Ekologisk hydroponisk odling

Är min odling ekologisk?
Vad innebär det att en odling är ekologisk? Är det bättre och vad behöver jag tänka på för att odla mer ekologiskt.

Jordförbättra med tillskott
En genomgång av några vanliga jordförbättrare och hur de är tänkta att fungera.
Saker att tänka på för dig som vill odla hydroponiskt med ekologisk näring.
Frågan om ekologisk hydroponisk odling dyker upp då och då och de flesta syftar då på näringen som vi tillsätter. Personligen kan jag tycka att detta perspektiv är något begränsat, något som jag skriver om i artikeln ”Är min odling ekologisk?”, men visst är det en faktor.
Växter kan inte ta upp organisk material
Växter behöver mineraler för att växa. De använder dessa mineraler för att utföra specifika funktioner, offta relaterade till fotosyntesen som förklarar varför bladen tappar färg om de har en näringsbrist. En del av de mineraler vi tillsätter, oavsett om du odlar i jord eller hydroponiskt anses som ”ekologiska” därför att de inte är en bristvara och skapar heller inte övergödningsproblem, Epsomsalt (magnesiumsulfat) är ett bra exempel på detta. Det finns dock några ”mineralbovar”, där de mest ökända är det som många kallar för ”NPK” (Kväve, Fosfor, Kalium). Kväve är lurigt då växterna inte kan ta upp det från atmosfären utan behöver bindas. Ska du göra det på kemisk väg kräver det stor energi medan fosfor utvinns ur gruvor. Kalium är lite lättare att få tag i och är ur utvinningsaspekten ingen jättebov.
Hursomhelst så behöver växter dessa mineraler och anledningen till att jag säger just mineraler är för att de inte kan ta upp det i en organisk form. Lägger du ett bananskal på komposten kommer kaliumet i den att brytas ner av mikroorganismer och maskar till en för växterna tillgänglig form, exempelvis kaliumkarbonat. Växterna kan inte som oss äta bananen och få energin den vägen, utan behöver låta andra sköta matsmältningen. Här kan det även bli lite förvirrat då växterna gör sin egen ”mat” genom fotosyntesen, vilket stämmer. De behöver dock också mineralerna (näringsämnena) för att kunna göra detta.
Som odlare måste vi därför se till att de inte är svältfödda på dessa mineraler då du får problem med alltifrån sjukdomar, pistillröta och stagnerad tillväxt. Personligen kan jag verkligen beundra de som inte tar några genvägar utan låter naturen göra det den alltid har gjort, men det är inte alltid möjligt för alla som vill odla, helst inte i en urban miljö. Hydroponisk odling låter dig odla mer på mindre yta, men frågan är om vi kan göra det ekologiskt? Ja, men du ska inte slänga bananer i vattnet! Det finns färdiga näringslösningar som är avsedda för ekologisk hydroponisk odling som framförallt innehåller melass vilket har ett väldigt högt energivärde. Denna näring används ofta i tillsammans med humussyra som hjälper till vid upptaget av de något jobbiga organiska kedjorna som bildas, i en process som kallas kelering. Humussyra kan du köpa från samma tillverkare som gör den ekologiska näringen.
Håll mikroorganismerna glada!
Men ni kanske minns mikroorganismerna? Det var dessa som skötte nedbrytningen av det organiska materialet och omvandlade det till näring för växterna. Dessa behöver vi även i en ekologisk hydroponisk odling! För att de ska trivas så behöver de två saker:
- Syre!
- En yta att vistas på, desto större desto bättre.
I mediumbaserade system som hela tiden cirkulerar så är ekologisk hydroponisk odling sällan ett problem då leca/kokosmixen som ofta används (helst tillsammans med thricoderma) skapar den yta som mikroorganismerna behöver. Problemet uppstår när du försöker göra det i ett helt vattenbaserat hydrosystem såsom ett DWC. Ytan räcker inte riktigt till för att omvandlingen ska fungera optimalt och det är lätt hänt att du får en illaluktande lösning trots syresättning.
Vad är då en yta?
En yta är en plats för mikroorganismerna att etablera sig på. För att göra det lite mer tekniskt så pratar man om en specifik ytarea, vilket är den totala ytan när du har ”vecklat ut” innehållet. Lecakulor har t.ex en specifk yta på 280 m-2m-3 medan speciella ”bioballs” kan ha en yta upp mot 500-600 m-2m-3.
Hur gör jag rent praktiskt?
För att göra en lång historia kort så behöver du filtrera vattnet genom något typ av medium. Lättast är att ta ett nät och fylla det med t.ex lecakulor eller bioballs, lägga ner i tanken och syresätta som tusan. Tänk dock på att det tar ett tag innan kolonin är på plats så börja väldigt försiktigt med näringen. Använder du vanliga lecakulor och inte hydroponiska så kommer du eventuellt se lite pH skiftningar i börjar då vanliga inte är buffrade. Det är heller inte helt ovanligt att salterna i vattnet går upp efter ett tag allteftersom mineralerna frisläpps, precis som i jorden. Tänk också på att inte vara övernitisk med rengöringen, spara alltid lite vatten i botten och tvätta inte väggarna eller filtret!
Jag hoppas detta ger en lite bättre bild av vad som krävs för att sätta upp ett ekologiskt hydroponisk system. Lycka till och ställ gärna frågor i kommentarsfältet eller på Facebook!
mar

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti
Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp
En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.
1495 kr Anmäl (Platser kvar: 16)