Odla inomhus på vintern
Så här års dyker det upp många bilder på frösådder under växtbelysning, men det är färre som odlar för maten inomhus. I den här artikeln visar jag hur du kan odla grönt även på vintern.
Det finns mycket som avgör hur bra det kommer växa inomhus under vintern. Nu pratar vi inte om ärtskott utan om ordentligt stora plantor. Tänk på:
Mycket ljus
För att odla plantor som liknar det som du får utomhus vid finare väder så behöver du mycket belysning. Belysningen behöver inte vara anpassad för något speciellt spektrum. Det är betydligt viktigare att du har mycket ljus som täcker dina växer på ett bra sätt. Växterna på bilderna nedan har vuxit upp under en kombination av T5 lysrör och olika LED belysningar.
Ljuset är på 16-18h om dygnet och är så nära växterna som möjligt. Detta då ljuset avtar kraftigt.
Lollo Rosso sallat som växer under T5 lysrör i ett DWC system.
Vid dubbla avståndet så har du bara en fjärdedel så mycket ljus kvar. Skulle du filtrera ljuset genom något typ av lock kan du tappa upp mot hälften av ljuset. Detta i kombination med en varm miljö leder till långa och spindliga sticklingar. Dessa kommer ha väldigt svårt att växa till någon som du kan skörda rikligt av. Jämför med de fröer då sår under våren. Är resultatet som kommer upp likvärdigt? I den här artikeln pratar jag om hur du får kompakta plantor.
Värme / fukt
På vintern är det torrt och temperaturen kan skifta mycket. Om det är möjligt så är det bättre att ställa växterna svalt (18-19 grader) än att ha dem precis nära ett element där det är varmare. Desto varmare, desto mer ljus kommer du behöva för att hindra växterna från att sticka iväg på höjden. Även luftfuktigheten kan vara ett hinder. Enkla sätt att få upp fuktigheten är att sätta lock för växterna. Då behöver du dock kompensera med mer ljus. Du kan även pröva att sätta växterna i ett mindre utrymme och plantera mer växter nära varandra. Desto större bladverk växterna har desto mer vatten kommer de dunsta, vilket leder till högre fuktighet. Det är sällan ett problem att det blir för fuktigt inomhus på vintern om du inte har ställt dina växter i ett tält. Då behöver du ta in ny friskluft och ta ut den gamla. Har du väldigt många växter i ett litet utrymme så fungerar en vanlig fläkt på timer bra också. Tänk på att bladen inte ska gå över varandra. Gör de det så har du planterat dem för tätt.
Variation av sallat och örter i ebb/flod med ekologisk näring.
Vatten / näring
Jag odlar inte i planteringsjord inomhus när jag odlar bladgrönt. Istället använder jag olika hydroponiska tekniker. Antingen odlar jag direkt i vatten eller i ett substrat som lecakulor. Fördelen med detta är att jag inte behöver förnya odlingsmediumet hela tiden vilket är jobbigt i en lägenhet. Detta spar både tid och energi. Näringen jag använder är hydroponiskt vilket behövs då vi inte har spårämnena från planteringsjorden. För det mesta räcker det utmärkt med en 1-parts näring. Alternativt så köper du en två part närings som är lite mer koncentrerad. Finns t.ex på Hydrogarden och Ebb och flod. På vintern gör det inget om näringen är lite starkare än på sommaren då avdunstningen överlag är mindre.
Så nytt hela tiden
För att du inte ska få slut på grönsaker så är det viktigt att du sår regelbundet. I mina fönsterodlingar har jag valt att bredså direkt i krukorna. Här växer just nu bladspenat, krasse, mizunakål, ruccola och vattenkrasse. Lite mindre bladgrönt som har lätt att etablera sig. Är man orolig att det inte kommer ta sig i bara lecakulorna så kan man alltid lägga ut lite vermiculit eller kokos överst och mylla ner fröerna i det.
Spenat i fönsterodling, direktsådd.
För de vattenbaserade system så sår jag i rotningskuber (finns t.ex på Wexthuset. Här sår jag sallad, kål och kryddväxter i drivhus under stark belysning. Att inte snåla med belysningen är ett måste för kompakta sticklingar. Dessa planterar jag ut i antingen mitt aquaponicssystem, ebb/flod eller DWC.
Varför odla inomhus på vintern?
Även om det går åt en del energi från belysningen så är belysningen som används effektiv. Känslan av ett ljus hem även när det är som mörkast ger inte bara liv åt växterna utan även till en själv. För mig så har användningen av grönt i maten ökat betydligt på vintern, men för att det ska fungera så krävs att du sätter upp några odlingar så att det blir något. Sen när det börjar bli ljusare och varmare så kan man dra ner antalet timmar som växterna får ljus (iaf de som är i fönstret). En annan fördel är att all näring bibehålls eftersom grönsakerna äts direkt. Jag vet dessutom att de inte är besprutade. Det skulle vara arbetsvillkoren som det det kan vara lite sådär med :P
mar

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti
Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp
En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.
1495 kr Anmäl (Platser kvar: 16)
mar

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti
Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp
En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.
1495 kr Anmäl (Platser kvar: 16)