Meny

Hemmaodlat

Odla inomhus på vintern

Odla inomhus på vintern

Det går att odla bladgrönt annat än ärtskott på vintern. I den här artikeln tar vi upp vad du behöver tänka på för att komma igång med din vinterodling.

Chilifrukten

Chilifrukten

Chilifrukten är en populär växt att odla och ger en extra dimension till maten. Lite kort om dess historia och vad som utmärker den.

Ödem - små knottror på undersidan av bladen

Har du konstiga knottror under dina blad? Innan du tar fram bladsprayen så titta noga, det kan mycket väl vara ödem och inte skadedjur.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Forskare tror att ödem orsakas av en obalans mellan vattenupptag och transpiration. Det sker när rötterna tar upp mer vatten än vad bladen kan transpirera. Vatten och näring ansamlas under och i vissa fall i cellen vilket gör att cellen sträcks ut och kolapsar. Fenomenet uppstår som knottror på undersidan av bladen. Ödem kan uppstå på många olika typer av växer och kan visa sig på lika olika sätt. För oss som driver upp chili för senare utplantering är ödem väldigt vanligt förkommande.

Knottror Odem Chili
Ödem på chili.

 

Vad du kan göra?

Det bästa du kan göra är att försöka öka transpirationen, alternativt minska vattenupptaget. Det sistnämnda kan dock vara något riskabelt.

Fläkt

Om du märker att du fått knottror pröva att sätta upp en enkel oscillerande fläkt. Genom att luften rör sig runt bladen så ökar mängden vatten som dunstar.

Kontrollera fuktigheten

Om det är väldigt fuktigt och varmt runt din odling så minskar transpirationen. Minska den relativa fuktigheten (förenklat) för att öka transpirationen.

Undvik för mycket vatten

Tänk på att inte låta dina plantor stå för mycket i vatten. Detta är så klart svårt i en hydroodling och då behöver du titta på miljön istället.

Tänk på avståndet

Om dina plantor står väldigt tätt sätt dem lite längre ifrån varandra. Då får de bättre luftcirkulation och dessutom mer ljus per planta.

Skulle du ändå få lite ödem är inte det hela världen, men att undvika det helt är så klart bäst. Testa gärna några av metoderna ovan att kommentera hur det gick för dig.



Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar