
Vad får det att växa?
Vad gör att våra tomater eller vår sallad utvecklas till en fullvuxen planta? Vi går igenom de faktorer som påverkar växtligheten såsom syre, ljus och näring.

Maskar, mikrober och andra nedbrytare
Nedbrytare tar hand om organiskt material och ger det tillgängligt för växter igen. Detta kan vi utnyttja när vi odlar, lär dig hur.
Hur mycket näring behöver växterna?
Den här artikeln handlar om mineralbaserad näring, ej näring baserad på biologiskt material (ekologisk näring).
Växter har en vegetativ fas och en blom/fruktfas. I dessa faser konsumerar de olika mycket av makroelement, dvs NPK. I den vegetativa fasen går det åt mycket kväve och kalium och i blomfasen/fruktfasen går det åt mycket fosfor och kalium. Detta är därför att istället för att växten fokuserar på att växa sig större så börjar den tänka på sin egen fortplantning. Den behöver alltså inte växa sig större utan sätter blommor för att kunna sätta frukter som ger frön. Är en växt stressad så kommer den ibland försöka sätta blommor och frukter tidigare än vad som är lämpligt för att försöka säkerställa sina geners överlevnad.
Vi kan ta ett exempel. Här är en två part näring från General Hydroponics. Grow delen (för vegetativ tillväxt) innehåller 7-4-10 medan bloom delen innehåller 4-8-7. I den vegetativa går det alltså åt mer kväve och kalium än fosfor. Medan det i blomsterfasen går åt mer fosfor och kalium än kväve. Det finns även tre parts system som låter dig styra ännu mer exakt hur mycket du vill ge dina växter men för de allra flesta behov så funkar två part väldigt bra. Om vi utgår från den här serien och tittar vidare på doseringen så ser det ut enligt följande:
Den översta gröna linjen indikerar att det är grow näringen man ska använda och den rosa att det är bloom delen. Den första tiden är styrkan mycket mindre 6ml/10l , men när växten börjar bli större kan man öka styrkan. Ofta funkar det bra att fylla på näringen och vatten varje vecka men efter ett tag kommer salterna byggas upp till en nivå då det blir skadligt. För mindre vattentankar (5l) kan det vara bra att byta ut allt.
Tvättsymbolen i det här diagrammet indikerar en flush. Dvs att systemet behöver köras bara med vatten och ibland en rengöringsprodukt. Detta beror väldigt mycket på vilket system man har. Om du använder ett drippsystem med leca kulor och kokos så byggs det lättare upp närsalter i krukorna än om du använder ett DWC system. Vill du hålla dina växter enbart i ett vegetativt tillstånd så fortsätt köra med grow formulan. Det är dock viktigt att du gör ett vattenbyte åtminstone en gång i månaden och flushar igenom med mycket vatten för att bli av med extra salter. Desto mindre vattentank desto ofta måste du göra detta. En vattentank på 10 liter är betydligt bättre än en på 5 liter. Samma princip gäller om du känner att du inte vill gå över till en bloomfas än, fortsätt köra med grow till växten är redo.
Blomstersättning
När växterna börjar knoppa och de är av en bra storlek så är det dags att göra en övergång från grow formula till bloom formulan. Däremellan gör man en övergång och använder både grow och bloom för att sedan helt gå över till bloom. Vill man så kan man använda en tvingande näringslösning i slutet som Ripen. Denna ger signaler till växten att det är dags att lägga allt krut på frukterna. Detta kan vara bra om du odlar ute och det börjar bli för kallt eller om du blir angripen av mycket insekter. Mår växten bra så är det inte nödvändigt.
När ska man skörda?
Det beror på vad du odlar. Sallad vill du skörda så snabbt som möjligt. För alla sorter utom huvudsallad, framförallt plocksallad så kan man ta blad allteftersom och använda i sin sallad, nya blad kommer dyka upp. Efter ett tag kommer dock salladen känna att det är dags att sprida sina gener vidare och övergå i en blomsterfas. När detta händer så blir salladen besk. Läs mer om sallad.
För kryddväxter så finns det både årliga och fleråriga även om många årliga (annuella) går att övervintra utan problem. Vissa sorter mår dock bättre av att skördas lite oftare än andra såsom basilika vars blad gärna blir beska och träiga desto äldre de blir. Detta kan dock bero på många andra faktorer också där salinitet (mängden närsalter) är en viktig faktor. Överlag så plocka efter behov och toppa gärna växterna, de buskar ut sig då. Att toppa är precis vad det låter som. Du knipsar av den högsta stjälken så att den omdirigerar växtligheten utåt istället för uppåt. Tänk dock på att inte skörda för mycket på en gång då växten behöver lite blad för att hålla fotosyntesen igång.
För frukter så finns det två vägar att gå och detta är också väldigt artberoende. Vissa jordgubbsplantor t.ex ger skörd hela tiden medan andra sätter allt på en gång, så det är inte alltid du kan bestämma. Personligen brukar jag för det mesta plocka allteftersom, men ofta så mognar frukterna samtidigt vilket gör att du måste ta hand om alla på en gång. Har du odlat mycket så är det ett ypperligt tillfälle att lära sig safta, sylta, torka, göra såser och massa annat roligt. Eller bjud in alla du känner för en stor skördefest!
EC
En EC mätare använder man för att mäta den elektriska konduktiviteten i vatten, alltså mängden närsalter. Allting kan inte registreras av EC mätaren men det ger ändå en bra bild över hur mycket salter som finns i vattentanken. Den säger dock ingenting om vilka salter som finns i vilket innebär att balansen kan vara fel. Det är därför viktigt att använda bra hydroponisk näring, följa schemat och titta på växterna. Det finns olika mått att använda sig av och ibland kallas dessa mätare även för PPM, och CF mätare. De gör dock samma sak fast i andra skalor. Den skala jag pratar om hela tiden är mS skalan.
Skala
För sticklingar 0,3-0,6
Svag lösning behövs tills karaktärsbladen har kommit fram och de är redo att planteras ut.
För lite större växter efter utplantering 0,6-1
Börja lugnt! De är fortfarande små och behöver tid att etablera sig i sin nya miljö.
För sallad och kryddväxter 0,8 upp till 1,6
Det är svårt att sätta en övre gräns då det beror på andra faktorer. Överlag så vill sallad ha mindre, runt 1 medan kryddväxter gärna ligger runt 1,3.
För tomater, chili och andra fruktsättande växter. Alltifrån 1,3 upp till 2,5
Tomater har ett stort näringsbehov och här man kan köra EC högt utan problem. Man ska dock vara försiktig i början och inte köra det fört hårt för fort. Det är många faktorer som styr tillväxt där näringen bara är en av många faktorer.
Vad händer om jag har för lite näring?
Då kommer bristerna som ett brev på posten. Det du ser först är att tillväxten stannar upp och nya blad är ofta för små. Samtidigt eller lite senare kommer bladen bli ljusare. Det bästa du kan göra i det här läget är att dumpa din lösning och göra en ny som är välbalanserad inom rätt PH. Vet du exakt vilken brist det är så kan du försöka åtgärda den specifikt. Det går också att spraya näringslösning på undersidan av bladen (foliar spray) för snabb absorbering. Häll i någon droppe diskmedel så bryter du ytspänningen.
Vad händer om jag har för mycket näring?
Du kan ha för mycket av ett enskilt mineral eller så kan du ha för mycket näring i förhållande till vatten. För mycket av ett mineral påverkar andra mineraler negativt. De kan också blockera upptaget av andra mineraler, helst om de är i en form som växterna inte kan ta upp. Här är det viktigt att se till att PH är mellan 5,5 och 6,5 där 6,1 är optimalt. Har du för mycket salter så skiftar gärna PH lätt, helst om du har en liten vattentank vilket kan ställa till med ytterligare problem. För mycket salter leder också till omvänd osmos (reverse osmosis). Om saltlösningen är starkare än vad som finns i bladet kommer vattnet i bladet dras ut och leda till att växten torkar upp. Detta syns genom att kanterna bränns och bladen börjar rulla sig uppåt i ett försök att behålla fukten. Händer detta så dumpa näringslösningen och börja om med mildare lösning.
Boosta näringsupptaget
Om du vill få ut mer av din näring så är ett tips att använda dig av humus. Vi kommer berätta mer om det senare när vi går in på biologisk näring men kortfattat hjälper humus till i upptaget av näring vilket gör att du får ut mer av det du stoppar i. Produkter med humus
mar

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti
Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp
En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.
1495 kr Anmäl (Platser kvar: 16)