Meny

Hemmaodlat

Hydroponiska system

Hydroponiska system

Vi jämför olika hydroponiska odlingssystem och hjälper dig att välja det system som passar dig bäst.

Odla sallad hemma

Odla sallad hemma

Bli självförsörjande på sallad genom vår enkla steg för steg guide. Plocka färsk sallad året om oavsett hur du bor.

Nytt från bloggen

Hydrokultur

Hydrokultur är ett samlingsbegrepp för många hydroponiska odlingstekniker där den gemensamma nämnaren är odling utan jord.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

För att göra det enklare så definierar vi planteringsjord som innehåller torv även som jord, även om riktig jord är något annat. Inom hydrokultur så finns det två dominerande odlingstekniker:

  • Odlingssystem där inget substrat eller medium används.
  • Substratbaserade system

Bara med vatten (utan substrat)

Vanligtvis så odlas mindre grödor i de system som inte använder något substrat, alltså enbart vatten. Exempel på detta är NFT rännor för odling av sallat och örter eller DWC (Deep Water Culture) för odling av grönsaker i samma storlek. Överlag så är de snabbväxande och kräver inte jättemycket energi.

Exempel på hur detta kan se ut. 

Growbox 5

Odling av grönsaker hemma med ett DWC system. Sallaten växter direkt i vatten och sitter fast i en rotningskub som sitter i en nätkorg. Rötterna hittar ner till vattnet och tar upp näringen därifrån. 

Med substrat

För odling av större grönsaker såsom gurka och tomat så används ofta substrat såsom stenull eller lecakulor (främst för akvaponik). Dessa droppbevattnas eller bevattnas underifrån med hjälp av ebb och flod. Har du köpt en gurka eller paprika från Holland på sistone är det säkert odlad i växthus med hjälp av droppbevattning och stenull.

Tomater

Odling av tomater i pimpsten som vattnas med näringslösning hos Vikentomater.

Hydrokultur och näring

Oavsett vilken hydroponisk teknik man använder så omfattas de alla av begreppet hydrokultur då det inte finns någon jord. En av poängerna med jord är att du kan ladda upp den med ett näringsförråd. ofta med hjälp av kompost och gödsel. Inom hydrokulturen så tillsätts all näring separat där du följer växtens utveckling. Mätning av mängden näring i systemet mäts ofta med en EC mätare. Detta är en av de största skillnaderna mellan hydrokultur och odling med jord.

Substraten som används är inerta, dvs de reagerar inte med näringslösningen i någon större utsträckning utan agerar bara hållare för rotsystemen (ej i akvaponik). Samma princip gäller när växternas rotsystem hänger ner i vattnet. Eftersom de hela tiden (eller väldigt ofta) har tillgång till näring och vatten så begränsas de aldrig och kan växa på snabbare. Att tillsätta näringen separat har både för och nackdelar. Fördelar är att näringen är tillgänglig direkt för växterna, det är lätt att mäta och dosera och lätt att starta om. Nackdelar är att du får köpa näringslösning och att den är ofta inte ekologisk.

Just nu händer mycket spännande inom området hydrokultur och det är fler som blir intresserade, inte minst sen IKEA lanserade sin lösning. Detta visar att fler vill odla hemma och att hydroponiska odlingstekniker kan hjälpa till att lösa en del av problemen, inte minst för de som vill odla på liten yta och har svårt att hitta plats för all jord som annars behövs. För dig som är nybörjare och vill lära dig mer så kolla in översikten där alla våra artiklar är samlade efter svårighetsgrad. 

04
mar
Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp

En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.

1495 kr (Platser kvar: 16)



Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar