
Ekologisk hydroponisk odling
Vill du sätta upp en ekologisk hydroponisk odling? Vi går igenom vad du behöver tänka på.

Odla sallad hemma
Bli självförsörjande på sallad genom vår enkla steg för steg guide. Plocka färsk sallad året om oavsett hur du bor.
Bygg din egen windowfarm (fönsterodling)
Det finns många olika varianter vilket också är en av styrkorna med windowfarms. Du kan göra dem med en mängd olika material, men det som är gemensamt för alla är att man på något sätt pumpar upp vatten och näring och låter det rinna igenom krukor ner i samma tank igen.
Det går att få upp vattnet på många olika sätt. En vattenpump är rätt smidig i många fall men då är höjden ofta konstant så man måste hitta rätt styrka. Det är lite svårare att hitta rätt slang som fungerar men efter lite trixande så brukar det lösa sig.
Ett alternativ är att använda en syrepump för att lyfta vattnet. Det finns två principer för detta. Den ena är att man sätter en tunnare slang i en tjockare och på så vis puttar upp vattnet med hjälp av syret. Detta kräver dock en rätt så stor vattenbehållare så att trycket blir tillräckligt stort för att lyfta vattnet. Är behållaren för liten så kan kommer vattnet inte så högt. Lösningen till vänster använder syrepump och en liten slang i en större för att vattna.
En variant på Fönsterodling är att använda en mindre behållare och slang. Detta kan behövas i de fall där man måste hänga vatten/näringstanken eller där man inte har så mycket plats. I denna varianten så använder vi ett T-kors för att blanda vatten och luft, detta gör att vattnet stiger till översta krukan för att sedan rinna ner igen.
Viktigt att ha med sig här är måtten. Luften kommer alltid ta den lättaste vägen och om trycket in mot t-korset är för lågt kommer det börja bubbla i vattentanken istället, luften stiger då åt fel håll. För att motverka detta måste böjen, alltså måttet från t-korset till slangens lägsta punkt vara minst 40cm, desto högre tryck desto bättre. För att vattnet ska kunna stiga tillräckligt högt behöver avståndet från vattennivån till t-korset vara minst 30cm. Det kräver lite testande för att få det att funka.
Vanliga fel
Ett vanligt fel förutom att det börjar bubbla i vattentanken är att det kommer luft i stigslangen (slangen som för vattnet uppåt). Om detta händer kan vattnet sluta flöda helt och hållet alternativt så fräser det mycket. För att komma till rätta med detta så sug lite i slangen som går upp till t-korset för att starta häverteffekten; när det kommer bara vatten koppla ihop igen. Vattnet bör då börja gå uppåt direkt i stigslangen.
Inköpslista windowfarm (fönsterodling)
För att komma igång behöver du:
- Hydroponiska leca kulor (inte samma som vanliga)
- Syrepump (gärna justerbar)
- 4mm syreslang
- Luftslang ytter 6mm inner 4mm. Vattenslang inner 8mm ytter 10mm. (variant 1)
- Krukor av något slag
- Ett sätt att fästa dem, eller hänga dem vertialt
- En vattentank (minst 10 liter om du vill göra variant 1)
Olika sätt att hänga krukor på
Det finns många olika sätt att hänga upp krukor på och det beror till stor del på hur stor budget du har och vad du tycker är snyggt. Personligen har jag aldrig gjort den traditionella upphängningen med Pet flaskor, det var lite för mycket jobb och ändå inte så snyggt tyckte jag. Jag har därför testat andra varianter som jag tycker fungerar bra.
Windowfarm á la IKEA
Att anpassa redan befintliga möbler kan spara dig både tid, energi och pengar. IKEA har en möbel som heter PS 2012 som funkar väldigt bra som Windowfarm. Allt du behöver göra är att köpa en vattentank, en kedja och borra håll i botten av krukorna. Vattnet kan du leda med hjälp av kedjan, men vattenslang gör dock jobbet lika bra, det är helt upp till dig.
Jag har testat odla det mesta, alltifrån tomater, chili, jordgubbar och timjan. Det jag fastnat bäst för är dock snabbtväxande örter såsom koriander, mynta och persilja. Jag planterar fröna direkt i krukorna och efter 4-5 veckor kan jag skörda de första skotten.
Om du inte har ett fönster i söderläge så rekommenderar jag tillskottsbelysning. LED har den fördelen att det drar lite och ger starkt och för växterna bra ljus. Min favoritlösning än så länge är en belysningsskena med GU:10 spots för Venso Ecosolutions (titta på filmen).Fäst med krokodilklämmor
Detta är en variant som jag hittade på efter att jag insett ett behov av att lätt kunna justera höjden och ta loss en kruka från systemet. Till skillnad från de andra systemen så rinner vattnet helt fritt, det är därför mest lämpligt för kryddväxter som inte är så känsliga för vatten. Själv har jag vedartade kryddväxter såsom rosmarin, salvia och timjan i det här systemet och det går fint. Du kan dock enkelt sätta dit en slang om du vill, men du tappar lite flexibilitet då.
De krukor som jag använder hittade jag på Granit och har den fördelen att de har små öglor som man kan sätta kroken på till klämmorna. Du hade dock kunnat borra små hål genom andra krukor och fästa enligt samma princip. Klämmorna har jag fäst i hamparep som förutom att det doftar underbart gott även är estetiskt tilltalande och väldigt slitstarkt.Fäst med krukhängare
Detta är min senaste version av en windowfarm där jag fäster krukor med hjälp av dessa krukhängare. Fördelen med att hänga krukorna är att jag kan välja mellan många olika varianter samt att det är lätt att ta bort dem. Den största fördelen är dock i hur de är satta.
En ekstav går från taket ned till en vattentank och det är på denna som krukorna sitter. De sitter dock inte direkt under varandra utan går i en spiral vilket gör att ingen växt någonsin skymmer en annan, vilket kan hända om du belyser ovanifrån och de sitter rakt under varandra.
I denna variant är det en vanlig vattenpump i tanken som pumpar upp till översta krukan (välj rätt pumphöjd för din lösning). Varje kruka har ett litet hål i botten där en vattenslang leder vidare vattnet till nästa kruka.
Utnyttja vattentanken
Har du en större vattentank så kan du utnyttja den som en mindre DWC (som på övesta bilden). Alltså att du odlar i locket och på så sätt tar till vara på allt utrymme. Tänk bara på att cirkulationen måste vara bra och att din vattentank inte kan vara hur liten som helst.
Flera kolumner
Fantasin sätter gränser och det finns inget som säger att du inte kan ha flera kolumner hängandes i ett större fönster som får vatten och näring från samma tank. Titta hur du har det hemma och vad som behövs för att du ska kunna odla dina favoritgrönsaker året om.
mar

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti
Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp
En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.
1495 kr Anmäl (Platser kvar: 16)