagare.

Projktet riktar sig främst mot gymnasieungdomar i Malmö där projektet där målen är:

 • Att motivera gymnasieelever att hitta lösningar på de klimathot som kommer beröra dem i framtiden i syfte att minska deras egen oro.
 • Att utifrån specifik kurs ge medverkande gymnasieelever inspiration och verktyg att göra något konkret åt   specifika miljöproblem både lokalt och globalt.
 • Att medverkande gymnasieelever får ökad tilltro till möjligheten att påverka klimathotet.

 Genom att bryta ner klimathotet till mer lättförståeliga delar, t.ex genom Malmö stads pågående miljömålsarbete hoppas vi kunna visa att det sker positiva förändringar och gymnasieelever själva kan vara med och påverka. Vad vi vill komma åt är tydliga problembeskrivningar som vi kan koppla till aktiviteter för att motverka klimatförändringar. Vad aktiviteten är och dess omfattning beror på kursen som eleverna läser, och tas fram med varje lärare. För de som läser naturkunskap kan det vara att förstå de biologiska processerna i vår Aquaponics CSA, för andra som läser entreprenörskap kan det vara att arbeta fram affärsplaner inom miljöområdet.

Detta hoppas vi kommer resultera i idéer som kommer bidra till att lösa de utmaningar vi alla står inför. Förhoppningen är att gymnasieeleverna själva eller tillsammans kan vidareutveckla detta till något mer konkret, antingen genom ett politiskt engagemang eller genom forskning/företagande. För de som vill kommer vi även erbjuda dem möjligheten att sprida sina idéer via vår webbplats.

Vi söker nu efter intresserade pedagoger med elever i gymnasieåldern som är intresserade av att medverka. 

Kontakta ossden 29 september 2015 | KOMMENTERA

Träningsläger i Aquaponics på Island

Iceland is about 2000 km away from Sweden, in the middle of the Atlantic ocean. It has a landscape as beautiful to behold as its weather is dangerous to the beholder.

Iceland Aquaponics1

In this barren land, where agriculture is very hard if not impossible, 15 participants from 9 different countries came together to a COST Training school in Sólheimar Eco-Village to learn about the business side of Aquaponics, and it’s opportunities and challenges.

Aquaponics is a developing technique that combines aquaculture and hydroponic (or soilless) cultivation, by using filters and bacteria to convert the fish waste into nutrients for the plants, in a constructed ecosystem. Iceland currently grows its vegetables in green houses, and implementing aquaponics systems in these would both reduce dependency on fishing as well as increase the sustainability of Iceland’s agricultural system.

Our first stop was in the organic farm Akur, where they not only grew organic tomatoes and cucumbers, but where we visited a pilot aquaponics system, combining aquaculture Tilapia with Nutrient Film Technique (NFT)grown tomatoes, salad, okra and kale. In the end, we barbequed the Tilapia and we prepared a big delicious meal with all that food that was grown right there in the greenhouse!

Iceland Aquaponics4

Iceland Cooking Tilapia3

In between field trips, we had lectures on the state of commercial aquaponics solutions in Europe, and all participants briefly presented their projects to everyone. We then selected a few of the projects and dwelved deep into writing business cases for them, receiving also lectures on analyzing costs of aquaponics systems, contracts, and managing teams.

We also visited Friðheimar, a tomato farm with an interesting new business model. There, we were able to hear about their production method, and how they integrated a restaurant and shop experience right inside their greenhouse. We experienced this first-hand by enjoying tomato soup from the greenhouse’s tomatoes while looking at cucumber and tomato plants growing right in front of us. The owner’s love for growing tomatoes could be felt in their taste but also in the popularity of the farm, receiving many thousands of visitors every year.

Our last visit was to a smaller aquaponics system in Reykjavik, where they were also growing Tilapia but this time only cultivating Pak Choi in a raft system (DWC). Both this system as the one in the organic farm (Akur) they incorporated crayfish to help recycle the fish waste, but also to grow a second organism that can be consumed. This could be especially interesting for Swedes as you  love your crayfish parties more than anybody!

Article by Henrique Sánchez, Pictures by Henrique Sánchez & Oliver Halsey

den 15 november 2014 | KOMMENTERA

Workshop på Axonaskolan

Tisdagen den 11/11 2014 var Hemmaodlat på Axonaskolan i Tollarp för att hålla i en workshop om hydroponisk odling med mellanstadieeleverna.

Eleverna i årskurs 3-6 arbetar just nu med "hållbar matutveckling" och därför kändes det extra kul att kunna komma hjälpa dem odla själva i klassrummen. Vi hade ett upplägg där eleverna först fick gissa vad de trodde behövdes för att det skulle börja växa (de kom på allting). Efter det så fick de välja vad de ville odla för att sedan plantera dessa fröer i små svampkuber. De fick också tillsätta näring och mäta för att sedan anteckna detta i ett näringsschema. Detta gjordes med två klasser och båda verkar ha tyckt det var väldigt kul. 

Axonaskolan

Vi kunde göra detta tack vare ett bidrag från Region Skåne. Är du sugen på att göra något liknande med din skola så hör gärna av er till niklas@hemmaodlat.se. Nästa gång vi träffar Axonaskolan är när de kommer till oss på Augustenborg för ett studiebesök. 

Odlingslådor

Odlingslådorna som eleverna planterade i.

Elever väljer fröer på Axonaskolan

Eleverna fick tillsammans välja ut vad de skulle plantera.

Vi på Hemmaodlat fixade all utrustning och uppsättning och tog hjälp av de duktiga lärarna på Axonaskolan i undervisningsmomenten.
Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar