Meny

Hemmaodlat

Odla på balkong och uteplats

Odla på balkong och uteplats

Har du en balkong eller uteplats så är det bästa du kan göra är att odla någonting på den, gärna något ätbart annars blommor för de som pollinerar.

Nytt från bloggen

Luftbeskärning (air pruning)

De flesta vet att friska rötter ger friska växter. Luftbeskärning ger dig fina rötter även i små behållare.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Luftbeskärning, air pruning eller root pruning handlar förenklat om att toppa rötterna så att de förgrenar sig istället för att cirkla runt krukan. Detta ger:

  • Friskare växter
  • Smidigare transplantering
  • Snabbare växttid
  • Mer jämn temperatur för rötterna.

När de större rötterna toppas så skapar det mindre sekundära rötter som skapar ett mer fiberrikt rotsystem.

När du odlar i vanliga krukor så kommer rötterna så kommer de att försöka söka sig runt krukan för att komma vidare vilket kan i värsta fall sluta så här.

Rotter

Rötter som har gått runt krukan

Airpot Jord

Jämfört med ett rotsystem som vuxit i en airpot.

Typer av krukor

Det finns olika typer av krukor för luftbeskärning som bygger på två liknande principer. Antingen att rötterna kläms fast och inte kan gå vidare och tvingas förgrena sig på det sättet, alternativt att krukan tillåter att rötterna kommer i kontakt med luft och toppas av luften, det senare är mer vanligt. Det finns även produkter där du kan lägga in ”liner” på insidan av en vanlig kruka och ändå få en besäkrningseffekt. Se t.ex. Rootmaker

I Sverige är det för konsumenter vanligast med antingen air pots  eller tygkrukor, du hittar dem på hydrogarden. Både presterar likvärdigt, men utseendet skiljer sig markant. 

Airpot

Rötterna söker sig till hålen och förgrenar sig.

Tygkruka

Tygpåsar där rötterna förgrenas när de försöker ta sig igenom tyget.

Börja på rätt sätt

Givetvis vill du även börja rätt så rötterna hela tiden är i bra skick. För det så kan du använda exempelvis roottrainers  eller Soil blockers.  (finns på Väla trädgårdar). Som är sätt att propagera med hjälp av luftbeskärning. Börja på rätt sätt och fortsätt sen med rätt kruka så ger du rötterna bäst förutsättningar att lyckas.

Tips

För dig som underbevattnar så funkar det bra att ta en bit kapilärmatta mellan jorden i krukan till självbevattningsmattan för att leda vattnet och näringen upp. Det går även att använda luftbeskärning med hydroponik. Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar