Meny

Hemmaodlat

Odla bönor och ärtor

Odla sallad i balkonglåda

Odla sallad i balkonglåda

Att odla sallad i balkonglåda är både kul och enkelt. Följ vår enkla guide och skörda din egen sallad i sommar.

Odla på balkong och uteplats

Odla på balkong och uteplats

Har du en balkong eller uteplats så är det bästa du kan göra är att odla någonting på den, gärna något ätbart annars blommor för de som pollinerar.

Det är dags att slå ett slag för baljväxterna. En väldigt stor familj med många släktningar vars namn ofta är förvirrande då de syftar till deras egenskaper och hur de används.

Niklas Hjelm
Av Niklas Hjelm

Det finns över 650 släkten och cirka 20 000 arter och säkerligen än mer som har försvunnit i glömska under årens lopp. I Sverige har vi en rik kulturhistoria när det kommer till odling av bönor och ärtor, men tyvärr försvann mycket när färre odlade mat för eget bruk. Fler skulle säkerligen tynat bort om det inte varit för fröuppropet, en satsning från POM (Programmet för odlad mångfald). Odlare från hela landet skickade in sina lokala sorter som NordGen tog hand om för framtiden. Tack vare föreningen Sesam så har många av dessa nygamla sorter förts vidare och som medlem i föreningen kan du beställa kulturarvssorter. En av dessa är gråärten som du kan köpa från Runåbergs fröer. Det är skrämmande att tänka hur snabbt en sort kan försvinna och vilka smaker som kan gå förlorade för alltid. Som odlare är det vårt ansvar att försöka hålla liv vid dessa unika sorter.

När det kommer till baljväxterna eller ärtfamiljen (Fabaceae) så är det främst tre släkten som är intressanta för oss som vill äta det vi odlar. Vi har ärtorna, vi har bönorna och bondbönan.

Sprit och bryt

När man pratar om bönor och ärtor så finns det sprit- och brytvarianter. När man ”spritar” så plockar man ut ärten/bönan ur baljan (skalet). Jag brukar tänka att de spritter iväg när man trycker ut dem. Anledningen till varför man gör detta ör för att skalet är segt och inte speciellt gott att äta. Spritbönorna/ärtorna som du har tagit tillagas och äts inte råa.

Sen har vi brytvarianterna vars namn kommer ifrån att man kan bryta av dem, deras skal är alltså inte så sega och du kan äta allting. Dessa kan du äta råa eller lätt kokta. Det finns dock inget som hindrar dig från att sprita sugar snaps även om du kan äta baljan, beror på hur trådiga de blivit helt enkelt.

Omogen eller mogen

En del ärtor/bönor är tänkta att skördas när de är omogna. Ett exempel på detta är gröna ärtor som är samma sak som gula ärtor men som får mogna klart innan de torkas. Du kan exempelvis torka gröna ärtor och göra grön ärtsoppa likväl som gul ärtsoppa. Ett annat exempel hittar vi med bönorna. Bryt-, skär och vaxbönor låter du vanligtvis inte torka utan konsumeras direkt medan sprit- och kokbönor torkas innan tillagning. Hericot verts är t.ex brytbönor som konumeras tidigt. Man kan med andra ord pröva sig lite fram men det gäller att vara lite försiktig då bönor som har mognat innehåller proteinet lektin som kan ge dig jobbiga magsmärtor. Anta inte t.ex utmaningen att äta en rå kidneyböna, du kommer ångra det bittert. Att äta nyskördade sockerärtor kommer dock bara göra dig glad!

Busk eller stör

En del bönor/ärtor tycker om att klättra medan en del inte gör det. Bondbönan är något av undantaget som står på egna ben. Det kan därför vara smart att kombinera denna med andra klättrare t.ex. Se det ungefär som med tomater, en del klättrar och behöver hjälp med detta medan andra är av busktyp och klarar sig på egen hand.

Ärt - Pisum sativum

Spritärt

I denna grupp återfinns gråärt. 

Märgärt

Det som vi vanligtvis kallar gröna ärtor. Du spritar dem, men de är sötare än övriga spritärtor.

Brytärt

Här hittar du sockertärtor, som nämnt handlar mycket om användningsområden när det kommer till baljväxter. ”Sugar Snap” till exempel, den är söt och ”snaps” alltså bryts när du böjer på den.

Böna - Phaselus vulgaris

Kallas även för trädgårdsbönor. Dessa finns olika sorter med olika utseende och användningsområden. Baljorna och blommorna kommer i många kombinationer där vissa är platta och långa och andra runda och korta. Följande sorter är vanliga för trädgårdsbönor (phaselus vulgaris)

Brytbönor

Kallas även haricot verts, gröna bönor då de används omogna eller hela efter kokning.

Spritbönor

Spritning är ett underligt ord för att trycka ut bönorna innan du använder dem. Du äter alltså inte själva skalet (skidan).

Vaxbönor

Är ljusa brytbönor som saknar pigment och är vaxgula till namnet därav namnet. Väldigt mjälla i smaken utan trådar.

Skärbönor

En buskböna som är breda och platta och vars namn kommer ifrån att man skar dem i bitar innan tillagning. En del tycker de är överlägsna brytbönorna i smaken.

Bondbönor - Vicia faba

Bondbönor – medlem i ärtfamiljen men inte annars släkt. Har ett upprätt växtsätt och du kan med fördel låta andra saker klättra på den. Kan med fördel odlas med potatis och morötter. Det går att äta späda baljor men det är vanligare att de spritas och tillagas.

Odling av bönor och ärtor

Bönor och ärtor är rätt så anspråkslösa i sina krav på var de växer, men de trivs bäst i full sol i en väldränerad jord med lite högre pH. Tänk på att det gärna ska vara lite varmare i jorden innan du sår (10-13 grader celcius). De finns både busk och störvarianter så kolla vilken sort du köpt och om de behöver klättra. Störvarianterna klättrar lite annorlunda än ärtorna då de inte har några små ”klängen” eller spröt, de kommer istället skruva sig motsols. Vanligtvis lät man dessa klättra runt långa stänger ”stör” därav namnet. Det går dock fint att låta dem klättra på annat också. Tänk på att sätta upp din spaljé (om du använder den) så att den inte skuggar andra växter.

Beroende på vad du odlar för bönor så kommer de ha olika lång utvecklingstid. För många ärtor/bönor så kan du välja när du vill skörda dem vilket kommer styra när de är ”klara”. Låt inte brytbönor sitta för länge då baljan kommer bli lite trådig och trist. När du plockar så uppmuntrar du växten att sätta nya baljor. Titta på förpackningen vilket som är ett bra avstånd för din sort. Du kan med fördel odla bönor i krukor och kombinera busk och störvarianter.

Odla bönor och ärtor hydroponiskt

Du kan med fördel odla bönor och ärtor hydroponiskt. Både hemma och på Hemmaodlat brukar jag odla dem i ebb och flodsystem. Allt du behöver göra är att slänga ner några fröer så löser de resten själv. Tänk bara på att du behöver förse dem med ordentligt ljus och att binda upp de som klättrar. Har du ont om plats kan du även odla dem i kokos eller i ett DWC system.

Kvävefixering

Ärtor och bönor är en viktig del i ekologisk jordbruk då det är en den kvävefixerande delen i en växtföljd. För det mesta så förekommer Rhizobium bakterier i jorden (annars kan man köpa kultur) som inleder ett samarbete med växterna. Dessa bakterier fixerar (fångar in) atmosfärens kväve (N2 gas) och omvandlar det till ammoniak. Denna ammoniak kan omvandlas till nitrat av andra bakterier men det som framförallt händer är att växterna byter kvävet mot kolhydrater via rotknölar som bakterierna bildar. Växterna vill ha detta förhållande och skickar ut hormoner för att locka till sig de kvävefixerande bakterierna. Kvävet som bakterierna fixerar kan växterna ta upp till sin egen tillväxt men en del lagras i rotsystemet med knölarna. Det är därför det är viktigt att inte rycka upp hela plantan när bönorna gjort sitt utan klippa av ovanför ytan och låta rotsystemet förmultna. Det lagrade kvävet kommer därefter att långsamt frisläppas. Om det är tidiga bönor kan du alltid fortsätta odla något annat som då kommer dra nytta av kvävet. Du kan t.ex börja med ärtor och fortsätta med malabarspenat eller gurka.

Lektiner

Bönor är rika på ett protein som heter lektiner som kan ge dig riktigt ont i magen. Genom att förvälla och koka bönorna så kan man bryta ner proteiner till mer hanterliga nivåer. Vad jag hittat är detta främst ett problem som rör P. Vulgaris. Även bondbönor och ärtor innehåller lektiner men desto yngre de skördas desto mindre finns det i dem. Att äta wookade sockerärtor är t.ex inget problem men du skulle inte få för dig att äta en torkad kokböna. Är du osäker så kolla upp just din sort.

Sjukdomar

Om du odlar baljväxter på samma plätt år efter år kan du få problem med sjukdomar och skadedjur. För bönor är svartröta och fusarium vanligt och för ärtor är ärtrotröta vanligt. Rötterna kommer bli väldigt sunkiga vilket kommer göra att hela plantan vissnar underifrån. Mer info. Även bönflugor kan skapa liknande problem då dess avkomma övervintrar till nästa säsong och börjar käka upp dina rötter. För mycket gödsel kan locka till sig bönflugor så övergödsla inte.Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar