Meny

Hemmaodlat

Grönsaker för nybörjare

Grönsaker för nybörjare

En lista med tre vanliga grönsaker som är lätta för nybörjare att komma igång med. Perfekt för dig som vill börja odla hemma.

Odla basilika inomhus

Odla basilika inomhus

Att odla sin egen basilika hemma är både roligt, enkelt och gott! Med vår guide har du basilika på nolltid.

Odla avokado hemma

Likt kattvideos tar bilder på avokadoplantor över våra sociala medier. Det har blivit trendigt att odla sin egen avokado. Men vad händer efter att kärnan har fått ett skott? Kommer jag en dag kunna äta en avokado skördad från min planta?

https://www.linkedin.com/in/niclas-lundius-m%C3%B6rck-78b76ba3/ Av Niclas Mörck

Med den här artikeln vill vi, baserat på våra erfarenheter, beskriva hur du kan odla din egen avokadoplanta. Utöver vägen från frö till skott, kommer vi även att beskriva det underhåll din planta kommer att kräva för att må bra och se fin ut. Som en liten bonus kommer vi eventuellt att sticka hål på en och annan fördom och justera dina förväntningar kring vad du kan få ut av din planta.

Vad är en avokado för oss?

För oss är en avokado ett gott mellanmål eller en ingrediens i en god sallad. En avokado är med andra ord ett livsmedel, närmare bestämt en frukt. En avokado är någonting vi köper i närmaste matbutik, ofta i nät, omogen eller ätmogen. Men var kommer avokadon ifrån?

Odla Avokado Hemma

Avokado odlas i subtropiska till tropiska klimat i flera delar av världen, till exempel i Mexico och Anderna. Frukten vi köper i matbutiken växer på träd som är mellan 5 och 12 meter höga. När träden är runt 7 år gammalt producerar de upp till 300 frukter på ett år.

Avokadoodling

Bild: Green pigeon avocado farm

Som i många andra fall finns avokadoträd även i trädgårdsformat, en underart som endast blir upp till 3 meter högt och som också ger frukt. Men det är alltså inte den frukten vi köper i mataffären, vilket leder oss till nästa del.

Vad kan man ha för förväntningar?

Om du vill börja odla avokado i hopp om att kunna skörda egen frukt så kommer du att bli besviken. Däremot kan du förvänta dig en väldigt vacker och annorlunda planta, en spännande krukväxt helt enkelt.

Det man ska ha i åtanke är dock, att en avokadoplanta är något mer krävande än våra mer traditionella krukväxter. Som vi tidigare nämnt är det en planta som är van vid subtropiska förhållande, vilket betyder hög luftfuktighet, värme och gott om ljus - behov som i längden kan bli svåra att tillgodose, inte minst under vinterhalvåret.

Beroende på vad du är villig att göra för din planta, så menar vi att man med fördel kan se sin avokadoplanta som en ettårig växt. Varför det? Jo, baserat på våra egna erfarenheter har vi sett att plantorna börjar säga ifrån just efter 1 år. Rötterna börjar kräva större plats, bladen vill ha mer fukt och mängden ljus blir viktigare. Det syns framförallt på bladen, som blir hängiga trots vattning, och som får bruna kanter.

Viktigt att poängtera är att det inte är omöjligt att ha en fin, frisk planta. Det finns många som lyckas med det. Vi har dock inte sett många exempel från norra Europa. Avokadoplantan ställer i många fall för höga krav på den svenska plant-entusiasten. Men om du, liksom vi, fortfarande vill odla avokadoplantor hemma, tänkte vi nu guida dig till hur du lyckas med det!

Guiden till din första avokadoplanta

 1. Dela din avokado och håll koll på vad som är upp och ned på kärnan. Om kärnan sätts på fel håll så minskar oddsen för att den kommer att gro. Förbered gärna 2-3 avokadokärnor på en gång. Du förstår snart varför.

  Steg Odla Avokado

 2. Stick tre tandpetare i kärnan, gärna vinklade uppåt.

  Tandpetare Avokado

 3. Placera avokadokärnan i ett glas med vatten. Se till att vattnet täcker cirka halva kärnan. Vattnets byts med fördel varannan dag.

  Avokado Vattenglas

 4. Ha tålamod. Det kan ta mellan 6-8 veckor innan det händer något (om det händer något).

 5. Förhoppningsvis har det tittat ut en liten rot vid det här laget. Fördelen är att, när roten väl tittat ut finns det inget som stoppar den! Vid behov, flytta kärnan till ett större glas så att roten har gott om plats att växa.

 6. Det dröjer nu ytterligare 2-3 veckor innan själva plantan tittar upp.

  Avokado Kruka

 7. Nu är du på god väg till att ha en riktigt fin planta! Viktigt nu är att hålla koll på rotens längd då plantan snart kommer att börja kräva mer näring. När roten är cirka 10 cm lång (vilket kan förekomma innan kärnan slagit skott), bör den planteras i en rymlig kruka med näringsrik jord.

  Avokado Odla

 8. Du är i mål! För att hålla din planta frisk och nöjd bör den placeras i ett ljust fönster. Jorden får inte torka ut men heller inte omvandlas till en sump, vattna därför hellre din planta två gånger i veckan med en normal mängd vatten än en gång i veckan med för mycket vatten. Då minskar också risken för att jorden torkar ut mellan vattningstillfällena. Under sommarhalvåret är det bra att ge plantan flytande näring en gång i månaden.Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar