Meny

Hemmaodlat

Grönsaker för nybörjare
Vad får det att växa?

Vad får det att växa?

Vad gör att våra tomater eller vår sallad utvecklas till en fullvuxen planta? Vi går igenom de faktorer som påverkar växtligheten såsom syre, ljus och näring.

Hydroponiska system

Hydroponiska system

Vi jämför olika hydroponiska odlingssystem och hjälper dig att välja det system som passar dig bäst.

Nytt från bloggen

Grönsaker för nybörjare

En lista med några vanliga växter som är lätta för dig som nybörjare att plantera från frö och få en fin skörd.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Sallat

Är lätt att odla, växer fort och tar inte jättemycket plats. Sallad kan du odla året om inomhus och en stor del av året ute. Sallad är lite känslig för temperatur och trivs bättre när det är lite svalare. Är det för varmt så går det lätt i blom (utvecklas mittstjälk och blir beska). Frör gror också gärna när det är lite svalare.

Sorter
Sallad kan bilda huvud (Capitolium) och dessa sorter skördar du lättast helt och hållet. Det finns även många plocksalladssorter där du kan skörda bladen efter hand.

Tidsåtgång och energi
Det tar runt tre veckor från frö till färdiga sticklingar och sedan mellan 4-6 veckor innan du kan börja skörda. Lysrör räcker alldeles utmärkt för att driva upp sallad så länge de är placerade nära.

Bästa odlingssätt
Sallad funkar väldigt bra i DWC (Deep Water Culture). Det växer väldigt snabbt och det är lätt att ersatta med nya plantor. Viktigt med sallad är att det inte är för mycket näring vilket kan leda till att de blir beska.

Rekommenderat plantavstånd: Cirka 15cm.

Vanliga problem
Rangliga och små plantor beror på för mycket värme och för lite ljus. Pröva öka belysningen till 16-18h om dygnet och öka mängden ljus om det går. Om möjligt sänk värmen. 

Chili

Tacksam nybörjarplanta där det finns många sorter att välja mellan och dessutom med olika hetta! Vissa fröer kan vara lite svårflörtade. Att blötlägga dem 24h innan med lite bakpulver (1 kryddmått per halv deciliter) kan hjälpa till, likaså att ha lite värme undertill innan de tittat upp. Eftersom chiliplantor kan vara något långsamma att utvecklas så är det bra att plantera fröer tidigt och driva upp dem under tillskottsbelysning. Personligen planterar jag mina fröer runt årsskiftet. Det dröjer ett tag innan du kan plantera ut dem så omplantering ett par gånger kommer behövas. Det som är extra tacksamt med chili är att den inte tar jättestor plats jämfört med exempelvis tomater. Du kan få rätt många chilis på en mindre planta som du kan ha på fönsterbrädan i ett soligt fönster. Se bara till att vattna den regelbundet och ge den gott om näring, helst när den sätter blommor, utvecklar frukter.

Sorter
Det som gör chili speciellt är frukterna! De kommer i många olika utförandet. Alltifrån små piri piri till stora paprikor (ja paprika är i samma släkte Capsicum). Läs mer om chilisorter.

Tidsåtgång och energi
Tar lång tid på sig att utvecklas men tar överlag mindre plats och är inte lika krävande som tomater och gurka. Seg i starten men ger mer eller mindre alltid skörd även om man behandlar dem mindre bra.

Bästa odlingssätt
Det finns många som odlar chili inomhus i DWC (Deep Water Culture) system. Vi har själva gjort det på Hemmaodlat och det växter väldigt kraftfullt och ger stor skörd. DWC låter dock en del och tar upp en del plats om du ska ha något så stort som chili. Ett alternativ är att ha dem i något självbevattnade system ute eller helt enkelt i krukor inomhus eller ute.

Rekommenderat plantavstånd: Runt 50cm.

Vanliga problem
Diverse olika skadedjur tycker om bladen vilket kan i värsta fall ge negativa effekter på din skörd. Håll efter skadedjur med såpvatten och manuell borttagning. Om plantorna har fått för lite ljus så sticker de iväg på höjden. Plantera dem gärna därför lite djupare så sparar du utrymme på höjden plus att de får bättre stadga. 

 

Basilika

Tacksam nybörjarplanta vars bleka kopior du köper i affären kommer få dig att fnissa efter att du sett hur de ska se ut. Finns många trevliga sorter att välja på och det är lätt att driva upp dem från frö. Du har en färdig sticklingar inom tre veckor och kan börja skörda efter 3-4 veckor efter utplantering.

Sorter
Thaibasilika, Genovese, Citronbasilika, Helig Basilika, hur många sorter som helst och alla smakar lite annorlunda! Odla alla och se vilken du gillar bäst.

Tidsåtgång och energi
Väldigt tacksam. Växer fort och behöver varken speciellt mycket ljus eller näring.

Bästa odlingssätt
Snabbast i hydroponiska system. Min personliga favorit är DWC men växer även bra i droppsystem (window farm). Vill du inte behöva tänka så mycket så plantera basilikan i en kruka och sätt den på en bevattningsbricka med lite näring. Läs mer om basilikaodling.

Rekommenderat plantavstånd: 15-20cm

Vanliga problem
Förutom att skadedjur som thrips gärna gnager så finns inte jättemånga problem. Efter ett tag blir basilikan lätt lite trist i smaken, då är det dags att skörda allt till pesto och sätta ny.Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar