Meny

Hemmaodlat

Odlingsforsok Hydro Jord
Odla basilika inomhus

Odla basilika inomhus

Att odla sin egen basilika hemma är både roligt, enkelt och gott! Med vår guide har du basilika på nolltid.

Hur mycket ljus till växter?

Hur mycket ljus till växter?

Får du ofta långa och gängliga sticklingar? För att få knubbiga växter behöver vi ge växterna tillräckligt mycket ljus, vi guidar dig.

Vad är egentligen mest "hållbart", att köpa sin basilika i butiken eller att odla den själv? Är det då bättre att odla den i jord eller hydroponiskt. I det här experimentet försöker vi svara på just den frågan.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Vi har under åren på Hemmaodlat prövat många olika former av styrning under onsdagar. Från att vara en väldigt tydlig studiecirkel, till att driva större gemensamma projekt, till att alla får göra precis vad de vill. Sen några veckor tillbaka har vi nu gått tillbaka till att köra ett tydligt studiecirkelformat. För att kunna avgöra vad vi skulle göra körde vi en klassisk brainstorm där alla som kom fick skriva ner sina ideer. Efteråt presenterade vi dem för varandra och gjorde om övningen. Alla ideer kom upp på tavlan där vi i två omgångar fick rösta på de som vi tyckte bäst om. 

Ideer
Whiteboard full med idéer.

Det var verkligen inte brist på idéer. Vi såg förslag på alltifrån "Food computer" till "Mjölksyrajäsning" och "Kaktus". Till slut landade gruppen i det något diffusa begreppet "Hållbar Odling". Utan tvekan en utmaning där det första vi fick göra onsdagen därpå var att definera begreppet och hur vi på något sätt kunde mäta och utvärdera det. 

Det är lätt att tänka CO2 ekvivalenter, men lite svårt för att att ta oss an inom ramen för studiecirkeln. Vi landade därför i en så enkel sak som "volym". Hur mycket "material" krävs för att producera en viss mängd basilika under loppet av några veckor. Det vi vill titta på är om det är bättre att faktiskt köpa basilikan (eller annat bladgrönt för den delen) eller att producera den själv hemma. Ett inköp genererar restprodukter på ett annat sätt än det du odlar själv, samtidigt går det åt energi hemma och det finns en kostnad för materialinköp. 

Uppsättningen

Eftersom vi är en föreningen som förespråkar "hemmaodling" ville vi göra en rätt så enkel uppsättning. En med jord och en med hydro. Vi använde två stycken "Harvy" för det hydroponiska försöket och två likadana "Harvy" som vi fyllde med högkvalitativ planteringsjord (BioBizz All mix). Volymen vatten/jord blev därmed densamma. 

Efter lite efterforskningar om vad basilika tycker om kunde vi hitta en studie som nämner 28 grader som optimal temperatur och 400 uMol/cm/s som med effektiv fotonintensitet. För att nå de värdena och få en likadan miljö för bägge försöken använde vi våra små odlingstält som är perfekt för den här typen av mindre försök. Vi märkte rätt snabbt att mängden ljus som vi hade inte skulle räcka långt. Vi fick därför beställa in extra CFL belysning (2x54w). Dessa placerade vi jämt i de bägge tälten. Vi valde att ta ut ett av lysrören i mitten, dels för att få jämnare ljus (mer i mitten annars), men också för att få ner temperaturen i tälten. Med tre armaturer så får vi 6x54W. Vid 20cm avstånd är det utan problem 500uMol, dvs lite mycket. Men framförallt är värmeutvecklingen i de förhållandevis små tälten för stor. För att undvika problem med för höga temperaturer placerade vi fläktar vid luftintagen vid sidan om tälten. Fläkten blåser förbi plantorna, värmen stiger och åker ut i andra änden som sitter lite högre upp. Detta fungerade bra och vi fick ner temperaturen med en 2-3 grader i genomsnitt.  

Flakt Odlingstalt

Odlingstält med fläkt placerad vid sidan om för att minska värme över växterna.

Efter att ha testmätt ljuset med vår PAR-mätare fick vi ett genomsnitt på 423Umol i det ena tältet och 362uMol i det andra. Avståndet var detsamma så det enda vi kunde komma på var skillnad i ålder/kvalité på själva lysrören. Men eftersom vi hade en jord och en hydro i varje tält kände vi att detta inte gjort någon skillnad. Vi är tillräckligt nära det optimala på 400 uMol i vilket fall som helst. 

Temperatur och fuktighet 

För att kunna säkerställa att vi har en bra temperatur och fuktighet valde vi att använda en rolig liten "logger" som vi köpte från Hydrogarden. En smarta hemmet pryl som loggar temperatur och fuktighet över tid och fungerar utmärkt för vårt ändamål. Du använder en app på din smartphone och så ansluter den via bluetooth. Tyvärr är kopplingen inte den bästa och det händer att den tappar, men förutom det störelsemomentet fungerar de bra. Eftersom vi får en direkt feedback kunde vi justera fläkthastighet på ett smidigt sätt. Värmeutveckligen blev trots fläkten något hög och vi hamnde på cirka 29 grader. Inte helt optimalt, men vi får se hur de utvecklas.

Växterna

Vi valde att använda basilikaplantor som var cirka 3 veckor gamla som vi drivit upp i planteringsjord. Vi kunde använt pluggarna som följer med Harvy till både hydro- och jordtestet, men då hade vi behövt vänta så många veckor innan vi kunde komma igång. Eftersom vikten är intressant för jämförelsen mot det vi köper i butik vägde vi in alla plantorna i försöket. Vi kunde givetvis inte bara väga de gröna delarna, utan fick väga med jordklumpen. Vi kan vid avslutandet av försöket klippa bort rötterna från de större plantorna så att det liknar det vi har nu. Skillnaden vi får i vikt blir hur mycket de har vuxit. 

Vaga Vaxter

Invägning av växter

Planta  Invägd. Stjälk/klump  Skörd. Stjälk/klump Bladvikt  MEDEL - bladvikt Restplast 
H1  46g  57g -    
H2  44g  90g -    
H3 44g 61g  -    
H4 49g 70g  -    
H5 38g  65g  -    
H6* 45g 59g  186g 31g  
H7* 32g 37g  -    
H8 35g 49g  -    
H9 26g 89g  -    
H10 50g 74g  -    
H11 19g 78g  -    
H12 36g 37g  174g 29g  
J1 41g 49g  -    
J2 50g 45g  -    
J3 47g 54g  -    
J4 48g 50g  -    
J5  51g 50g  -    
J6 15g 44g  150g 25g  
J7 34g 40g  -    
J8 25g 64g  -    
J9 24g 44g  -    
J10 31g 63g  -    
J11 49g 49g  -    
J12 42g 54g  136g 23g  
K1 37g (exkl klump)   27g   22g
K2 39g (exkl klump)   27g 27g 22g

Felkällor: På en del plantor ser vi ingen skillnad eller till och med att vikten gått ned. Detta beror antingen på att vi antecknat fel, mätt fel eller någon annan avikelse. Metoden att jämföra är därför otillräcklig. *Rothalsröta

Total bladvikt planteringsjord: 286g

Total bladvikt Harvy hydroponiskt odling: 360g (+26%)

Jämförande bladvikter genomsnitt: 

  • Hydroponisk odling: 30g
  • Planteringjord: 24g
  • Köpa basilika: 27g (restplast 22g, 400g torv)

 

Vatten och näring

Vi förutsätter att jorden innehåller tillräckligt mycket näring till de sex basilikaplantorna i respektive "Harvy" låda. När de var fyllda upp till övre stecket i "Harvy" och fyllda med jord kunde de hålla 2 liter vatten. Vi borrade hål i botten på dessa lådor för att säkerställa god dränering. Detta vatten samlades upp på en bevattningsbricka undertill. Totalt tillsattes 4.2 liter vatten i varje låda. Vår förhoppning är att bevattningsbrickan kommer agera som en underbevattning så att brist på vatten inte blir en begränsande faktor. Jorden i sig är väldigt lufig med perlit så syrebrist tror vi inte blir något problem.

I det hydroponiska försöket fyllde vi på vatten i "Harvy" till det övre strecket och kunde konstatera att dessa rymde 9.4 liter vatten var. När vi följer instruktionerna på den tillhörande flaskan (2ml näring per liter vatten) får vi ett ledningstal (EC) på 1, respektive 1,1. PH uppmättes till 6.9 vilket känns rimligt med tanke på pH på kranvattnet är 8. Detta är något högre än det som anses optimalt för växter (5.5-6.5), men vi valde att inte justera då detta inte är troligt att konsumenter gör.

Total vattenförbrukning:

  • Planteringsjord: 9,2 liter 
  • Hydroponisk odling: 13,4 liter 
  • Total näring hydroponiskt odling: 32ml

Allt vatten var inte förbrukat i den hydroponiska odlingen. Säger att det är tvärtom på filmen men detta stämmer. 

Vi var tvugna att vattna cirka 3 gånger i veckan med odling i jord och 1 gång i veckan med hydroponisk odling, då behövdes dock vattenmagasinet fyllas på helt på grund av snabb transpiration. 

Uppdatering +1 vecka 

En vecka in i experimentet och det har hänt en del intressanta saker. I mitten av veckan fick vi vattna 1 liter till jorden då de hade börjat torka ut ordentligt. Hade vi väntat en vecka hade de slokat trots att vi hade lite i reserven under. Det är fortfarande lite varmt med precis under 30 grader, men det håller sig stabilt där och sjunker till 24 grader när lamporna släcks.

En Vecka Talt

Tillväxt efter en vecka

Det mesta av tillväxten har skett undertill. Vi kan förstås inte titta i jorden, men på Harvy såg vi väldigt kraftig rotutveckling på bara en vecka (bilden nedan). Vi noterade också en del ljusa fläckar på bladen vilket vi misstänker är på grund av den stora ljusskillnaden. Småplantorna har stått betydligt mörkare och har fått lite solbränna. Kollar man noga så kan man se att plantorna i jorden har ett något med utbrett växtsätt, medan plantorna i hydron är mer upprätta. Svårt att veta varför, vi får se om det håller i sig.

En Vecka Rotter

Rotutveckling efter en vecka i "Harvy". 

Uppdatering +2 vecka

Efter ytterligare en vecka hade som förväntat tillväxten ovan jord tagit fart. Så pass att en av plantorna nuddade belysningen. Vatten och näring tillsattes till hydrosystem. Vi fick under veckan tillsätta vatten mer kontinuerligt till jordodlingen eftersom den torksade upp snabbt. Tyvärr fick vi inga bilder från det här datumet.

 

Slutskörd +3 veckor

Småplantorna vi satte ut var cirka 3 veckor gamla, vilket gör att vi skördade efter 6 veckors tillväxt. Vi valde att avsluta försöket så här tidigt av ett par anledningar. Dels började plantorna växa sig så pass stora att de nuddade belysningen i tältet, och behövde klippas ner, men också på grund av att två plantor i Harvy fick stamröta. Detta beror väldigt sannolikt på grund av att vi använde lös planteringsjord och inte medföljande pluggar. Kan vara bra att känna till om någon skulle få samma problem.

 

Temp Tidslinje

Desto större växterna blev desto mer transpirerade de. Detta gjorde att medeltemperaturen över dygnet sakta sjönk. Positivt eftersom vi låg nära 30 grader i början.

Fukt Tidslinje

Det var relativt torrt i tälten i början förutom när lamporna släcktes och fuktigheten ökade och temperaturen sjönk. Över tid steg den genomsnittliga fuktigheten.

Basilika Infor Skord

Basilika inför slutvägning

Stamröta basilika

Stamröta på två basilikaplantor gjorde att vi avslutade försöket något tidigare än tänkt.  

Rotsystem Harvy Basilika

Ett friskt och välutvecklat rotsystem i de hydroponiska lådorna.  

H1 H6 Basilika

Basilikaplantor i hydroponiskt system 1-6

<pH7 H12 Basilika

Basilikaplantor i hydroponiskt system 7-12

J1 J6 Basilika

Basilikaplantor i planteringsjord 1-6. 

J7 J12 Basilika

Basilikaplantor i planteringsjord 7-12. 

Slutvagning Basilika

Slutgiltliga vikter av skördade blad mellan de olika lådorna. 

Skillnader i slutvikt på blad

Den hydroponiska odlingen gav 26% mer bladvikt än planteringsjorden och 10% mer än att köpa. Det innebär att det gav större utdelning bladmässigt att köpa än att odla i jord själv. 

Kostnader 

Vi använde mycket belysning för att få en så snabb tillväxt som möjligt vilket under perioden förbrukade motsvarande en kostnad på cirka 60kr. Kostnaden för armaturerna var 2400kr och mängden använd näring (för hydroponisk oding) var 8kr under hela perioden. Till detta tillkommer kostnaden för Harvy på cirka 500kr för själva lådan och en fläkt för 300kr. Detta gav oss fasta kostnader på 3700kr och rörliga kostnader på 68kr, så totalt nästan 3800kr för den första omgången. Detta visar på hur förhållandevis dyrt det är att odla enbart med växtbelysning. Odlar du i fönster kommer du undan denna kostnad helt under ena halvåret. 

Klipp och kom igen 
Skulle vi börja om från frö vid varje omstart hade det tagit väldigt lång tid att "räkna hem" odlingen om man vill enbart fokusera på ekonomin. Ett mer sannolikt scenario är klipp och kom igen där man kontinuerligt toppar basilika och får snabb tillbakaväxt. Vi estimerar att på detta vis kunna toppa en betydande mängd varje vecka. 

Att köpa basilika kostar cirka 15kr per kruka om man har tur och ger 27g blad. Förutsatt att du klipper ner en tredjedel varje vecka har du motsvarande 2 krukor basilika hemma varje vecka i en Harvy. 1/3 av 30 gram (slutskörd vikt hydro) x 12 plantor = 120g

Detta hade gett oss för 12 plantor: 

  • El: 10kr per vecka 
  • Näring: 2kr per vecka (överslag). 
  • Fast uppstart: 70kr per vecka. 

Totalt: 82kr vecka för att köpa motsvarande mängd som 4 krukor basilika varje vecka att jämföra med 60kr för att köpa vid 15kr och 80kr vid 20kr per kruka. 

Redan på ett år kan därför räkna hem investeringskostnaden. Sedan blir kostnaden per vecka försumbar i jämförelse. Odlar du i jord tar det en fjärdedel längre tid och du får räkna med att behöva byta ut jorden. Nu har vi räknat på väldigt mycket basilika för enkelhetens skull, men basilika kan vara en hållare för andra liknande kryddävxter eller sallat också.

Restprodukter

Om vi fortsätter med vårt exempel hade fyra köpta basilikakrukor resulterat i1,6kg torv som slängs varje vecka samt 44 gram plast. Detta är under förutsättning att krukorna förbrukas helt under veckan och att de inte planteras om eller tas om hand om på något annat vis. Det blir dock för många variabler för oss att räkna på i det scenariot. 

Tillverkning / transport

Vi har visat att det kan bli ekonomiskt hållbart att odla istället för att köpa, med mindre restprodukter av plast och torv. Men hur är det med framställning av basilikan och transport av denna till butik och till hemmet, hur är det med svinn?Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar