Meny

Hemmaodlat

Maskar, mikrober och andra nedbrytare

Maskar, mikrober och andra nedbrytare

Nedbrytare tar hand om organiskt material och ger det tillgängligt för växter igen. Detta kan vi utnyttja när vi odlar, lär dig hur.

Nytt från bloggen

Bokashi och effektiva mikroorganismer

När man komposterar med hjälp av Bokashi så låter man effektiva mikroorganismer verka tillsammans för att snabbare bryta ner organisk material.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Bokashi är en form av kompostering där man låter avfallet fermenteras (väldigt lite syre). Några fördelar men denna metod är att man inte behöver tänka på hur mycket grönt och brunt (kväve och kol) man behöver tillsätta. Det går även bra att kompostera kött och andra animaliska rester. Dessutom är processen betydligt fortare än med vanlig kompost. 

Det räcker dock inte med att enbart packa ihop avfall i en syrefattig miljö och hoppas på det bästa, utan du behöver hjälp av effektiva mikroorganismer (EM). EM är ett samlingsnamn på en grupp mikroorganismer som kan leva i symbios med varandra och där principen är att de dominerar de "skadliga" mikroorganismerna som vill förvandla din kompost till en illaluktande sörja. Man pratar främst om tre stycken grupper av mikroorganismer.

 1. Mjölksyrebakterier

  Generisk term för bakterier som konverterar stora mängder socker till laktossyra genom fermentering. De spelar också en viktig roll i att sänka PH värdet vilket skapar en ofördelaktig miljö för patogener. 

 2. Jästsvampar

  Är encelliga svampar som finns precis överallt! De bryter ner organiskt material till enklare sockerarter genom att utsöndra enzymer. Under denna nedbrytningsprocess producerar de många fördelaktiga biprodukter såsom vitaminer och aminosyror. 

 3. Purple non-sulfur bakteria (PNSB)

  Jag väljer att skriva ut namnet på engelska då fotosyntesbakterier inte är en bra beskrivning även om de har förmågan till det. Grejen med de här bakterierna är att de kan göra allt, de är verkligen superbakterier. Vad menar jag med det? Jo de kan leva under extrema förhållande och hämta energi från alla typer av källor. De kan alltså bryta ned material genom olika metoder beroende på miljö. 

Vad som är viktigt att ha med sig är dock symbiosen. Mjölksyrebakterierna skapar förutsättningar för jästen som skapar förutsättningar för PNSB. De hjälper varandra och tillsammans bryter de snabbt ner organiskt material. 

Användning

Oavsett vad du vill använda EM till så behöver du bakteriekulturen. Denna kan du antingen köpa och göra produkter själv eller så kan du köpa färdiga produkter. Du kan INTE göra din egen EM kultur. 

Det finns främst två typer av produkter:

 • Aktiverade mikroorganismer i flytande form som du kan använda på det mesta. Alltifrån rengöring av golv och badrum till att spraya på växternas blad eller tillsätta i jorden. Doseringsschema hittar man lätt på nätet och på förpackningen. 
 • Bokashiströet använder du i komposten och det är detta som hjälper till att fermentera det organiska materialet. 

Varför ska man använda effektiva mikroorganismer?

Sophämtning är dyrt. Att göra sig av med gammal jord och köpa ny tar tid, är tugnt och dessutom dyrt. Du kommer med andra ord spara pengar och göra miljön en tjänst. Som rengöring är det inte ens en nedbrytar produkt då produkten är nedbrytaren. 

Bokashikompost

Bokashi

Först och främst. Din hink som du komposterar i behöver fyllas på ett par veckor. Tar det längre tid så ta en mindre hink. 

 • Ta en lufttät hink med lock och lägg lite bokashiströ i botten. Lägg på upprivet tidningspapper eller annat material som kan suga upp vätska (cirka 6cm). Alternativt använd hink i hink metoden med hål i botten alternativt en hink med en tappkran.
 • Häll på lite bokashiströ igen.
 • Lägg nu på ditt köksavfall (cirka 2cm, mindre bitar är bättre) och strö över lite bokashiströ igen.
 • Rör upp det lite lätt och pressa ihop det med hjälp av en plastpåse som du kan lämna på. Stäng locket.
 • Helst ska man göra sig av med vätskan i botten. Om vätskan inte sugs upp av tidningspappret så töm den.
 • Upprepa tills hinken är full och förvara den varmt, men inte i direkt solljus. Om du förvarar den kallt så tar det betydligt längre tid. 

Efter två veckor kommer du ha picklade grönsaker som luktar av vinäger. Vitt mycel kan finnas på komposten, men detta är bara bra. Om det luktar ruttet så har det kommit in luft eller så har det bildats vätska i botten som blivit dålig. Du kan också ha tillsatt för lite bokashiströ. 

Återvinn din planteringsjord

Nu har du en klump med förkompost som behöver behandlas för att kunna användas. De liknar inte vanlig kompost utan påminner mer om just picklade grönsaker. Denna gräver du med fördel ner i jorden, antingen i en ränna eller i ett hål och låter mineraliseringen ske där. Du kan även göra samma sak med hinkar och på så vis berika din gamla planteringsjord. För hinkar så tillsätter du 1/3 jord, häller på din förkompost och blandar och sen toppar du med 1/3 jord. Du täcker för detta och väntar fyra veckor. Efter fyra veckor kan du använda den som vilken högkvalitativ jord som helst. 

Lite att tänka på:

 • Gräv i ned din förkompost för nära redan planterade växters rötter då det kan skada dem. 
 • Om du lägger något animaliskt i komposten så tillsätt mer strö än vanligt. 
 • Öppna och stäng inte hinken hela tiden. Spara ihop lite köksavfall och tillsätt max 1 gång per dag. 
 • Bokashiströet doftar lite som vinäger, har du känslig näsa försök placera hinken och ströet på en plats där du inte är så ofta. 

Rekommenderad läsning och länkarNyligen uppdaterade artiklar

Laddar