Meny

Hemmaodlat

Vikentomater - vårt studiebesök

Vikentomater - vårt studiebesök

För alla oss som älskar tomater är det verkligen en fröjd att få en guidad tur hos Vikentomater. På de 10 000 kvadratmeterna odlas 83 tomatsorter och lite chili längs väggarna.

Bygg självbevattningsränna (RGGS)

Bygg självbevattningsränna (RGGS)

RGGS står för Rain Gutter Grow System, en uppfinning från USA och som namnet antyder odlar du i en ränna (gutter).

Odla med bato buckets

Bato eller dutchbuckets är speciella hinkar som används inom storskalig kommersiell odling av större växter såsom tomater. I den här korta guiden berättar vi mer hur de fungerar.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Tomater och chili odlas oftast i batobuckets (dutch buckets) i kommersiella växthus. Eftersom tomat bildar en huvudstam så kan du klämma in två stycken i en kruka. Chilin däremot delar på sig i ett V vilket gör att du får två huvudstammar som du kan träna uppåt.  En matarlinje placeras (oftast 13mm) placeras ovanför krukorna. Drippers (3-5mm) trycks sedan ned i krukorna. Det vanligaste substratet som används är perlit som har goda vattenhållande egenskaper utan att kloggas igen. Även lecakulor och pimpsten används frekvent. I botten finns ett uppsamlingsrör där överflödet transporteras bort. Designen på krukan gör att det blir ett litet vattenmagasin i botten som fungerar som en säkerhet om något skulle haverera.

Dutchbuckets 
Bato (dutch) buckets i växthus (Crop King)

Poängen med bevattningen är att tillgodogöra växternas dagliga behov av vatten och näring. Genom att räkna ut hur mycket växterna tar upp och som förloras genom avdunstning så kan du mer eller mindre tillsätta exakt detta. I större system innebär detta att max 10% av det som tillsätts förloras i avrinning. Många väljer att leva med denna förlust, men ett alternativ är att samla upp vattnet för att återföra det med färskt vatten. Efter några veckor brukar tanken dumpas för att undvika obalans.

För många kan detta säkert kännas övermäktigt och svårhanterligt. Ett lättare alternativ är att jobba med självbevattningstekniker där plantorna bestämmer när de vill ta upp vatten. Tillförseln av näring blir inte lika exakt som när du bevattnar, istället får rikta in dig på ett ungefärligt näringsvärde utifrån storlek.

 

30 - 31
mar
Helgkurs hydroponik Mars

Helgkurs hydroponik Mars

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Hemmaodlat

En intensiv, lärorik och rolig helgkurs i hur du kan odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande.

950 kr (Platser kvar: 4)

23 - 24
feb
Helgkurs hydroponik Februari - Fullbokad

Helgkurs hydroponik Februari - Fullbokad

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Hemmaodlat

En intensiv, lärorik och rolig helgkurs i hur du kan odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Fullbokad - maila om reserv.

950 kr (Platser kvar: 0)

21 - 24
mar
Hemmaodlat på Nordiska Trädgårdar

Hemmaodlat på Nordiska Trädgårdar

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Stockholmsmässan i Älvsjö

Hemmaodlat kommer ställa ut på Nordiska trädgårdar. Vi kommer stå tillsammans med FOR och Nelson Garden. Niklas Hjelm kommer föreläsa om sin nya bok Hydroponisk odling alla dagar i veckan. Hoppas vi ses!

165 kr (Platser kvar: )Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar