Meny

Hemmaodlat

Hydroponiska myter

Vad är hydroponisk odling?

Vad är hydroponisk odling?

Inom hydroponisk odling odlar man utan jord vilket är bra för oss som inte har så mycket yta att odla på.

Varför ska jag odla hydroponiskt istället för med jord?

Varför ska jag odla hydroponiskt istället för med jord?

Vi går igenom för- och nackdelar med hydroponisk odling jämfört med odling i jord. När är det bra att använda vad?

Nytt från bloggen

Myter är fantastiskt intressanta. De uppkommer från någon felaktig uppfattning och inom kort så lever de sitt eget liv.

Niklas Hjelm
Av Niklas Hjelm

Att ta kål på en myt kan vara svårt och inom hydroponiken så finns det flera stycken som jag stört mig på ett tag. Fakta och kunskap kring hur något fungerar är mytens värsta fiende och jag ska försöka luta mig så mycket som möjligt på detta. Håller du inte med så kommentera gärna nedan. Let's go!

Med hydroponik så sparar du 90-95% av vattnet jämfört med konventionell odling

Hur mycket man sparar kan variera något men de är ofta uppe där omkring 90%. Detta är en myt som man ofta läser om och jag har än så länge inte lyckats hitta någon forskning som stödjer detta påstående. Låt oss bryta ner det lite.

Det finns väldigt många hydroponiska tekniker och det framgår inte vilket. Pratar man om DWC, dripp, NFT? Troligen utgår man ifrån ett recirkulerande system och jämför detta med plantering på friland där bevattning sker med sprinklers eller liknande. Redan här har vi väldigt olika förutsättningar då det ena är troligen i växthus och det andra är inte. Det framgår heller inte vilken gröda vi pratar om. Tomater dricker betydligt mer än sallat och detta varierar mycket i vilket klimat vi är i. Täckodlade tomater håller fukten betydligt bättre än de som inte är det. Parametrarna är för många för att kunna göra en korrekt jämförelse. Det vi dock kan säga med säkerhet är att mindre än 5% av det vatten som växterna tar upp stannar i växten, resten dunstar. Detta gäller oavsett om de växter hydroponiskt eller inte. 

Du får inga skadedjur med hydroponisk odling 

Det finns viss logik i detta påstående då man kan tänka sig att skadedjur kommer med jorden, men redan här brister det. Hur bra hade det gått för tillverkarna av planteringsjord om de sålde jord med skadedjur eller sjukdomar? Denna jord är fri från skadedjur och håller hög kvalité. Skadedjur kommer in på alla möjliga sätt, oftast genom ett fönster på sommaren eller via en redan infekterad planta. Skadedjuren bryr sig inte om ifall växten står i vatten eller inte. 

Hydroponisk odling är (inte) ekologisk 

Här hör man påstående åt båda hållen och åtminstone för mig så bottnar det i hållbarheten. Ekologiskt har ingen hundraprocentig definition och begreppet debatteras ofta. Den stora skillnaden tycker jag ligger i användandet av konstgödsel (NPK) eller inte. Odlar du med mineralbaserad gödsel såsom den IKEA nu säljer så odlar du inte ekologiskt. Du odlar säkerligen närproducerat och "giftfritt" men framställandet av näringen är väldigt energikrävande. I äkta ekologisk odling så produceras alla delarna på ett hållbart sätt med förnyelsebara resurser. Ett komplext ämne som du vi skriver mer om här

Du behöver speciell växtbelysning för att odla inomhus

Speciellt anpassade våglängder för växterna är ett måste! Eller? Att odla med en glödlampa är ingen bra idé då den genererar massor av värme och ljus i "far-red" spektrumet som gynnar sträckning. Vanliga T5 lysrör är dock betydligt mer effektiva och är det som vi använder mest på Hemmaodlat. Detta fungerar alldeles utmärkt. Värt att tänka på är vissa växter behöver UV-ljus för att få rätt pigment, något som du inte får med vanliga lysrör. Du får det dock inte med växtllampor heller då de för det mesta inte har ljus i detta osynliga spektrum. Läs mer om växtbelysning

Jag behöver tömma min vattentank med näring varje vecka 

Denna enormt slösaktiga myt måste ha skapats av näringstillverkarna! Det bästa du kan göra är att följa växtens utveckling och tillsätta vatten och näring allteftersom de växter. Du behöver inte byta ut allt vatten och näring för att göra detta! Efter en månad eller två kanske du kommer se lite utfällningar på botten. Dessa kan du med fördel dumpa i en vattenkanna och ge dina andra växter. Det ska mycket till för att du ska få så stor obalans i systemet att du behöver tömma ut allt. Oftast dyker problem upp om du försöker styra för mycket med pH. Gör små förändringar och övertänk inte!

Hydroponiska grönsaker smaker mindre/sämre

En del upplever att hydroponiska grönsaker smakar mer och skarpare, helst om de odlas bara med mineraler medan en del tycker grönsaker som odlas med biologisk näring smakar "mjukare". Detta är anledningen till varför vissa har en "flush" i slutet av odlingsperioden då de kör igenom bara med vatten. Själv har jag aldrig upplevt detta speciellt mycket utan tror snarare att smak styrs mer av vattentillgång, kvalitén på ljuset och stress. En växt som går i blom för att den är stressad kommer alltid smaka sämre oavsett hur den odlas. Det finns dock viss forskning som pekar på att man med hjälp av ljus kan styra smakprofiler, väldigt spännande! 

Det var listan! Kommentera gärna om du saknar någon myt. 

04
mar
Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp

En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.

1495 kr (Platser kvar: 16)



Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar