Meny

Hemmaodlat

Bekämpning med Trichoderma

Maskar, mikrober och andra nedbrytare

Maskar, mikrober och andra nedbrytare

Nedbrytare tar hand om organiskt material och ger det tillgängligt för växter igen. Detta kan vi utnyttja när vi odlar, lär dig hur.

Förebygga och behandla skadedjur

Förebygga och behandla skadedjur

Som odlare kommer du stöta på diverse olika skadedjur. I den här artikeln tar vi upp hur du förebygger uppkomsten och behandlar.

Nytt från bloggen

En svamp som stärker dina växter och äter upp dåliga svampar

Niklas Hjelm
Av Niklas Hjelm

Enda sedan jag började med odling har jag letat efter alternativa sätt att behandla angrepp och stärka mina växter. Jag upptäckte relativt snabbt en underbar svamp som heter Trichoderma som ger dina växter superkrafter, nästan iaf. Thricoderma är en svamp som förekommer i princip i hela världen och det finns många strängar som verkar lite olika. En del bilder ett mutalistiskt förhållande (mycorrhiza) där svamparna koloniserar rötterna, men det är vanligare att de verkar på andra sätt. De vanligaste sorterna som finns att köpa i handeln är Trichoderma (polysporum) parapiluliferum och Trichoderma (harzianum) atroviride. Dessa hjälper växterna genom:

  1. Tillväxtstimulering

    Genom en symbiotisk relation så stimulerar svamparna tillväxt av växtens rotsystem och bladverk.

  2. Mykoparasitering

    Anledningen till att svampodlare inte vill få in Trichoderma är att den äter andra svampar! Väldigt praktiskt när du får en svamp som du inte vill ha dock.

  3. Inducerad resistens

    När en växt kommer i kontakt med vissa mikroorganismer såsom Trichoderma så tror växten först att den är under attack. Detta gör att den börjar försvara sig under cirka två veckor vilket gör att den bättre står emot andra angrepp under denna period. Detta är extra bra när du ska hjälpa en stickling att rota sig. 

Du kan applicera Trichoderma både genom besprutning, utvattning och när du planterar om. När du tillsätter Trichoderma så aktiveras kolonierna av en första näring som tillverkarna tillsätter vilket får den att börja föröka sig och söka upp annan föda. Detta gör att det går att applicera den i förebyggande syfte.

Spraya direkt på plantorna

Jag sprayar t.ex ofta mina rosor på våren för att förebygga svartfläcksjuka, cirka ett kryddmått Trichoderma per liter vatten. Använd också gärna någon droppe såpa för att minska ytspänningen. Samma princip kan man använda för jordgubbar och squash som gärna drabbas av mögel. När dessa börjar blomma så kan du dosera 2 teskedar till 10 liter vatten. Behandla direkt på plantan 1-2 gånger i veckan beroende på väderlek (oftare när det är kallt och fuktigt). Oavsett vad du behandlar för så gör det inte när det regnar! Tänk på att använda din färdiga blandning inom ett dygn (gör därför mindre batch!). 

Vid plantering/omplantering

Inom hydroponik är det lätt hänt att man får Pythium (rotröta). Detta är en jobbig rotsjukdom som förvandlar dina friska vita rötter till en geggig sörja. För att förebygga detta kan du tillsätta Trichoderma till dina krukor om du använder ett odlingsmedium. Doseringen är 2 teskedar per 10 liter vatten. Detta är t.ex enkelt att göra när du planterar om i större kruka eller genom att tillsätta till exempelvis ett droppsystem varannan till var fjärde vecka. 

Var kan jag köpa Thrichoderma?

Det finns ett par olika alternativ. Wexthuset säljer Trichoderma från Binab, en svensk tillverkare som har gjort tester tillsammans med SLU. Även Hydrogarden säljer Trichoderma från General Hydroponics.

Förvaring
Mår bäst av att förvaras i frysen (då håller den upp till två år).Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar