Meny

Hemmaodlat

Odla på balkong och uteplats

Odla på balkong och uteplats

Har du en balkong eller uteplats så är det bästa du kan göra är att odla någonting på den, gärna något ätbart annars blommor för de som pollinerar.

Vikentomater - vårt studiebesök

Vikentomater - vårt studiebesök

För alla oss som älskar tomater är det verkligen en fröjd att få en guidad tur hos Vikentomater. På de 10 000 kvadratmeterna odlas 83 tomatsorter och lite chili längs väggarna.

Förebygga och behandla skadedjur

I den här artikeln kommer vi fokusera på skadedjur som främst drabbar dig med balkong eller som odlar i köksfönstret. Vi går därför inte igenom sniglar, sorkar eller liknande som sällan hittar in i ett flervåningshus.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

När man börjar odla så är man naiv, iaf var jag det när jag läste om hur hydroponik och akvaponik var befriade från skadedjur. Det tog inte lång tid förrän jag insåg att ingen är befriad från skadedjur om du inte sätter upp ett hermetiskt tillslutet rum och spolar av dig innan du går in. De tar sig in via kläder, djur, vinden, andra blommor.  Faktum är att du kommer få skadedjur förr eller senare och beroende på vad du odlar kan du stöta på olika små skadedjur som tycker om grönsaker lika mycket som du. Hur kan du då förebygga och behandla olika skadedjur?

Skadedjur tycker om värme och torra klimat, tyvärr så tycker många växter om liknande klimat vilket gör att skadedjur lätt förökar sig, helst på sommaren när just detta klimat råder. Det första och enklaste vi kan göra är att försöka skapa ett lite mer fuktigt klimat runt bladverket utan att lämna stora pölar på bladen. Dessa kan lätt bränna bladen och förstöra din skörd lika lätt som skadedjuren. 

För mycket liv i jorden

Odlar du i ett medium oavsett om det är kokos eller jord så kan detta bli en grogrund för diverse olika småkryp t.ex sorgmyggor vars larver gärna gnager på dina rötter. Det bästa du kan göra här är att låta mediumet torka ut mellan bevattningen vilket tar kol på både ägg och larver, som behöver fukt för att överleva. Du kan även använda nematoder som är mikroskopiska rundmaskar och naturliga fiender till sorgmyggornas larver. De söker reda på dem och använder dem som värddjur för sin egen fortplantning (väldigt Alien). Nema Blom är ett exempel på en produkt som innehåller nematoderna och du hittar den t.ex. på Wexthuset (medlemmar har 10% rabatt). Fördelen med nematoderna är att finns inga larver att äta så går de in i dvala. Märk väl att de inte överlever hur länge som helst utan något att äta och de klarar heller inte minusgrader.

Vuxna sorgmyggor fångar du lättast med flugpapper eller min personliga favorit, en köttätande växt med klibbiga blad. Ett betydligt vackrare alternativ som dessutom blommar. 

Ovan jord

Det finns en uppsjö av olika skadedjur som försöker äta upp dina blad och du kommer troligen stöta på de flesta någon gång. Det finns dock en del du kan göra för att förebygga uppkomsten. Vi har redan nämnt att en fuktig och sval miljö kan göra att förökningstakten för skadedjuren minskar. Några andra tips är:

  • Fiberduk (Exempel på Wexthuset) Fiberdukar skapar en barriär mot skadedjuren samtidigt som det skapar en litet bättre klimat för växterna. Billigt, enkelt, men kanske inte så estetiskt.
  • Samplantering (samodling). Går ut på att plantera växter som ger nyttoeffekter till varandra ihop. Exempel på detta är mexikansk tagetes som håller nematoder borta. Det finns många scheman att hitta på nätet och FOBO har en trevlig artikel om samodling. Det kan också vara att du vill locka till dig naturliga rovdjur som äter vissa skadedjur.
  • Näringsbalans. När en växt blir angripen så börjar den sekrera ämnen för att bekämpa attacken. Har växten näringsbrist och allmänt dålig hälsa så har den svårare att försvara sig.
  • Neem olja utvinns från nimträdets nötter som har ett verksamt ämne Azadirachtin som påverkar insekter negativt, bland annat genom att störa deras fortplantningscykel. Genom att spruta bladen så kan eventuella skadedjur som finns få i sig detta och inte fortplanta sig lika bra. Det finns också Neem kakor som används som gödning som har del positiva effekter mot skadedjur. (används i jorden).
  • Kolla dina plantor regelbundet. Lämna dem inte vind för våg. Kolla dem varje vecka för att upptäcka eventuella angrepp.
  • Ta inte in främmande plantor. Om du får en växt av någon i present, isolera denna först. Det är väldigt vanligt att få med skadedjur från plantskolor och när du väl fått dem så är det mycket svårt att bli av med dem helt.
  • Klisterlappar. Hjälper dig att upptäcka om du har oinbjudna gäster.
  • Renlighet, desto renare desto bättre.

Det finns säkert mer saker man kan göra för att förebygga, har du något förslag så posta det gärna i kommentarsfältet.  

Känna igen skadedjuren

Jag lider med dig. Det finns inget som tar så mycket tid och som är så frustrerande som en infestering av skadedjur, men ge inte upp hoppet. Har du kollat dina plantor regelbundet (som du ska!) så bör inte infestering vara för stor, om du inte åkt bort en vecka mitt i sommarvärmen förstås…

Behandlingen är ungefär densamma för de skadedjur som kan drabba dig som odlar inomhus eller på balkong, det kan dock vara bra att veta vad du har blivit drabbad av så du vet vad du har att göra med och vad du kan sätta in mot dem. Några vanliga skadedjur:

Spinnkvalster (spinn)

Små spindlar som finns i en mängd olika arter. När det har gått för långt så ser du små nät under bladen. På videon här under visar vi hur du känner igenom dem. Att bladen blir matta/silvriga är första tecknet. Mer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Spider_mite

 

Bladlöss

Finns många arter, oftast gröna eller svarta i färgen och lever ibland ihop med vissa typer av myror som mjölkar deras söta sekret mot beskydd. Kolla in den här videon. Du hittar dem oftast högst upp i blomknoppar och liknande där de glufsar i sig med god aptit. Större än andra skadedjur och lätta att känna igen. Har som videon visar en naturlig fiende i nyckelpigan. Tips är alltså att plantera växter som nyckelpigor tycker om såsom fänkål, koriander och dill t.ex. Mer info

Thrips

Mitt hatobjekt nummer ett just nu, mest för att de är så små och mer eller mindre omöjliga att bli av med helt. Enda fördelen med att de är så små är att de inte kan äta lika fort som t.ex Spinn. Väldigt svåra att se under bladen och du behöver skaka plantan mot ett ljust underlag för att se dem. Det är enkelt att känna igen att angrepp av thrips på bladen. De får ett pappersliknande/genomskinligt utseende med svarta prickar (deras avföring).

Thrips

Genomskinliga blad med små svarta prickar.

Mer info: Mer info (eng)

 

Det finns förstås fler skadedjur. Lena på Wexthuset har en blogg som heter nästan samma sak som vår (Hemodlat) och här skriver hon en hel del om andra typer av skadedjur och hur du kan behandla/förebygga. Till sidan

Behandla

För oss som försöker odla så ekovänligt som möjligt så är möjligheterna begränsade. Vi vill gärna inte spruta något som kan skada rovkvalstern som äter våra skadedjur. Börja alltid med minsta möjliga inverkan.

Begränsa/isolera.

Om du odlar något för bladen så ta direkt på de drabbade bladen. Är angreppet stort så isolera hela plantan för att undvika vidare spridning. Är det en liten planta så brukar jag slänga den direkt, det är inte värt det helt enkelt.  Om det är något större som en tomat eller chili vars blad du inte vill ta bort så spruta omgående med vatten (högt tryck) under bladverken och gå sedan igenom alla bladen. Att regelbundet spola av med vatten under bladen skapar en fuktigare miljö samtidigt som du kan slå av insekterna.

Klämma ihjäl

Gå över bladen och kläm ihjäl allt du hittar. Vill du inte bloda ner dina fingrar så använd handskar.

Såpa

Blanda en grönsåpa med vatten och spruta under bladen (0,5dl per liter), 2 gånger per vecka till angreppet är över. Vi förstår inte helt hur såpan påverkar mer än att det påverkar deras cellmembran på ett negativt sätt (läs mer. Det finns även färdiga produkter som är mer specifika för vissa arter och kan mindre skador på växter (iaf vad de påstår). Du betalar dock rätt mycket för vatten. Behöver träffa insekten för att vara effektiv.

Pyrethrum

Används när du sliter ditt hår. Effektivt men extremt skadligt mot vattenlevande organismer och sprutar du när nyttodjur försöker hjälpa till så kan de mycket väl ryka med. Utvinns från Krysantemum. Icke att förväxla med Pyrethroids (eng) som är synteserat och som kan vara skadligt även för oss. Pyrethrum är godkänt av KRAV och behöver träffa insekten för att vara effektivt.

Neem

Tillskillnad från såpa och pyrethrum så verkar inte Neem direkt utan rubbar livscykeln över tid. Har du att stort angrepp kan du använda Neem tillsammans med andra medel för ett bredare angrepp.

Rovkvalster

Att använda sig av rovkvalster kan vara en god investering om du odlar mycket i växthus t.ex. Att sprida det över ett par tomatplantor på balkongen kanske inte är lite prisvärt. Räkna på inköpet och se om det går ihop. Du måste också ha rätt rovkvalster, vilket är anledningen till att det är så viktigt att identifiera skadedjuret först.

Här är ett bra TED Talk med exempel på hur Israel jobbar med frågan. Du kan köpa rovkvalster från nyttodjur.se

 

Applicering

Spruta aldrig när det är starkt ljus, det kan bränna bladen. Tidigt eller sent är det som gäller när solen är framme. Var noga med att inte avbryta pågående behandling då detta snarare kan bygga upp en resistens hos skadedjuren.

Slutligen

Att spruta sina växter är aldrig kul men genom att jobba förebyggande och se över dina växter med jämna mellanrum så kan du få en bra skörd. Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar