Meny

Hemmaodlat

Förnya krukjorden med Bokashi

Bokashi och effektiva mikroorganismer

Bokashi och effektiva mikroorganismer

Bokashi är en effektiv metod att kompostera organiskt material på ett snabbt sätt, funkar även hemma i lägenheten.

Odla på balkong och uteplats

Odla på balkong och uteplats

Har du en balkong eller uteplats så är det bästa du kan göra är att odla någonting på den, gärna något ätbart annars blommor för de som pollinerar.

Nu börjar de se lite tomma ut, krukorna där man har skördat så många fina tomater, kryddor och potatis under sommaren. Och jorden, den som är kvar, ser nog lite trött och sorgligt ut.

https://plus.google.com/115876001143017799427/
Av Jenny Harlen

Hur brukar du göra? Slänga, tömma under något träd, ignorera och piffa upp till våren med lite ko i säck? Något man kan göra är att förnya det på plats nu under hösten och vintern. Till våren har man ”renoverade” jord färdig att plantera i. Enklare än att frakta det hela upp och ner trappor och betydligt mer miljövänligt.

Det man gör är att blanda den gamla, trötta jorden med några hinkar Bokashi kökskompost. Känner du inte till det så finns det en hel del information på bokashi.se, men i princip så är det dina egna matrester behandlade på ett mycket enkelt sätt som gör att all näring är kvar men de luktar inte och kan blandas direkt ned i krukor, pallkragor eller i landet för att tillföra näring och mikroliv.

Själva processen gör du i köket i plasthinkar, dagens matrester läggs i hinken varje dag med lite bokashiströ på. Efter ett par veckor kan du gräva ner det syrade innehållet och ett par veckor senare kan du börja plantera i det.

Hur kan man göra så här på höstkanten?

Innan jorden fryser kan man gräva ner Bokashi direkt i större krukor, baljor och pallkragar med ”gammal” jord i. Ungefär 20-25% av jordvolymen brukar bli bra. Nu när det är lagom varmt i jorden kommer din Bokashi omvandlas till jord i 3-4 veckor, när det börjar bli kallare kan det ta betydligt längre men till våren blir det klart. Krukjorden blir som ny igen.

Något man kan göra är att förnya det på plats nu under hösten och vintern. Till våren har man ”renoverade” jord färdig att plantera i. Enklare än att frakta det hela upp och ner trappor och betydligt mer miljövänligt.

KompostSom ännu en bonus får du näring och en mängd ”goda” mikrober som skapar ett bra mikroliv i dina krukor. Köpjord är oftast steriliserade med obefintligt mikroliv och med konstgödsel istället för riktig ekologisk näring. Lägg du till några maskar kommer de även att skapa en liten koloni i krukorna under hösten och gör sitt för att det ska bli finfin jord sedan.

Har man mindre krukor eller om du vill rationalisera din odlingspark kan man göra jord i en central balja/låda/säck, vad som nu är praktiskt för dig. Murbruksbaljor brukar fungera riktigt bra som ”jordfabrik” om man fäster ett lock av plast (uppklippt jordsäck/sopsäck) med några gummisnoddar runt. Enklast är om du bottnar med lite lecakulor eller grus för dränerings skull och ett lager av din trött jord. Häll några hinkar Bokashi i och toppa med mer trött jord. Klart! Till våren blir det frodig jord ut av detta.

Några tips

  1. Värmen är viktigt. Står din balja/kruka/säck i solen går processen snabbare. På vintern kan du se det som förvaring bara, det kommer inte hända något men i vårsolen kommer det hela igång igen. Ska du ha det i en kall källare kan det ta längre tid, stoppa lådan intill någon element om du har bråttom.
  2. Det ska inte behöva lukta i din ”jordfabrik”, jag har pratat med folk som kör detta inomhus i gästrummet! Men blir det för fuktigt i lådan kan det börja lukta. Lägg i en tidning eller något annat som kan ta upp fukten. Byt om det behövs. Börja helst med uttorkad jord från din odling så den kan ta upp fukten från matresterna.
  3. Täckt eller inte? Spelar ingen roll egentligen, bara all Bokashi är täckt med jord behöver du inte plast över. Men står baljan/krukan i regnet/snön är det nog bra att ha något över. Behöver inte vara lufttätt.
  4. Höstlöv blir utmärkt jord i samband med Bokashi. Blanda löv i dina krukor direkt eller fyll säckar med enbart löv, Bokashi och lite jord. Har du skydd från fåglarna (typ i ett växthus/uthus) fungerar det mycket bra att tömma bokashihinkar i tjocka sopsäckar med löv under vintern. Radar upp säckarna med ett påsklämma på varje och fyll på när du vill. Ställ dem i solen till våren för att snabba på processen (se upp för fåglar bara!).
  5. Antagligen så är kranhinkarna bättre för denna typen av jordförbättring eftersom man har ingen papper i dem. Papper tar mycket längre tid att bryta ner än matrester vilket är inget problem om man odlar i pallkragar eller i ett land men ganska jobbigt om man odlar i krukor. Vätskan man får från kranhinkarna är också mycket bra som gödning och det behöver man om man odlar intensivt i krukor.

Hur mycket Bokashi ska man ha i krukorna?

Gör du i ordning krukor för att odla i direkt till våren är det bra med 20-25% Bokashi och resten jord. Spelar ingen roll vad du har för jordkvalitet, det blir förnyade ändå. Har du inte tillräckligt Bokashi använd det du har och komplettera med näring efter behov under säsongen. Annars räcker näringen från Bokashi rätt länge beroende på hur tätt du odlar.

Bokashi

Häll bokashiströ över matresterna. 

Vill du ta hand om all jord på ett ställe kan du göra blandningen hur stark eller svag du vill. Använd all jord du har och all Bokashi du har, blir det mycket Bokashi i ”jordfabriken” under hösten och vintern kan du späda ut jordblandningen när du fyller på dina krukor till våren.

För att slippa gräva i och hålla på med krukorna kan man börja med en stor, tom kruka/balja och för varje Bokashihink du lägger i den kan du tömma en hink med jord. Blanda gärna -- då går processen snabbare. Men se till att överste lagret är alltid ren jord, matrester ska alltså inte hamna på ytan.

Skörderester då?

In med dem! Du kan lägga dem i hinken i köket om du vill eller lägg dem direkt i dina renoveringshinkar/krukor. Helst ska de hamna under jordytan så de kan ta del av processen där. Har du stora bitar eller fallfrukt kan det vara bra att hacka upp dem i mindre bitar och varva dem med annat.

Något som kan gå fel?

Egentligen inte. Bokashi är en mycket tillåtande process som funkar på många olika sätt i vardagen. Se till att sköta hinkarna rätt i köket (inte så märkvärdigt) så kommer resten att funka också. Viktigast är att hitta en logistik som passar just dig: att det blir så lite jobb som möjligt och att det passar in platsmässigt.

Vanligast fel är att man ha det för fuktigt i hinken eller i jordfabriken. Enkelt att lösa genom att ta upp fukten med en tidning, sågspån, uttorkade torv eller äggkartong.

Värmen bestämmer hur fort processen går: har du bråttom att få fram jord är det bara att flytta krukan/baljan till ett varmare ställe -- i solen med svartplast över, bakom glas, tätt intill ett element.

Och till våren!

Glädje! Då har du nyrenoverade odlingsjord klart att använda. Har du gjort en stark blandning med Bokashi kan du späda ut med säckjord, blanda gärna. Behöver du ”gödsel” att mata perenner eller buskar med kan du lägga ut din bokashijord som du vill, du vet själv ungefär hur stark din blandning är det men en vanlig (20-25%) kan jämföras med ko i säck. Testa dig fram så blir det bra.

Var lite försiktig med bokashijord till småplantor, späd ut ordentligt eller vänta tills de är lite större. Har du gjort i ordning krukor med Bokashi kan du kanske se till att bokashinäringen är längst ner där växtrötterna kommer att hamna när de växer sig stora. På det sättet kan du plantera dina småplantor överst i lite svagare jord.

När kan man plantera i bokashijord?

Två veckor efter man har grävt ner din Bokashi. Därför att matresterna i bokashihinken är rätt så sura i början och det tar ett par veckor innan pH:et kommer upp till det vanliga. Men! Om man har haft Bokashi liggande i jord hela vintern är det klart med det, fritt fram att plantera när som helst. Det gör inget om du fortfarande ser matrester i blandningen, växterna bryr sig inte. De blir till jord under tiden att plantorna växer till sig så ingen fara.

De goda mikroberna i Bokashi tar oftast hand om de dåliga bakterier och annat som kan finnas i jorden efter en odlingssäsong så jorden blir friskare på alla sätt. Men själv är jag lite försiktigt med tomatjord och potatisjord ändå, att just den jorden används till något annat nästa år.

Återvinning i all evighet

Många jag har pratat med är riktigt glad (och stolt!) att de har slutat köpa jord i säckar. Nu fixar de allt själva. Jord (eller torv egentligen) är inte en förbrukningsvara, den SKA hålla i all evighet. Bara man tar hand om det på rätt sätt.

Visst har det inte varit så lätt att göra detta när man inte har en åker att ploga ner gödsel i men nu kan man. Och matavfall är betydligt enklare att få tag i än en kärra med kogödsel mitt i stan.

Grejen med Bokashi är att det ta hand om två stora problem på ett och samma sätt: gammal mat blir till ny mat. År efter år, och så ska det vara.Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar