Meny

Hemmaodlat

Vad är hydroponisk odling?

Vad är hydroponisk odling?

Inom hydroponisk odling odlar man utan jord vilket är bra för oss som inte har så mycket yta att odla på.

Odla med kokos

Odla med kokos

Du kan använda kokosfiber som en jordförbättrare och som ett odlingsmedium inom hydroponisk odling.

Nytt från bloggen

Odla med stenull (rockwool)

Stenull är mycket vanligt inom kommersiell hydroponisk odling (för odling av tomater och paprika). Fördelen med substratet är att det håller vatten, näring och syre på ett bra sätt.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Stenull framställs genom att sten smälts i 1 500 grader, och av den flytande massan som skapas, spinns sedan tunna trådar. Dessa behandlas med bindemedel och härdas när trådarna passerar genom en ugn. Eftersom stenullen innehåller kalk är pH-värdet något för högt för odling (8) och den behöver därför behandlas. Detta gör du lättast genom att blötlägga stenullen i hink med vatten med ett pH på 5,5–6,0 under en halvtimme. Du kan sänka pH-värdet på ditt kranvatten med en syra, till exempel fosforsyra. Tänk på att använda skyddsglasögon och handskar när du hanterar syra. För att kontrollera pH-värdet använder du antingen lackmuspapper eller en pH- indikatorvätska, du hittar det i akvariehandeln. Till skillnad från rotningskuberna är substratet inte behandlat med någon näringsgiva. Blanda därför till en mild näringslösning cirka (2 ml per liter) och låt stenullen suga upp näringen. Krama inte ur stenullen när du lyfter upp den, detta förstör strukturen. Skaka istället av den lätt och gör ett litet hål för fröet.

Stenull
Stickling i stenullskub.

Miljöaspekter med stenull

Stenull används som isolering och för detta bruk är det lättare att rättfärdiga den energiintensiva framställningen. Isolering som minskar uppvärmningsbehovet i ett hus i under femtio år är dock inte samma sak som att använda stenull en odlingssäsong och sedan slänga bort det. Om stenullen inte återvinns på ett ansvarsfullt sätt så kommer den inte brytas ner, till skillnad från rotningskuberna, som består av ett organiskt material. Den stora fördelen med materialet är att det är lätt att ta en mindre kub och sätta i en större "slab". Personligen föredrag jag rotningskuber av torv/kokos. 04
mar
Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp

En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.

1495 kr (Platser kvar: 16)Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar