Meny

Hemmaodlat

Vad är Aquaponics?

Vad är Aquaponics?

Aquaponics låter dig odla dina egna grönsaker med hjälp av näring från fiskars avföring.

Syre och växter

Syre och växter

Behöver växter syre för att överleva? Vi går igenom det mesta som har med syre och växter att göra.

Nytt från bloggen

Anthroponics (Pee Ponics)

I ett anthroponics eller "pee ponics" system så tar vi bort fiskarna ur ekvationen och ersätter dem med vår egen avföring i form av urin. Äckligt kanske vissa tycker man faktum är att "guldvatten" har använts som gödning så länge man odlat.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Låter du urin åldras så omvandlas ureadelen till ammoniak, en form av kväve som växter behöver stora mängder av för att växa. Detta steriliserar samtidigt produkten så att restprodukter vi inte vill tillsätta till vattnet försvinner. Det tar cirka 4-5 veckor för urinet att ha nått ett pH på 9 och urea omvandlas till ammoniak. 

Växer tar upp ammoniak, men framförallt när de är väldigt små och då i små kvantiteter. Precis som i ett aquaponicssystem vill vi att kvävet omvandlas från ammoniak till nitrat, som är den form av kväve som växterna tar upp i störst mängd. För att detta ska ske så behöver vi ett biofilter.

Biofilter

Ett biofilter kan se ut på många sätt, men lättast är att använda sig av lecakulor som har en relativit stor ytarea (surface area) jämfört med andra material. Räkna med en lika stor volym biofilter som vattentank. 

Desto mer syre du har desto snabbare kommer nitrifiktionen (kväveomvandlingen) att ske eftersom bakterierna använder sig av det. Dessutom kommer dina växter må bättre om de har en syrerik mijö att växa i. Att hela tiden låta vattnet cirkulera mellan vattentanken och biofiltret skapar optimala förutsättningar för omvandling och tillväxt. 

Urea till Ammoniak

UrinDet är urea som finns i urinet hos oss alla som omvandlas till ammoniak. Knappt 1% av urinen innehåller urea och när detta omvandlas till ammoniak får vi en koncentration på cirka 1%. Jämför detta med ammoniakprodukter i handeln som ofta har en koncentration på 25%. Eftersom lösningen är mycket svagare så behövs det större mängder. 

Hur mycket behövs?

Just nu kör vi ett experiment där tanken är att vi ska testa just olika doseringar. Problemet vi fått är att den initiala doseringen som vi använde vi cyklingen (75ml) har räckt för att få dem till någorlunda fullvuxen storlek. Ytterligare en dosering på 25ml skulle utan problem räcka för att få dem hela vägen. De vattentankar vi använt har en volym på 22 liter och vi har tillsatt cirka 14 liter vatten under perioden.

Sammanfattning

Det här första testet visar att det finns goda möjligheter att använda urin för att odla åtminstone sallad. Vid längre tillväxtperioder är det troligt att vi skulle sett andra näringsbrister. Det kan också vara intressant att skicka iväg sallaten för analys för att avgöra vad den har för näringsinnehåll, och för att avgöra om den har skadliga mängder av något ämne.

För ytterligare detaljer hur vi har gått tillväga, ladda ner den här pdf:en.  Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar