Meny

Hemmaodlat

Bygg din egen kloner / aeroponics

Bygg din egen windowfarm (fönsterodling)

Bygg din egen windowfarm (fönsterodling)

Bygg din egen fönsterodling (window farm). Med vår guide kommer du snart ha färska örter året om hemma i köksfönstret.

Hydroponiska system

Hydroponiska system

Vi jämför olika hydroponiska odlingssystem och hjälper dig att välja det system som passar dig bäst.

Detta är en beskrivning av de steg, misstag och justeringar jag gjort i ”utvecklingen” av min hemmabyggda kloner.

http://www.hemmaodlat.se
Av Michael Pihlstorm

Detta är igen precis manual att följa, men en god handledning. Jag går i steg för steg igenom hur jag gjort och mot slutet finns beskrivet de misstag jag gjort och de justeringar/förbättringar jag gjort på klonern för att komma dit jag är idag. Om jag skulle bygga en till idag så vet jag vad jag skulle göra och inte göra för att snabbare nåt bästa resultat. Så läs gärna igenom hela beskrivningen innan du sätter borren i lådan!

Materialåtgång

Detta är endast ett förslag på material, pris och inköpsställe. Jag använde sånt som jag hade hemma och har därmed inte köpt allt detta nytt, vilket gjorde att mitt system blev betydligt billigare än förslaget nedan. Mycket går att bytas ut mot billigare alternativ. I min lösning använder jag syrepump för att jag hade det hemma, men det går även bra utan. 

Lyxvariant
Material Åtgång Pris Inköpsställe
Svart behållare ”Samla” 65 liter 1 79 IKEA
Transparent behållare ”Samla” 45 liter 1 49 IKEA
Svart lock ”Samla” 1 20 IKEA
Låsclips för lock ”Samla” 1 5 IKEA
Vattenpump 2000 lit/h Hailea HX-4500 1 289 Hydrogarden.se
13mm LDPE slang 2m 34 Hydrogarden.se
19/13mm Övergång 1 6 Hydrogarden.se
13mm L-koppling Gardena 4 96 Bauhaus
13mm Plugg Gardena 1 10 Bauhaus
2” Nätkorg 24 48 Hydrogarden.se
Neopren ringar för 2" nätkorgar 24 168 Hydrogarden.se
Rosettventil 100mm 2 100 Biltema
Popnitar rostfria 3,2mm 8 20 Biltema
Gängad skruv rostfri M5x20 4 10 Bauhaus (lösvikt)
Låsmutter rostfri M5 4 10 Bauhaus (lösvikt)
Planbricka rostfri 5,3x10 4 10 Bauhaus (lösvikt)
Klammer rostfri 13mm 4 10 Biltema
19mm slang 0,5m 20 Bauhaus
Gummilist 2m 20 Bauhaus
Dimm sprayhuvud 6-8 64 Hydrogarden.se
    1058kr  Budgetvariant
Material Åtgång Pris Inköpsställe
Svart behållare ”Samla” 65 liter 1 79 IKEA
Transparent behållare ”Samla” 45 liter 1 49 IKEA
Svart lock ”Samla” 1 20 IKEA
Vattenpump Hailea HX 2500 650L/tim 1 179 Hydrogarden.se
13mm LDPE slang 2m 34 Hydrogarden.se
13mm Vinkel-koppling 6 48 Hydrogarden.se
13mm Ändplugg 1 6 Hydrogarden.se
2” Nätkorg 24 48 Hydrogarden.se
Neopren ringar för 2" nätkorgar 24 168 Hydrogarden.se
Dimm sprayhuvud 6 48 Hydrogarden.se
Rosettventil 100mm 1 50 Biltema
Popnitar rostfria 3,2mm 4 10 Biltema
Klammer rostfri 13mm 2 5 Biltema
Gängad skruv rostfri M5x20 2 4 Bauhaus (lösvikt)
Låsmutter rostfri M5 2 4 Bauhaus (lösvikt)
Planbricka rostfri 5,3x10 2 4 Bauhaus (lösvikt)
    756 kr  

Steg för steg

Lådan

Rör i kloner

Jag började med att mäta ut hur mycket slang jag skulle behöva och delade den i korrekta längder, 2 långsidor, 2 kortsidor och stigröret från pumpen upp till första L-kopplingen. Med Gardenas Quick & Easy röranslutning gick det på några sekunder att koppla ihop hela rörslingan. Vid pumpen kopplades ett par centimeter 19mm slang till 19/13mm övergången då pumpen har 19mm utgång och övriga rör är 13mm.

Att använda tex Gardenas Quick & Easy röranslutning är perfekt i många avseenden. En stor fördel är när rörslingan ska monteras eller demonteras för tex rengöring, för det kommer, förr eller senare att sätta igen rören med växtdelar. Då är det bra om rörslingan snabbt kan tas isär, rengöras och sättas ihop igen. Många kör med VP-rör (elrör) men dessa behöver limmas för att få det tätt, och då blir det genast ett helt projekt att rengöra rörsystemet. Jag hade Gardenas microdrip-system hemma så jag tog det. Bilden visar första versionen av rörslingan.

För att rörslingan skulle bli någorlunda stabil borrade jag 4st 4,5mm hål i kortsidorna på plastbacken och hände upp rören med rostfria klammrar som jag skruvade fast med M5 skruvar. Här använde jag rostfria detaljer rakt igenom då dessa är under ständig kontakt med vatten. Jag borrade 4,5mm hål till M5 skruvarna så att de skulle behöva gängas genom plasten för att slippa använda silicon i hålen, och det funkade riktigt bra, det blev tight och inget vatten läcker ut.

Att tänka på när man borrar hålen i plasbacken är att man borrar långsamt och har en vass borr. Man ska absolut inte trycka hårt när man borrar för då riskerar plasten att spricka. Låt borren jobba, det tar inte många sekunder på lågvarv för att gå igenom. Borrar man för snabbt så tenderar plasten att smälta och då blir det inga snygg hål.

Rörslingans upphängning på insidan

Rörslingans upphängning på insidan

Rörslingans upphängning på utsidan

Rörslingans upphängning på utsidan

Locket

Då var lådan färdig. Nästa steg är att göra locket där nätkrukorna ska sitta och hålla sticklingarna.

Här använde jag locket som tillhör lådan. I det borrade jag 6x4=24 hål med en hålsåg på 52mm, perfekt för 2” nätkrukor. Även här gäller det att borra sakta, inte trycka och gärna hålla emot lite precis när hålsågen skär igenom plasten, då denna gärna vill dra eller fastna i plasten och är man då inte försiktig på trycket så spricker plasten lätt. Borrar man för snabbt tenderar plasten att smälta med fula hålkanter som måste renskäras som följd.

För att kunna ha lite längre sticklingar, som hänger ner i lådan, i nätkrukorna skar jag av borren på dom, vilket var snabbt gjort med en vass kniv. Sen var det bara att placera neoprenringarna i krukorna och trycka ner dom i hålen i locket.

Av med botten på nätkrukorna och dit med neoprenskivan.

Av med botten på nätkrukorna och dit med neoprenskivan.

Nätkrukorna på plats i locket. Ett hål får offras till kabelgenomföring.

Nätkrukorna på plats i locket. Ett hål får offras till kabelgenomföring.

För att locket ska ligga på plats och för att lådan ska bli tät satte jag fyra stycken låsclips om locket och lådan. Dessa är tillbehör till lådan, liksom locket.

Låsclips för locket.

Låsclips för locket.

Kåpan

För att kunna hålla en hög fuktighet runt plantorna ovanför locket så byggde jag ett transparent kåpa med ventilation.

Jag började med att placera ut rosettventilerna där jag ville ha dom och rita av var jag behövde skära hålen. Jag ritade även in var jag behövde borra hål för nitarna som skulle hålla ventilerna på plats. Hålen till nitarna borrade jag med 3,5mm borr för 3,2mm rostfri popnit. De stora hålen kapade jag snabbt upp med en dremel med kapskiva och snyggade till kanterna på hålen med en rakbladskniv. Därefter var det bara att placera ventilerna och dra dit dom med nittången. För att hålla lite tätare mot det svarta locket satte jag en gummilist runt kanten på kåpan, men lämnade en bit öppet i det hörn där elkabel och luftslangen ska genom.

En upp och nervänd transparent låda får agera kåpa.

En upp och nervänd transparent låda får agera kåpa.

Nithål och ventilationshål.

Nithål och ventilationshål.

Rosettventilen nitad på plats.

Rosettventilen nitad på plats.

Gummilist längs kanterna för att sluta tätt mot lådan.

Gummilist längs kanterna för att sluta tätt mot lådan.

Lämna en bit utan gummilist för att kunna dra igenom kabel och slang.

Lämna en bit utan gummilist för att kunna dra igenom kabel och slang.

Klonern  är klar, bara att fylla med växter nu.

Klonern är klar, bara att fylla med växter nu.

Lärdomar och justeringar under resan gång

Under tiden som jag byggt har jag gjort saker som har fungerat mindre bra och fått tänka om, och lite av det tänkte dela med mig av, så att Du slipper göra samma misstag, om du bygger som mig.

Sticka hål på slangen

I min första version hade jag inga sprayhuvud på slangen utan stack bara hål på slangen med ett vasst verktyg så att det sprutade vatten åt alla håll. Slangslingan satt även väldigt högt upp i lådan. Detta verkade funka kanon... den första dagen. När systemet stått någon dag så hade i stort sett alla hål krupit ihop och stängt sig. Detta upptäckte jag oturligt nog efter att jag satt mina första sticklingar i systemet och lämnat dom tills dagen efter. Till min stora förskräckelse hängde alla plantor som om dom var tvärdöda, och jag fick göra en akutinsats, nämligen ta en borr på 2mm och borra upp alla hål. Nu flödade vattnet i lådan igen. Redan några timmar senare mådde alla min plantor bra igen och jag kunde andas ut.

Första versionen med stuckna hål.

Första versionen med stuckna hål.

Borrade hål

Med borrade hål på 2mm blev det bra fart på vattnet, FÖR bra fart! Det blev stora hårda strålar som var väldigt riktade, inte alls som de stuckna hålen som blev mer som en dimma. Det höga trycket på strålarna resulterade i att vatten pressades ut ut lådan, under lockets kant, där någon stråle träffade precis i hörnet av låda och lock. Som tur var kunde jag snabbt åtgärda genom att flytta lockets låsclips lite mer åt där strålen träffade så att det klämde åt lite mer precis där, vilket stoppade läckaget. Detta var naturligvis ingen långsiktig lösning. Ett så pass känsligt system kan man inte köra, det måste tåla lite mer. De kraftigare strålarna gjorde även att det var svårt att träffa rakt på sticklingarna, där vattnet behövs, men det funkade tillfälligt eftersom det antagligen skvätte runt massa vatten inne i lådan just pga det högre trycket.

Jag bestämde mig härefter att försöka köra med sprayhuvud istället. Dim-sprayhuvud och 360 graders sprayhuvud beställdes hem.

360 graders sprayhuvud

För att testa de olika sprayhuvudena kapade jag snabbt och lätt till några slangbitar identiska med de jag hade stuckit hål i från början. För att göra hål till sprayhuvudena använde jag Gardenas verktyg avsett för just detta. Jag gjorde 4 st hål för sprayhuvudena och skruvade i dom. På med pumpen och resultatet syns på bilden här nedan. Mjuka fina strålar, med de täcker dåligt, så här skulle behövas minst fyra till för full täckning. Dessutom sprutar dom inte så mycket uppåt, vilket ibland kan behövas om man har väldigt korta sticklingar som precis går ner genom locket och därmed inte når ner till vattenstrålarna. I min första omgång sticklingar hade jag just ett par såna sticklingar.

360 graders sprayhuvud i action.

360 graders sprayhuvud i action.

Dimm sprayhuvud

När jag först testade dessa sprayhuvud tyckte jag dels att de inte alls sprutade någon fin dimma, som jag trodde att de skulle göra, såsom Gardenas motsvarande modell gör, dels att de sprutade för rakt upp för att täcka alla sticklingar. Dessa sprayhuvud åkte raskt av igen. Nu i efterhand vet jag att jag hade fel uppfattning om dessa sprayhuvud. Problemet var inte att de sprutade för rakt upp och för högt, problemet var att jag hade rörslingan för högt upp. Ner med slingan och i med ytterligare två sprayhuvud och det blev kanon. Nu täcker de hela lockets yta och når även upp till de kortaste sticklingarna. Med dessa sprayhuvud behövs inte ens låsclipsen till locket, eftersom de arbetar så mjukt. Nu efter nån veckas körning kan jag bara konstatera att det behövs filter, antingen framför insuget på pumpen eller på slangen eftersom dessa sprayhuvuden sätter igen ganska snabbt av väldigt lite skit. Hydrogarden har ett filter som du kan koppla direkt på 13mm slangen. 

Dimm sprayhuvud vid mina initiala tester.

Dimm sprayhuvud vid mina initiala tester.

 Färdiga installationen med sänkt rörslinga med sex dimm sprayhuvud och syrestenen på plats

Färdiga installationen med sänkt rörslinga med sex dimm sprayhuvud och syrestenen på plats.

Clips för kåpan

När hela klonern var klar märkte jag att kåpan inte slöt helt tätt mot lådan, och för att bevara fuktigheten i kåpan behöver den sluta tätt. Efter en stunds klurande och lite rotandes i lådor hittade jag en rulle spikband. Detta klippte jag till i bra längder och bockade till med hjälp av skruvstäd, hammare och tång, till ett clips som kunde träs över lådans och kåpans kanter, och klämmas till så att det slöt tätt. Detta funkade kanon!

Klonern  har fått invånare. Syrepumpen förser vattnet med syre. Clipsen som håller kåpan på plats syns på denna bild.

Klonern har fått invånare. Syrepumpen (ej obligatoris) förser vattnet med syre. Clipsen som håller kåpan på plats syns på denna bild.

14 - 15
nov
INSTÄLLD Helgkurs hydroponisk odling November

INSTÄLLD Helgkurs hydroponisk odling November

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grohuset, Alnarp

INSTÄLLD PGA Covid 19 Vår helgkurs i hydroponisk odling. En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande.

1495 kr (Platser kvar: 0)Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar