Meny

Hemmaodlat

Växtbelysning

Växtbelysning

Allt du behöver veta om växtbelysning för odling i hemmet. Vi går igenom vanliga växtbelysningar, ger dig köpråd och svar på frågor som "Hur mycket ljus behöver växterna?" och om LED är mycket bättre än lysrör. En guide för nybörjare och den vana odlaren, ställ gärna frågor.

Vad är fotosyntes?

Vad är fotosyntes?

I den här artikeln försöker vi på ett enkelt sätt svara på frågan "Vad är fotosyntes".

Nytt från bloggen

Hur mycket ljus behöver växterna?

Får du ofta långa och gängliga sticklingar? För att få knubbiga växter behöver vi ge växterna tillräckligt mycket ljus, vi guidar dig.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Det är dumt att snåla belysningen. Resultatet blir ofta spindliga sticklingar som stuckit iväg pga för hög värme och för lite ljus. Sticklingar behöver ett DLI mellan 4-6 (hellre närmre mot 6) för att bli kompakta och fina. Större växter behöver ett DLI upp mot 10 för att komma till sin fulla rätt. 

Daily Light Integral

DLI står för daily light integral och är ett mått på hur mycket ljus växter behöver under ett dygn. Uträkningen är relativt enkel och lyder:

Genomsnittlig PAR (μmol/m2/s) x antalet timmar x 3600 (sekunder på en timme) / 1.000.000.

Vi tar alltså det värdet vi får från PAR mätaren gånger antalet timmar vi har igång belysningen gånger 3600 (sekunder på en timme) och delar det med en miljon. Eftersom de flesta inte har en PAR mätare hemma så visar vi i den här artikeln några exempel på hur mycket ljus olika belysningar ger. Vi har även gjort en enkel lux till par omvandlare i excel men ta denna med en nypa salt då många luxmätare är av sämre kvalitet. 

Räkna ut DLI med vår kalkylator (med luxomvandling)
Vi har skapat en liten DLI kalkylator med omvandling från LUX. Ladda ner

För propagering och tillskott

Ett exempel. 100 uMol (PPFD) x 16h x 3600 / 1000000 = 5,76

100 uMol är rätt så typiskt för vad 24w T5 lysör levererar på nära håll alternativt en led list på 15w. Just avståndet är viktigt då ljuset minskar drastiskt så fort du höjer det från bladen. Om du går från 10cm till 20cm så har du bara en fjärdedel så mycket ljus på bladen som du nyss hade. Det mest ekonomiska är därför att ha ljuset så nära som möjligt utan att det bränner.

Test av LED armatur på 15w. Se första videon överst i artikeln.

T5 armaturer på 24w hittar du på många ställen, t.ex Wexthuset, Plantagen (Nelson garden) och Sneckenströms.

Starkare belysning runt 10 DLI

Vill du komma upp närmre 10 DLI får man tänka starkare belysning och fler timmar.

4 x 24w lysrörsarmatur producerar mer ljus.

Ett exempel. 150 uMol (PPFD) x 18h x 3600 / 1000000 = 9,72

Nu kanske du tänker att du ska ha på belysningen längre eller köra en 1000w lampa i en timme. Riktigt så enkelt är det inte då fotosyntesen behöver lite tid på sig och även tid för vila. Åtskilliga tester har gjorts och de flesta är överens om att mer än 18h per dygn inte ger något positiv effekt.

Olika växter har dock olika växtbehov och du kan experimentera med färre timmar med starkare belysning om du känner för det.

Ett exempel: 150uMol (PPFD) x 12h x 3600 / 1000000 = 6,48

Detta kommer säkerligen räcka till för sallat men det vi ofta sett är att för mycket belysning i början av växtens liv snarare är stjälpande än hjälpande. Precis som med näringen är det smart att följa växtens utveckling även med belysningen. Att driva upp sticklingar i en odlingsstation med lägre DLI för att sedan flytta ut dem i en starkare miljö är smart. Kanske 12h räcker fint för sallaten då och så kan du spara några kronor.

Ett 24w lysrör kommer inte göra att du når 150uMol utan du behöver mer watt för att nå dit. T.ex en LED list från Nelson Garden eller en Lighwave armatur med flera svagare lysrör från Wexthuset. Har du flera lysrör som är svagare som sitter tätt (eller LED) så kommer dessa ger tillräckligt mycket ljus. 

04
mar
Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp

En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.

1495 kr (Platser kvar: 16)



Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar