Meny

Hemmaodlat

Polen Csa
Kurs i aquaponics på Bioaqua farm

Kurs i aquaponics på Bioaqua farm

Mina lärdomar från en intensiv tvådagars kurs i Aquaponics på Bioaqua farm.

Vikentomater - vårt studiebesök

Vikentomater - vårt studiebesök

För alla oss som älskar tomater är det verkligen en fröjd att få en guidad tur hos Vikentomater. På de 10 000 kvadratmeterna odlas 83 tomatsorter och lite chili längs väggarna.

CSA Workshop i Polen

Malmö stad är med i ett EU projekt för att lära mer om Community Supported Agriculture (CSA). Vi på Hemmaodlat fick därför möjlighet att åka till Polen för att lära mer om hur de gör just detta.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Workshopen var i Warszawa den 19-22 mars 2015 och tog upp odling/matkooperativ, och småskalig odling i andra länder. Vi skickade iväg Henrique och Henrik och här följer deras intryck av resan. 

Torsdag (19 Mars)

På torsdagen mötte vi de andra deltagarna vilka var odlingsproducenter och aktivister från olika länder i Europa och var intresserade av den nya Community Supported Agriculture (CSA) modellen. CSA innebär ett jordbruk som utförs som ett partnerskap mellan konsument och lantbrukare där ansvar och risker, men också skörden delas. Partnerskapet kan vara att köpa en del av skörden i förväg (självplock på gården) eller att teckna en prenumeration på grönsaker (grönsakslåda). Alla andelsjordbruk har tre gemensamma kännetecken, dvs. närodlat, betalning i förväg, och veckovis leverans eller skörd.

Henrique Hemmaodlat Polen

Fredag (20 Mars)

Fredag morgon hade alla deltagare en 5 minuters presentation där de visade bilder och beskrev vad de odlade. Vi fick snart reda på att vi var de enda som odlade hydroponiskt, de andra odlade enbart i jord. En del av deltagarna hade redan fungerande CSA-odlingar medan andra hade vanliga odlingar och funderade på vägar att gå över till CSA baserat jordbruk.

Sticklingar

Frosadd

Ett CSA jordbruk kan se ut på flera olika sätt, till exempel kan vad som ska odlas bestämmas av bonden eller demokratiskt av medlemmarna. En annan del som kan variera var hur arbetarna på jordbruken var betalda. I vissa fall var det frivilliga i andra fick de en del av produktionen eller lön.

Alla andelsjordbruk har tre gemensamma kännetecken, dvs. närodlat, betalning i förväg, och veckovis leverans eller skörd.

Efter presentationerna besökte vi en CSA gård i närheten och fick se hur de odlade. Vi tog del av deras dagliga rutiner och fick vara med och bearbeta jorden, så och plantera om. Vi fick också ta del av deras tips, till exempel att lägga ett tunt lager med sand över fröbäddarna för att undvika mögel. Därefter delade vi upp oss i grupper och diskuterade problem med CSA bland annat

  • Företag som eventuellt skulle kunna missbruka konceptet av CSA.
  • Hur arbetare på gårdarna skulle kunna bli betalda.
  • Hur CSA bör definieras och förklaras m.m.

I Henriques grupp diskuterades det ideér på hur blivande producenter kan få land att odla på. En sätt skulle kunna vara att skapa en organisation som sammankopplar människor som har land men inte vill odla och männsikor som vill odla men inte har land. Därefter kan man också lägga upp en plan för hur landet kan doneras, hyras eller säljas. Henriks grupp diskuterade om det skulle skapas ett internationellt nätverk som skulle kunna dela upplevelser, lärdom, inspiration och bidra till fler CSA jordbruk.

Polen Workshop

Hemmaodlat Csa

Lördag (21 Mars)

Lördag åkte vi till en konferens anordnad av den ekologiska kulturella assosiation ZIARNO. Där fick vi se presentationer av ekologiska odlare på en mängd olika ämnen, som betydelsen av kors matsmältning för jordens kvalite, aktivism och organisationer som utbildar i CSA, hur jorden är levande och hur organiskt jordbruk bidrar till att den håller sig frisk. Presentationerna följdes av diskussioner där vi diskuterade hur våra lokala handlingar kan hjälpa till att påverka livsmedelsindustrin på ett globalt plan. Några av de redan existerande lösningarna var en skola i Lund som lät barnen vara med i hela processen från att plantera ett frö i marken till ett färdigt bröd. Ideérna fokuserade mycket kring att göra hela matproduktionen transparent och öka medvetenheten hos konsumenter.

Csa Modell

Workshop Polen Csa

Dr Reto Ingold

På kvällen åt vi middag i en affär och restaurang som köper sina ingredienser från lokala organiska jordbruk runt Warszawa. Därefter bar det av till ett fundraising-event för affären och tillslut en vandring för att besöka staden i natten.

Söndag (22 Mars)

Söndag gav vi feedback till organisatörerna, utbytte åsikter om resan och tog farväl.Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar