Meny

Hemmaodlat

Mossgraffiti

Vårt försök att göra mossgraffiti gick lite sådär, men skam den som ger sig. Pröva du också!

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Det var engelskmännen som i sitt pedantiska fixande med sina trädgårdar fick idén att försöka sprida mossan över sten- och träpartier. Lösningen blev att mixa mossan med olika ingredienser och sen smeta på den där man ville att den skulle växa. För vår del har inspiration kommit från olika konstnärer som dekorerat mer eller mindre fallfärdiga väggar med ord som "grow" och "green". 

Att hitta receptet var inte speciellt svårt, men varför man skulle använda just dessa ingredienser var desto svårare. Yoghurt har vi läst var för att sänka PH och ge lite stadga och sockret kanske energi för att de ska växa. Mossa är lite annorlunda än andra växter i det att de saknar rötter. De hämtar sin näring främst från sin omgivning istället. Detta är en av anledningarna till att de trivs i fuktigare klimat. 

Receptet som vi använde

  • 4-5 handfull med tvättad och hackad mossa 
  • 1 liter yoghurt
  • En halv matsked socker
  • En halv tesked swell gel (vattenabsorberande)

Egentligen skulle man ha lika mycket vatten i receptet som yoghurt men vi glömde tillsätta detta, förhoppningsvis funkar det ändå. I många recept så mixade de sönder mossan, men vi valde att hacka den fint. Tänk på att välja mossa från sten om du vill odla på sten och mossa från trä om du vill odla på trä. Många skriver att materialet man kletar mossan på helst ska vara lite skrovligt så att den kan få bättre fästa.

Tvatta Mossa

Först tvättade vi mossan noga.

 

Hacka Mossa

Sedan hackade vi mossan, men att använda mixer går nog lika bra.

 

Mossamole

Vår färdiga Mossamole! Vi blandade den hackade mossan med yoghurt, lite socker och Swell Gel.

Medan alla kladdade i köket med mossan så var Antonia flitig med att skära ut bokstäver till stencilen som hon hade gjort. Vi packade ihop stencilen tillsammans med vår mossamole och gick ner till piren.

 Stencil Mossgraffiti

Stencilen är på plats och vi börjar kladda.

Vi valde en plats som vi tänkte väldigt få skulle bli upprörda om de fann lite extra mossa på och som dessutom var fuktig. Stencilen höll för två omgångar där den första helt klart blev bäst. Förhoppningsvis är det dimmigt på morgonen ett tag framöver nu så den kan växa på sig. Helst ska man undvika söderläge då mossan kan torka ut. Vi testade ett par olika platser för att jämföra. Om inget annat ett kul projekt att testa!

Mossgraffiti 

Det färdiga resultatet, förhoppningsvis växer det!

Uppdatering Mars 2014

Det är uppenbart att den här tekniken inte fungerar optimalt. Vi lyckades (efter vi gjort detta förstås) hitta en sida där de förespråkar andra metoder. Förslagsvis så testar du dessa först. Det som överlevde om än i torkad form var tecknen för fred och kvinnlighet :)

Mossgraffiti



Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar