Meny

Hemmaodlat

Jorden - Odla på balkong och uteplats

Självbevattning - Odla på balkong och uteplats

Självbevattning - Odla på balkong och uteplats

I den här första delen av Odla på balkong och uteplats så pratar vi självbevattning. Den lata odlarens bästa hjälpreda!

Jordförbättra med tillskott

Jordförbättra med tillskott

En genomgång av några vanliga jordförbättrare och hur de är tänkta att fungera.

Nytt från bloggen

Syftet med den här artikeln är att visa dig hur du kan skapa en bra jord att börja med, hur du kan förbättra den och hur du förnyar den inför nästa säsong. Varje situation är unik så pröva dig fram och testa det som fungerar bäst för dig med miljön i åtanke.

Niklas Hjelm
Av Niklas Hjelm

Plantjorden du köper i trädgårdshandeln är nästan uteslutande torvbaserad även om Plantagen har börjat med ett torvfritt jordalternativ. Anledningen till att torv används är för att det är ett billigt material som är lätt att komma igång att odla med. Tyvärr blir det dock gärna lite slit och släng tänk då många köper ny torv varje år. Detta är lite problematiskt då torv inte är förnybar (även om det finns mycket kvar) och själva brytningen av torv släpper ut växthusgaser. Denna torv blandas ofta med någon typ av kompost/mull och ibland med lite annat som sand, hönsgödsel och mineraler. Detta ger dig en ”planteringssjord” som är lätt att plantera i och som innehåller näring för cirka 3 veckor, lite beroende på vad du odlar.

Innan plantering

En bra jord har många egenskaper och det finns metervis med böcker som tar upp detta spännande ämne. Oavsett vad du väljer att odla i så har växterna liknande behov. Rotsystemet behöver ordentligt med syre, vatten och näring för att driva fotosyntesen. En bra jord gör det lätt för rötterna att få rikligt av allting. När vi utgår från en torvbas som de flesta gör för balkonglådor så finns risken att den kommer torka och dra ihop sig och inte alls vara lika lucker som den var när du först öppnar påsen. Det som kan hända För att undvika detta finns det mycket vi kan göra för att förbättra strukturen.

Tittar vi på vad en balkongjord innehåller (Rölunda i detta exempel) så ser vi följande:

 • 32% Ljus vitmossetorv (främst vitmossa som ger luftig jord och håller vatten)
 • 33% mörk vitmossetorv (nedbruten torv med finkorning struktur. En blandning av torvbildande växter som håller vatten och binder näring så den släpps under lång tid).
 • 20% hönsgödselkompost
 • 5% leca 2-6 mm
 • 5% sand
 • 5% lera
 • 6kg kalkstensmjöl/m3

Lecakulorna, sanden och leran är till för att ge bättre struktur för att jorden inte ska torka ihop för mycket och behålla sin fuktighet och genomsläpplighet medan kalken är till för att komponsera för torvens låga pH. Hönsgödslet är en grundgödsling. Till detta kan vi med fördel tillsätta komposterat kogödsel för att få i mer näring och ännu mer mullämnen. Det går bra att köpa på säck och du doserar 20% kogödsel och 80% planteringsjord. Om det är väldigt näringskrävande växter så kan du öka givan något. Torven ger inte någon näring ifrån sig utan i grund och botten förlitar du dig på hönsgödslet i exemplet ovan. Jag tycker även om att dryga ut jorden med lite kokos som är rikt på lignin och håller fukten på ett bra sätt. 

Under säsongen

Grundgödsling gör du innan plantering. Under odlingssäsongen kommer du troligen behöva toppgödsla och det finns olika sätt att göra detta på. Ett av de vanligaste och mest effektiva sätten är att tillsätta gräsklipp. Om det finns gräsmattor runt om kring ditt bostadsområde så brukar man få ta ett par säckar från de som klipper om man frågar snällt. Detta gräsklipp använder du som “täckodling” där det snabbt bryts ner och blir till näring för växterna.

Andra alternativ är att blanda en del urin med nio delar vatten (såkallat guldvatten) och gödsla jorden med. Även färdigblandade näringslösningar på flaska finns att köpa från tillverkare. Det går även bra att spä ut pelleterat hönsgödsel 1dl i en vattenkanna på 10 liter. Låt stå ett dygn innan du vattnar. Även andra gröna delar går att täckodla med för bevarande av fukt och långsam frisläppning av näring. Exempel på detta kan vara halm, löv, skörderester, bladgrönt och bark. Desto mer kompakt material desto tunnare lager. Gräsklipp runt en 5cm och halm runt 30cm. Materialet kommer att sjunka ihop och behöver du mer så tillsätt. Var dock lite försiktig med vad du tillsätter och hur ofta då du i värsta fall kan överdosera. Blandar du bruna och gröna material som i en kompost så får du till en bra balans av kväverikt och kolrikt.

Innan nästa säsong

Det är alltid enkelt att komma igång. Du köper några säckar jord, lite kompost och så sköter naturen mer eller mindre allting själv, du kanske får tillskottsgödsla på sin höjd. Problem uppstår först då vi skördar och tar bort den näring som växterna tagit upp när de vuxit till sig. I naturen är detta självreglerande där t.ex löven från träden förmultnar och ger näring tillbaka till trädet. Mycket av det vi odlar övervintrar inte heller och man vill troligen testa något nytt ändå. Att övervintra perenner såsom olika vedartade örter och även jordgubbar är dock en bra idé.

Desto större odlingskärl du har använt desto troligare är det att du kommer ha mycket jord kvar när du har dragit upp de växter som inte har övervintrat. Du vill inte ha ett stort rotsystem som ligger kvar utan byt ut all jord som är genomvävd av rötter. Rötterna går oftast att kompostera enkelt men stjälkarna är ofta vedartade och tar längre tid på sig att bryta ner om ni inte har en större gemensam kompost.

Den gamla jorden som du nu eventuellt har kvar beroende på hur stort odlingskärl du haft vill du förnya. Fyll på med ny köpt jord alternativt med kompostmull om du har så det räcker från din kompost samt komposterad stallgödsel. Blanda upp ordentligt med den gamla jorden. Har du bara odlat satt och mindre näringskrävande växter behöver du troligen inte byta ut så mycket av jorden, helst då dessa har små rotsystem. Har du däremot odlat tomater kommer större delen av odlingskärlet vara genomvävt av rötter och näringen förbrukad. Har du en odlingslåda i pallkragestorlek så räcker det med att fylla på med stallgödsel. Att tänka ungefär 20-30% stallgödsel per låda är ett bra riktmärke men du får pröva dig fram. Märk väl att detta gäller annueller som du drar upp. Har du perenna växter som övervintrat så ta eventuellt bort lite gammal och lös jord och toppa på med ny.

Inga lecakulor i botten

Man kan tycka att det är logiskt att lägga lecakulor i botten av ett odlingskärl för att skapa bättre dränering så att rötterna inte står i vatten. Anledning till att vi inte vill att de står i vatten är för att syren försvinner snabbt och rötterna drunkar. Problemet är att det snarare blir värre om du lägger lecakulor i botten av en behållare. Anledningen till detta är för att vattnet har svårt att passera genom två olika typer av substrat. Dessutom får du mindre näring i och med mindre andel jord i förhållande till storleken. Ett bättre alternativ är att låta växterna bevattna sig själv eller och/eller dryga ut med material som skapar bättre struktur i jorden genom att använda mullrika material eller perlit.

Maskar i odlingslåda

Är odlingslådan tillräckligt stor kan det vara en bra idé att tillsätta kompostmask. Dessa hjälper till att bryta ner materialet som du täckodlar med vilket ger snabbare näring tillbaka till växterna. Bor du längre upp i landet tänk på att isolera lådan så den inte blir genomfrusen.

Bokashi

Är en typ av fermentering som är relativt smidig att göra för dig som vill förnya gammal jord snabbt inomhus. Processen tar bara några veckor innan du har en färdig “förkompost” som du kan gräva ner i hinkar och balkonglådor där den bryts ner ytterligare under säsongen. Många säger att det är luktfritt men personligen tycker jag det luktar svagt surt, helst då man öppnar och tillsätter nytt strö med matrester. Vill du veta mer om denna teknik så läs den här artikeln.

Växtföljd

Känner många till och går ut på att inte trötta ut jorden allt för mycket och motarbeta sjukdomar och skadedjur. Det finns olika “skiften” men den vanligaste är fyraårig. Du behöver alltså fyra olika odlingslådor av större modell för att detta ska fungera. Du byter roterar vad du odlar varje år.

 • År 1: Näringshungriga växter såsom tomat, gurka, kål och purjolök.
 • År 2: Mindre näringskrävande såsom kryddväxter, lök och morot.
 • År 3 3: Väldigt små krav såsom potatis (odlas med fördel med bönor).
 • År 4: Kvävefixerande växter som ger kväve tillbaka såsom bönor och ärtor. (tänk på att klippa ner och mylla ner blasten).

Får du luckor över i skiftena kan du alltid klämma in lite spenat, mangold och sallat så länge du skiftar runt dem år till år. De växter så pass snabbt och tar inte så mycket näring i anspråk. Perenna grönsaker är smart att placera antingen i en extra låda eller runt kanterna.

Detta skiftestänk är framförallt viktigt för dig som har odlingslådor av större modell och som vill behålla så mycket som möjligt av jorden som möjligt. Odlar du i krukor ersätter du mer eller mindre allt och risken för sjukdomar är relativt liten. Att byta plats om du haft stora problem med skadedjur kan dock vara en bra idé. Första året du odlar är kvävefixerande inte lika viktigt men vem vill inte ha bönor!

Utan jord!

Det går givetvis att odla utan jord på en balkong och uteplats också. Personligen tycker jag om att kombinera hydrosystem såsom DWC för sallat och kål med jordgubbar, perenner och tomater i jord. Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar