Meny

Hemmaodlat

Odla basilika inomhus

Odla sallad hemma

Odla sallad hemma

Bli självförsörjande på sallad genom vår enkla steg för steg guide. Plocka färsk sallad året om oavsett hur du bor.

Odla sallad i balkonglåda

Odla sallad i balkonglåda

Att odla sallad i balkonglåda är både kul och enkelt. Följ vår enkla guide och skörda din egen sallad i sommar.

Nytt från bloggen

Jag får ofta höra att basilika är svårt att odla, men då gissar jag att deras erfarenhet av basilika är sorten man köper i kruka i mataffären som kan få svårt att klara sig.

Niklas Hjelm
Av Niklas Hjelm

Det bästa du kan göra är att odla basilika direkt från frö, det finns många sorter att välja på, alltifrån vaniljbasilika till thaibasilika. Jag har testat det mesta men fastnat för klassisk genovese basilika och citronbasilika. Allting som jag odlar inne odlar jag hydroponiskt, alltså utan jord. Det finns många sätt att göra detta på och olika system passar olika bra med specifika örter och grönsaker. När din basilika har vuxit upp efter cirka 7-8 veckor är det väldigt gott att göra hemmagjord pesto, kolla receptet

Bästa sättet att odla basilika på inomhus

Basilika är lite långsam i starten, men växer sedan på väldigt bra. Den har inte ett enormt syrebehov vilket gör att det lämpar sig väldigt bra för ett DWC system (Deep Water Culture). Det kan låta avancerat men är inget annat än en låda fylld med vatten som du odlar i, ungefär som blommor i en vas fast med rötter.

Vad behövs?

  • Nätkorgar, antingen 2" som passar för rotningskuber eller större som du kan ha lecakulor i. 
  • Basilikafrö av valfri sort. 
  • Valfri låda (helst inte PVC plast om den ska stå i fönstret).
  • Ett lock som du kan göra hål i. 
  • Något att att göra hål med, t.ex hålsåg. 
  • Hydroponisk näring.
  • Syrepump (valfritt).
  • Syresten och slang (valfritt).
  • Timer (valfritt).

Om allt går vägen så kommer det efter några veckor se ut något i den här stilen. 

Basilika Fönster

Föreberedelse

Fyll din vattentätalåda med vatten och ställ på en ljus plats eller under växtbelysning. Du behöver inte tillsätta någon näring än. 

Plantering

Om du använder rotningskuber plantera 2-3 fröer i hålet. Stoppa rotningskuben i nätkorgen och se till att den når vattnet.

Om du använder lecakulor, häll dem i nätkorgen, strö över lite fröer. Tänk på att de gärna åker igenom så samla upp dem som åker igenom. 

Vecka 1
Se bara till att lecakulorna och rotningskubererna når vattnet precis. Rotningskuberna kommer troligen börja gro lite fortare. Vill du så kan du hjälpa skotten behålla fukten genom att ställa ett genomskinligt plastglas ovanför. 

Vecka 2
Någongång under vecka två så bör dina fröer börjat gro och du kan tillsätta näring. Det är viktigt att tillsätta väldigt svag lösning till en början. På din näringsflaska så finns instruktioner, ett tips är att halvera styrkan för sticklingar. 

Vecka 3
Nu borde rötterna tagit sig igenom lecakulorna eller svampkuberna och dricka vatten genom dem. Det gör inget om svampkuberna torkar ut så länge rötterna når vattnet. Fyll inte på vatten då de övre rötterna tar in syre från luften. 

Vecka 4
Karaktärsbladen har säkert tittat fram (vilket är det andra bladparet som doftar och ser ut som de riktiga bladen). Om de känns som att de växer på bra fyll på med lika mycket näring till. 

Vecka 5-6
Nu borde du börja kunna toppa din basilika för att använda i maten. När du toppar knipsar du de översta bladen så att basilikan växer på bredden istället för höjden. 

Vecka 7 och framåt
Underhåll genom att fylla på med vatten och näring (följ instruktionerna på flaskan men minska gärna styrkan). Var noga med att inte fylla på hela vägen upp bara, då kommer du dränka basilikan (syrebrist). 

Använda syresten

Det jag har beskrivit ovan är ett passivt DWC system utan extra syresättning. Du kan också välja att syresätta med hjälp av en luftpump och syresten. Genom att syresätta vattnet hindrar du bakterier som gillar syrefattigt vatten att spridas och förstöra för dina rötter. Om du odlar på en plats där ljudet inte har någon betydelse skadar det absolut inte att syresätta med hjälp av en pump. Odlar du i köksfönstret och inte vill ha sladdar eller oljud, odla utan syresättning.

Harvy - En färdig lösning för odling

För dig som inte vill göra en egen lösning har föreningen Hemmaodlat tillsammans med Nelson Garden tagit fram ett startkit som heter Harvy. Det är en passiv DWC lösning som innehåller pluggar, näring, nätkorgar och instruktioner. Den är tillverkad i Sverige och använder livsmedelssäker plast. Läs mer på Harvy.se

Gör din egen pesto

När din basilika är uppvuxen så är det väldigt gott att skörda den för att ha i pesto. Lämna lite så växer det upp igen. Receptet är väldigt enkelt:

En stor tallrik basilika till peston.
Mixa allt utom parmesan.
Färdig hemmalagad pesto.

Ingredienser

  • En stor tallrik med valfri basilika.
  • En påse pinjenötter (cirka 45g).
  • Drygt 2dl god olivolja.
  • 1-2 vitlöksklyftor (börja försiktigt!)
  • Saften och det rivna skalet från en halv citron.
  • Gärna lite chilisalt eller något annat med hetta, ta inte för mycket.
  • Cirka 75g riven parmesan, eller efter smak.
  • Salt, peppar.

Instruktioner

Sätt en kastrull på värme och när den är het släng i påsen med pinjenötter och rosta dem. Blanda under tiden alla ingredienserna i en mixer. Jag tar bort det största själkarna från basilikan. Riv parmesanosten.

Mixa allting slätt och tillsätt den rivna parmesanosten efteråt. Smaka av med salt, peppar och citron.

04
mar
Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp

En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.

1495 kr (Platser kvar: 16)



Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar