Meny

Hemmaodlat

Hydroponiska system

Hydroponiska system

Vi jämför olika hydroponiska odlingssystem och hjälper dig att välja det system som passar dig bäst.

Förebygga och behandla skadedjur

Förebygga och behandla skadedjur

Som odlare kommer du stöta på diverse olika skadedjur. I den här artikeln tar vi upp hur du förebygger uppkomsten och behandlar.

Nytt från bloggen

Duscha med Harvy

Ett enkelt sätt att bli av med skadedjuren i Harvy är att duscha bort dem, antingen i vasken eller i duschen.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Under våra kurser går vi igenom hur man bygger ett DWC, ett Ebb och flod samt en fönsterodling. Tre system varav två stycken bygger på att man använder substrat som leca. Jag tycker alla tre systemen är bra och har genom åren odlat mycket med samtliga. Ändå har jag nästan uteslutande passiva DWC system hemma i form av Harvy när jag odlar mitt bladgrönt. Anledningen är inte att det växter snabbare i DWC än i fönsterodling eller ebb och flod utan helt enkelt skadedjur. Varje odlares huvudvärk som tar något roligt och lustfullt till något äckligt och tidsödande.

Harvy Dusch
Harvy får sig en dusch för att bli av med skadedjuren.

Lätt att flytta Harvy

Fördelen med Harvy är att jag lätt kan lyfta upp hela lådan i handtagen, ställda den i duschen och spola bort mina bekymmer, oftast löss, helt utan att behöva spraya något bekämpningsmedel. Jag har som policy att jag "aldrig" sprayar på blad som jag äter utan spolar bara med vatten. En del skadedjur är väldigt ihärdiga och genom att göra detta varje vecka håller jag nere problemen till en hanterbar nivå. Att bli av med dem helt är rätt hopplöst. 

Att försöka göra samma manöver med ett DWC som har syrepump och slang kopplat till sig, helst om det inte har handtag är svårare. Att göra det med ett ebb och flod system eller fönsterodling fyllt med leca hade jag inte velat ge mig på. Jag har fortfarande substratbaserade system, men i dessa försöker jag prioritera lite mer hårdhudade växter såsom grönkål samt sådant jag odlar för exempelvis frukten eller knölen, såsom tomat och fänkål. Detta har fungerat bättre, men problemen är större. 

Näring och efterkoll

Tänk på att om du inte lyfter locket lite kan du råka fylla på vattenmagasinet. Om du gör det tänk på att tillsätta lite mer näring samtidigt. Att efter du duschat av plantorna lämna dem några minuter för att sedan manuellt gå igenom och klämma eventuella skadedjur som finns kvar är en bra idé. På bilden nedan kan man se två löss som lyckats hänga med trots ihärdigt duschande. 

Löss Pakchoi
Kolla plantorna så inga skadedjur finns kvar, kan du se lössen?

04
mar
Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp

En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.

1495 kr (Platser kvar: 16)Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar