Meny

Hemmaodlat

Bitter sallat och gurka

Är absolut sant när det kommer till sallad, men vi kan även stöta på bitterhet hos andra växter, t.ex i gurka och squash. Vi kommer här gå igenom vad som orsaker detta bittra tillstånd och vad du kan göra för att undvika det.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Vi börjar med sallad och dess underbara ursprung, ogräset vars mjölkliknande sav gav den dess latinska namn ”Lactuca Sativa”, eller ”Kultiverad mjölk”. Det är just saven som skapar det bittra i olika salladssorter, en produktion som framförallt tar fart när salladen skickar ut sin mittstjälk för att blomma. Som salladskonsument är det sällan man ser blommande sallad men givetvis blommar sallad för att sprida sina fröer.

Temperatur och ålder

Snabba temperaturskiftningar kan lura salladen att ställa om till blomproduktion, något som du absolut vill undvika. Du vill att den ska fokusera på att producera stora blad som inte är bittra, inte lägga energin på att skapa blommor. Vänta därför inte för länge med att skörda utan skörda bladen när de är som bäst. Odlar du huvudsallat så tar du allting på en gång medan med plocksallat så tar du lite åt gången. Odlar du inomhus så är temperaturen jämnare och lättare att kontrollera medan det kan vara svårare utomhus. Täck gärna med någon typ av väv för ljusgenomsläpp men ett diffuserat ljus eller plantera t.ex tomater eller något annat som kan täcka för lite av ljuset. Många sallader tål lätt frost så kom igång tidigt på året och skörda innan det blivit som varmast. Kommer några riktigt hela dagar kan din sallad tyvärr hunnit bli bitter.

Näring

Odlar du sallad hydroponiskt vilket är väldigt enkelt så är över eller undervattning inget problem, men saliniteten kan förstöra en hel del. De flesta sallader klarar sig på lite mer än kranvatten under väldigt långa perioder. Det sämsta du kan göra är att tillsätta för mycket näring på en gång. Börja väldigt svagt och gå högst upp till EC 0.9, gå aldrig över EC 1. Visst kan det funka, men det blir lätt bittert plus att du slösar bort en hel del näring.

Varianter

Vissa sallader är snabbare att gå till frö än andra och mindre värmekänsliga. En av mina favoriter ekbladssallad klarar sig länge utan att bli bitter medan isbergssallad snabbt smakar illa om det blir för varmt. Romansallad som är en av våra äldsta sorter är lite mer bitter i sig.

Stress

Blir växten stressad med t.ex. för lite vatten, för mycket näring eller skadedjursangrepp så blir den lättare bitter. Sallad behöver sval jämn temperatur, lite näring och små förändringar. Angrepp av insekter är också en klar stressfaktor.

Bittra gurkor

Gurkor och andra inom Cucumis släktet såsom melon och squash kan också bli bittra men inte av samma anledning som sallad. Växter från detta släkte producerar en kemikalie som heter cucurbitacins (eng) som är mycket bitter och kan vid stort intag göra en sjuk. Lättaste sättet att undvika denna bittra kemikalie i frukterna är att inte stressa växten. Vanliga stressorsaker är:

Ojämn bevattning
Se till att dina gurkor har tillräckligt med vatten, låt dem inte torka ut eller att de får syrebrist på grund av dålig dränering. Självbevattning är ett enkelt knep för att undvika detta.

Extrema temperaturskiftningar
Undvik svarta krukor som står direkt i solen om du odlar på balkong t.ex. Desto jämnare temperatur du kan skapa desto bättre blir det för växterna. En svalare period under natten är dock att föredra.

Fel variant
Kolla upp så att du inte odlar en sort som har en tendens att bli bitter, bittergurka är ett exempel på detta.

Kan man bli av med det bittra?

För gurka, skär av ändarna och gnugga dem mot fruktköttet tills ett vitt skum uppstår. Om det fungerar eller om det gör gurkan ”säker” kan jag inte svara på, men det kan vara värt ett försök. Kolla in den här videon.Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar