Meny

Hemmaodlat

Odla en gurkgardin

Nytt från bloggen

Är du trött på dina gamla trista gardiner? Varför inte odla din nästa gardin genom att låta minigurkor klättra upp i ditt fönster. För att det ska fungera krävs ett soligt och varmt fönster, helst söder men väster och öster går också bra.

Niklas Hjelm
Av Niklas Hjelm

Börja med att så gurkfrön i mindre plastkrukor under tillskottsbelysning. Se till att de får näringsrik jord redan från början då gurkor är hungriga och växer fort.När rötterna har börjat titta ut genom botten så är det dags att plantera om. Plantera om till en kruka på 1 1/2 till 2 liter, gärna självbevattnande, alternativt kan du placera dina krukor på en självbevattningsbricka. Vill du odla hydroponiskt så kan så fröerna i pluggar och sedan placera dem i små DWC kratkysystem eller använda kokos med krukor. Om du vill ha bättre synlighet genom fönstret så placera en kruka på varje sida av fönstret för att skapa en snygg inramning, annars placera krukor på hela fönsterbrädan.

Gurkgardin

Plantera ut så många gurkor du vill ha i mindre krukor. Du kan även köra med kratky. Foto: Sandra Lindell.

Häng snören från gardinstången och träna dina gurkor uppåt genom att vira snöret försiktigt runt dem. Om det kommer fruktämne för tidigt så kan du nypa bort det så fokuserar de mer på vegetativ tillväxt. Se till att de alltid har ett gott förråd av vatten och näring och välj gärna en mindre sort.

Gurkgardin

Gurkor som hänger från gardinstången. Foto: Sandra Lindell.

Inte bara för gurkor

Den här tekniken fungerar bra med allting som klättrar. Det kan vara t.ex tomat (ej busk), chili, men även physalis. Tänk på att ge mer kväve i början och sedan mer kalium när fruktsättning sätter igång. Låt inte frukterna bli för stora utan plocka hela tiden. Detta kräver ett ljust fönster och lämpar sig därför bättre under det ljusare halvåret. Att tillskottsbelysa på höjden är en utmaning och svårt att få till snyggt i hemmet.Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar