Hydroponiska system
Vi jämför olika hydroponiska odlingssystem och hjälper dig att välja det system som passar dig bäst.

Vertikala odlingssystem - Odla på höjden
Att odla på höjden med hjälp av ett vertikalt odlingssytem är ett smart sätt att utnyttja utrymmet och dra nytta av solen.
Ebb och flodsystem
Ett ebb och flod system är bland det enklaste du kan bygga inom hydroponiken och ett system som många har lätt att förstå då vi återfinner det i naturen. Dessutom används ebb och flod bord även inom ”vanlig odling”, oftast för att bevattna många krukor på en gång.
Principen bakom Ebb och Flod.
Vatten pumpas upp i en odlingsbädd eller ett bord med kant och flödar mediumet i några minuter innan pumpen stängs av och vattnet rinner ner igen. För att undvika olyckor så finns oftast ett rör som hindrar bädden att svämma över ifall pumpen inte slutar av någon anledning. Svårare än så är det inte, eller? Egentligen inte, men det finns några småsaker som kan vara värt att tänka på.
Vad behöver jag?
- En vattentank av valfri storlek men minst 10 liter.
- En mindre vattenpump som kan pumpa upp vattnet i rätt höjd.
- En tättsittande koppling.
- En borr i rätt storlek för kopplingen.
- Slang mellan pump och koppling.
- Överflödesrör om du är nervös.
- Nätskydd så det inte fastnar grejer i röret och går ner i pumpen.
- En bricka med kant, plastkar eller annat som kan hålla vatten.
- Timer.
Du hittar en stor variation av pumpar och kopplingar på hydrogarden.se
Plantera direkt i eller använda krukor?
Detta är egentligen vilket som men det finns ett par saker att tänka på. Använder du krukor så måste de givetvis ha hål så att vattnet kommer in. Du måste också flöda vattnet så högt att rötterna når vattnet. Använder du Airpots och det ligger kvar vatten på botten så kommer rötterna att växa ur krukan likt ett DWC system. Du kan även använda ett Ebb och flodsystem för dina vanliga krukväxter. Tänk bara på att inte blanda jord och hydro i samma system.
Planterar du direkt i din odlingslåda så tänk på att du måste ha ett ordentligt djup, helst om du odlar större växter såsom chili och tomater. Jag rekommenderar ett djup på minst 30cm. Odlar du bara örter så kommer du undan med mindre. Du kan använda olika typer av medium men hydroponiska lecakulor är ett bra val.
I den här videon pratar jag mer teori om Ebb och flod samt svarar på lite andra frågor.
Variant 1
Istället för att låda vattnet flöda underifrån så går det även att bevattna ovanifrån (som i ett droppsystem) och låta vattnet rinna igenom. Fördelen med detta är att du enbart behöver ett hål då vattnet aldrig kan flöda. En nackdel är att du behöver flöda oftare och att vissa rötter inte kommer i kontakt med vattnet på samma sätt som när man flöder underifrån. Du kan dock förgrena ditt tjocka rör till smalare och sprida ut bevattningen. Detta fungerar bra för t.ex Aquaponics och något jag använder i mitt system hemma. Fördelen är att vattennivån inte ändras vilket är mindre stressande för fiskarna.
Saltuppbyggnad och alger
Alger kan bli ett problem i din ebb och flod odling om du flödar vattnet för högt. Pumpa därför inte vattnet högre än att översta lagret håller sig torrt. Alger behöver vatten, ljus och näring för att de ska växa. Detta minskar också risken för att sorgmyggor får för sig att lägga ägg i din odling!
Om du använder mineralbaserad näring så kan du ibland se saltavlagringar i mediumet. Detta är näring som har torkat ut och bildat en beläggning bland dina lecakulor. Detta kan skada växterna och i värsta fall leda till omvänd-osmos. För att undvika detta så är det bra praxis (även i droppsystem) att skölja mediumet igenom med vanligt rumstempererat vatten en gång i månaden. Skölj igenom dubbla volymen av ditt medium. Har du 10 liter leca så skölj igenom med 20 liter vatten. Detta spillvatten kan du använda till dina jordväxter.
Ekologisk ebb och flod?
Du kan absolut köra ebb och flod med ekologisk näring, men då måste du syresätta dina vattentank. Gör du inte det så tar de syrefattiga bakterierna över och det börjar lukta illa väldigt snabbt. En enkel syresten och syrepump fixar jobbet åt dig. Tänk dock på att dessa låter lite.
mar

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti
Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp
En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.
1495 kr Anmäl (Platser kvar: 16)