Meny

Hemmaodlat

Vad är Aquaponics?

Vad är Aquaponics?

Aquaponics låter dig odla dina egna grönsaker med hjälp av näring från fiskars avföring.

Lärdomar från aquaponics

Lärdomar från aquaponics

När du förstår hur ett Aquaponicssystem fungerar är det både ett enkelt och roligt sätt att odla grönsaker.

Nytt från bloggen

Kurs i aquaponics på Bioaqua farm

För att lära mig mer om aquaponics på en kommersiell skala så åkte jag till vackra Summerset precis utanför Wales, ett böljande landskap med häckar och ängsmarker.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

 Längs en liten landsväg har Bioaqua Farm med Antonio i spetsen satt upp sin verksamhet med odling av röding, de har fyra stora bassänger nedgrävda i marken med två tillhörande växthus. Två nya växthus höll på att sättas upp när jag var där och det fanns även ett par bikupor som hjälpte till med pollineringen. Jag var den enda "utlänningen" där även om det fanns en del som bott både i Brasilien, Sydafrika och Grönland! Härlig mix av människor i alla åldrar men olika mängd erfarenhet. Kursen var en intensiv introduktionskurs i två dagar som varvade teori med praktik. 

Dag 1

Sallad AquaponicsInleddes med teori och historien bakom aquaponics. Att aquaponics inte alls är nytt utan användes redan för tusentals år sedan av diverse olika folkslag. Vi gick även igenom olika system, för och nackdelar. Antonio hävdade att Zipgrow towers var likvärdigt med NFT vilket jag inte helt håller med om. Nackdelen med NFT/zipgrow var enligt honom att det agerade som ett stort element vilket hettade upp vattentanken och skapade temperaturskiftningar. Det kan mycket väl vara så i vissa situationer med rena NFT, men det känns konstigt att Bright Agrotech inte har påpekat detta alls. Deras system är betydligt större än Bioaqua farms. 

Efter teorigenomgången som bjöd på en del intressanta diskussioner gick vi ut och inspekterade växthusen. De var stabilt byggda med en träram och uv-skyddad plast som täckte för. De hade även en bra ventilationsmöjligheter i sidan, plast som du kunde täcka för, öppna beroende på vädret. 

Ebb och flod / DWC / Aero

Vattnet matades ut till växtbäddar innehållandes lecakulor med hjälp av en fördelare som styrdes av en timer. När vattnet i växtbäddarna nådde en vissa höjd startade en sifon som började tömma ner till en rad med DWC bäddar. En speciell typ av frigolit hade hål borrade i sig med nätkrukor där främst sallad växte men även andra större grödor.

Aeroponics propagering

Överflödet från dessa rann ner i en sump som även agerade som ett stort propageringssystem med hjälp av sprinklers. För att få den första rottillväxten planterades kuberna först i detta aeroponicssystem för att senare flytta över till en "nursing board" där hålen för nätkrukorna satt mer tätt. Sist så flyttades de över till skivan där hålen var mer isär så att alla plantorna skulle få ordentligt med ljus.

Smarta trix

Bioaqua farm hade tänkt ut några smarta idéer där nätkrukorna inte gick hela vägen ner i hålet utan stack upp en liten bit. Anledningen till detta var att när plantorna blir större och tyngre så tynger de ner frigoliten så mycket att vattnet når kronorna vilket gör att de ruttnar. Detta var nog dock ett problem som var rätt så specifikt för deras lösning då de hade väldigt stora och tunga växter i sitt DWC. 

En annan smart idé var att plantera plantorna i ett sick sack mönster så att vattnet cirkulerade bättre runt rötterna. De hade dessutom ordentligt med syresättning med en stor syresten varje meter på sommaren och lite mindre under vintern (läs artikeln om syre och växter). 

Växthus Inne

Något som jag inte tänkt på, men som var väldigt logiskt var att rötterna blev värd till mikroorganismer i DWC systemet, likt det som man ser i växtbädden fast på leca-kulorna. Detta medförde att Bioaqua farm lät växterna sitta kvar tills de att de kunde ersätta dem just för att mikroberna skulle fortsätta jobba. Hade de tagit bort alla växter på en gång hade detta troligen lett till problem med mineraliseringen.

Fiskarna

Efter turen i växthusen så var det dags att säga hej till fiskarna. De fanns utomhus i nedgrävda runda och i botten koniska bassänger i ett mönster som nummer fem i en tärning där sumpen var i mitten. De var väl skyddade under både nät och ett tält. Om jag minns rätt så höll de sammanlagt 100 000 liter vatten med sumparna. I varje tank så simmade en stor mängd röding i olika växtstadier vilket gjorde det väldigt lätt att "skörda" vid olika tillfällen. Sorten var uteslutande regnbågsöring då denna var både välsmakande, tålig och växte snabbt. De hade testat andra typer av öring men dessa växte hälften så fort vilket gav betydligt sämre avkastning. Det enda som skilde var texturen på köttet enligt Antonio. De var dessutom GMO fria vilket var ovanligt i branschen. 

Fiskodling

Fiskfodret

Bioaqua farm använde enbart "ekologiskt" foder vilket innebär att majsen som används är GMO-fri. Denna blandas med bifångst som fartyg har tagit upp. Enligt Antonio är vad fisken äter avgörande för hur den kommer smaka. Öring är en rovfisk och det är det faktum som gör att den smakar just fisk. Priset på det GMO-fria fodret och det "ekologiska" fodret skillde inte jättemycket i pris, men när du går igenom en lastpall om dagen i större odlingar börjar det helt plötsligt kännas. Vilket var en av anledningarna till att GMO foder används oftare i större odlingar. Om vattnet inte filtreras ordentligt så kommer fiskar få en dyig smak. 

Kontroller

I storbrittanien kontrolleras alla fiskodlingar regelbundet och tester tas av vattenkvalitén. Bioaqua farm har väldigt bra värden jämfört med traditionella fiskodlingar, troligen pga den effektiva filtrereringen med aquaponics och att de inte överfyller sina tankar. 

Rent vatten

För att fiskarna skulle smaka så gott som möjligt var det viktigt att filtrera vattnet ordentligt. Därför hade Bioaqua farm satt upp filter mellan växtbädden och DWC systemet. Eftersom hålen var så små fylldes de snabbt igen och Antonio tömde dessa flera gånger per dag. 

Filter

Dags att bygga

Efter en trevlig lunch så var det dags att bli praktiska. Vi skulle sätta upp vårt eget aquaponicssystem (dock utan fiskar). En IBC på 1000 liter fick agera fisktank. Dessa är billiga och enkla att komma igång med men behöver täckas över då plasten inte är uv-tålig och temperaturen skulle skifta för mycket om man lät den stå i solen. 

Därefter skulle det byggas ett "radial flow" filter så att solida ämnen skulle sjunka till botten. Vattnet härifrån skulle ner i en växtbädd fylld med lecakulor och en sifon skulle tömma vattnet ner i ett DWC system. En pump med t-kors var tänkt att fylla på både IBC och ett NFT system på andra sidan. Mycket att göra, lets go!

Radial flow filter

Vi delades upp i två grupper där den ena gruppen byggde en radial flow filter medan de andra började snickra ihop en växtbädd. Att bygga filtret var väldigt enkelt, och det svåra är nog att hitta rätt material snarare än att sätta samman det. Det som var viktigt var att filtertanken motsvarande cirka 1/4 av den stora tanken volym.

Växtbädd

Att hitta en växtbädd av rätt storlek är väldigt svårt så istället så byggde Bioaqua farm sina med hjälp av träplank som var målade på utsidan och täckte insidan med plast, väldigt smidigt. Antonio använde uteslutande torx skruv och när det var dags att borra hål genom plasten började han först motsols för att inte plasten skulle fastna i hålsågen. 

Bygga växtbädd

Det var ungefär det vi han med på en dag vilket inte var lite.

Dag 2

Vi bänkade oss återigen i klassrummet och nu gick vi in mer på regler kring fiskodling och hur man får tag i sina första småfisk. Reglerna för Storbrittanien skiljer sig troligen en del från Sverige vilket gjorde att denna del inte gav lika mycket. Det var dock väldigt intressant att lyssna på avsnittet om vattendynamik och hur man kunde bygga fisktankar som presterade bättre än andra. Runt och koniskt i botten verkar vara vägen att gå. 

Efter teorin så bjöds det på lunch med fisk från den egna odlingen. Väldigt saftig och välsmakande men den tog tydligen 20min att fjälla. Ta det ggr 10 fiskar så har du lite arbete att göra. För de mesta så rökte de fisken och gjorde en paté av den som var väldigt välsmakande. Frågan kom upp kring hur fiskarna togs upp och dödades.

Fisknät

För enstaka fiskar användes en stor håv, men sedan var det olika typer av nät som gällde. Desto färre fiskar som var i tanken desto smartare blev de och desto lättare undkom de alla fiskeförsök. Till sist täcktes hela botten av ett nät vilket drog upp de sista underifrån. 

En viktig poäng som Antonio tog upp var att använda handskar då fiskarnas kroppstemperatur är mycket lägre än vår. Den stora skillnaden i temperatur bränner annars fiskens skinn och skapar onödigt lidande.

Väl upp tog han ett stadigt tag om stjärten och med ett finger i munnen bröt han snabbt nacken av fisken. Det hela tog inte mer än tre sekunder utan något lidande. 

Mera byggande

Mall

Nu var det dags att färdigställa systemet. Nya bäddar byggdes men den här gången fylldes de med vatten istället. Styrofoamskivor (frigolit) som vanligtvis används till golv blev en "floating raft" när väl hålen var borrade. För att slippa mäta ut hålen varje gång hade Bioaqua farm gjort en smart mall med skruvar i som bildade perfekta avtryck när man tryckte ihop med en annan skiva. 

Den andra gruppen började jobba med en sifon som visade sig vara en riktig huvudvärk, men som till slut började suga vatten. Personligen är jag inte sugen på att bygga en då det är många parametrar att pilla med som bredden på röret, mängden hål i botten och hur mycket vatten som kommer in i bädden.

 

Bädden fylldes med tre säckar lecakulor, syrestenar placerades i DWC-systemet och NFT-rännorna som var klara sen tidigare placerades så att det fick lutning mot DWC. Det enda som återstod nu var att fixa lite ström till pumpen och så började allting cirkulera. Lite läckor här och var men för att ha satt ihop systemet på två eftermiddagar kan vi vara rätt nöjda. På tal om läckor så hade Antonio testat det mesta och ville man vara helt säker på att det inte läcker så rekommenderade han något som heter PU-40 som är ett supersilikon. Ingen aning om man kan få tag i motsvarande i Sverige men det kan vara värt att kolla upp. 

Sammanfattning

En givande kurs i vacker miljö. För Bioaqua farm så var fisken den huvudsakliga inkomsten vilket skiljer sig från vad jag har sett och är van vid. Detta medförde att fiskodlingen var bättre skött än växthuset där en del brister syntes på växterna, troligen då PH var för högt enligt min mening. Att vara aquaponicsbonde är dock ett rätt monotomt och ibland ensamt jobb där den största sociala kontakten sker på bondens marknad. Att pusha för att den produkt man har är bättre är också en utmaning, men den enda vägen att gå om man vill få betalt för det man gör. 

18
mar
Kurs i Akvaponik 2023

Kurs i Akvaponik 2023

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grohuset

Fiskar, mikroorganismer och växter som lever i symbios. Akvaponik är fantastiskt roligt, men också svårt eftersom vi måste ta hänsyn till så många faktorer. I den här kursen går vi igenom alla de faktorer som spelar roll för att få till ett bra och stabilt ekosystem. Det är bra om du har lite förkunskap om antingen hydroponisk odling eller fiskar, men inget krav. Målet med kursen är att du ska få kunskap att starta upp ditt eget system

2495 kr (Platser kvar: 10)Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar