Meny

Hemmaodlat

Odla sallad i balkonglåda

Odla sallad i balkonglåda

Att odla sallad i balkonglåda är både kul och enkelt. Följ vår enkla guide och skörda din egen sallad i sommar.

Vad är hydroponisk odling?

Vad är hydroponisk odling?

Inom hydroponisk odling odlar man utan jord vilket är bra för oss som inte har så mycket yta att odla på.

Nytt från bloggen

Hydroponiska system

Det finns både stora kommersiella hydroponiska system och det finns mindre hobbysystem. På Hemmaodlat fokuserar vi främst på mindre hobbysystem då vårt mål är att få så många som möjligt att odla hemma.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

 

Ett hobbysystem ställer helt andra krav än ett kommersiellt system då det förutom att producera växter gärna ska vara tyst, enkelt och inte minst snyggt. Oftast är ytan också ett problem då en lägenhet sällan är förberedd för någon större inomhusodling. Har man dessutom fönster i annat läge än söderläge så blir ljuset ett problem under vinterhalvåret. En hel del utmaningar med andra ord! Men låt detta inte hindra dig från att komma igång! Vi har jobbat med hemmalösningar ett bra tag nu och kan hjälpa dig att undvika de värsta fallgroparna. 

Var kan du odla hemma?

I den här artikeln kommer vi fokusera på de som inte har möjlighet till några större odlingsytor inomhus och/eller växthus. Du kanske har en nish/fönsterbräda/köksfönster eller en hörna som du inte använder till något vettigt. Hur stor yta du har avgör väldigt mycket vad du kan odla. Om du bara har en liten fönsterbräda är det t.ex rätt så svårt att odla tomater eller gurka. Innan du beställer fröer, titta på förpackningen hur stor växten du vill odla blir och räkna med 10% mer så har du marginal. 

Vad vill du odla?Sallad hydro

Jag brukar dela in det jag odlar i tre kategorier.

  1. Sallad

    Sallad växer snabbt och kräver lite näring. Du kan räkna med att kunna plocka blad cirka 6-7 veckor efter du har satt ett frö. 

  2. Örter

    Örter finns både som ettåriga och fleråriga. Du kan få ettåriga att övervintra men smaken kan bli lite trist och bitter efter ett tag.

  3. Fruktsättande

    Fruktsättande växter är allting som har en tydlig blom- och fruktfas. Nu går även sallad och örter och blom men skillnaden är att vi vill undvika blomsättning hos dem. 

Anledningen till att jag tar upp det här är därför att sallad och örter inte tar lika stor plats och eller lika lång tid på sig innan du kan skörda. Det innebär att det mesta som bär frukt som t.ex tomat, gurka, squash och chili utvecklar större rotsystem och bladverk innan de börjar producera frukter. För de allra flesta så är det lämpligast att odla sallad och örter och eventuellt lite mindre fruktsättande växter såsom smultron och jordgubbar. Känner du dock att du har platsen så för all del ge dig på större växter såsom tomater och chili. 

Vad finns det för hydroponiska system?

Det finns många varianter med det som är gemensamt för dem alla är att inget använder jord. 

Självbevattningskruka

Passivt / självbevattning

Växten vattnar sig själv oftast genom kapillärmatta eller snöre. Rötterna kommer i kontakt med vatten och näring på något sätt och suger själv upp efter behov. Här ser vi en variant från Ikea där man sätter en mindre kruka i en större och genom kapillärkraft (snören) får växten i sig det den behöver. 

GUIDE - Hur du bygger ett självbevattningssystem för balkongen.

FördelarNackdelar
Kommer i många utföranden. Inte lika snabb tillväxt.
Låter ingenting. Rötterna går i cirkel runt krukan.
Inga mekaniska delar Oftast liten vattentank.
Lämpar sig bäst för:
Gärna större växter såsom chili och tomater. Inte lika smidigt för mindre snabbväxande växter såsom sallad. Autopot är ett bra system för dig som vill odla större fruktsättande grönsaker på ett smidigt sätt. 

Dwc

Deep Water Culture (DWC).

En icke transparent behållare fylld med vatten och näring som syresätts på något sätt, ofta genom luftpump och syresten. Bubblarna som de ofta kallas kan se ut egentligen hur som helst och även vara passiva, men då krävs det att rötternas ovandel är ovanför vattenytan. 

GUIDE - Hur du bygger ett DWC System (Sallat).

GUIDE - Förvandla en balkonglåda till DWC

FördelarNackdelar
Växer snabbt om syresättningen är bra. Låter mycket från pump och syresten.
Lätt att komma åt rötterna. Pythium (rotröta) om syresättningen är dålig.
Odla mycket på liten yta. PH kan fluktuera om tanken är för liten.
Lämpar sig bäst för:
Du kan odla alltifrån tomater till sallad i ett DWC system. Min erfarenhet är dock att växterna snabbt blir svårhanterliga om de blir för stora och du behöver byta/fylla på vatten. Om du måste ha lådan i en miljö som du vistas mycket i kommer så kommer ljudet bli störande rätt fort. Odla hellre snabbväxande sorter såsom sallad och örter. Tänk på att lådan ej får vara genomskinlig då du får alger i systemet annars.

Nft

Nutrient Film Technique (NFT)

Oftast ser man hemmagjorda lösningar bestående av ett vitt plaströr med hål borrade i dem. Röret har en liten lutning som rinner ner i en vattentank. Vattnet pumpas upp till andra änden av röret och cirkulerar runt.

FördelarNackdelar
Snabb tillväxt. Beroende av en fungerande pump.
Tillgång till rötterna. Sjukdomar sprids lätt.
Odla mycket på liten yta. Kan låta en hel del.
Lämpar sig bäst för:
Ej lämpligt för större växter då deras rotsystem täpper till rören efter ett tag. Väldigt bra bra för sallad och andra snabbväxande örter. Går att göra många snygga lösningar som även funkar för utomhusbruk.

AeroponicsAeroponics

En vattenpump suger upp vatten ur en tank och genom munstycken sprayas växternas rötter.

FördelarNackdelar
Maximal syresättning ger snabb tillväxt. Kan lättas kloggas igen.
Odla mycket på liten yta. Beroende av pump.
Kan även användas för kloning. Låter en del.
Lämpar sig bäst för:
Påminner en hel del om DWC men använd hellre mindre växter för att förhindra att rotsystemet täcker för sprinklers. Om rötterna är långa och går ner i vattnet klarar sig växterna ett tag även om pumpen slutar fungera. Används ofta för att klona växter med bra resultat. Låter en del och de lösningar som finns idag är inte jättesnygga.

Droppsystem

Droppsystem

Kommer i många former där ett vanligt hobbysystem är en fönsterodling (window farm). Vatten och näring pumpas upp för att sedan droppa ner till växterna, systemet är ofta recirkulerande.

GUIDE - Bygg din egen fönsterodling.

FördelarNackdelar
Kan byggas i väldigt många utföranden.  Vattenslang kan täppas igen av luft eller partiklar.
Lämpligt för en stor mängd olika växter. Vertikala lösningar kan vara svåra att tillskottsbelysa. 
Låter lite. Kan vara svårt med mängden vatten som ska droppa.
Lämpar sig bäst för:
Ett väldigt vanligt bevattningssystem som kommer i många utförande. Kan byggas både på höjden och på längden.  Passar bäst för örter av olika slag såsom koriander, persilja och basilika. Undvik större växter såsom tomater och chili. Sallad fungerar men funkar oftast bättre i DWC.

Ebb Och Flod

Ebb och flod

Ett enkelt system där vatten pumpas upp från en vattentank i några minuter till en övre behållare. Växterna tar upp vattnet och näringen de behöver och får sedan syre när vattnet rinner tillbaka.

GUIDE - Bygg ett ebb och flod system.

FördelarNackdelar
Stor valmöjlighet att odla mycket. Sjukdomar sprids lätt.
Enkelt system. Beroende av pump.
Låter väldigt lite. Timing för vatten/näring.
Lämpar sig bäst för:
Funkar bra för många olika typer av växter. Du kan t.ex använda mindre krukor och örter eller stora bäddar med chili eller tomater. 

04
mar
Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp

En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.

1495 kr (Platser kvar: 16)



Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar