Meny

Hemmaodlat

Odla Microgreens (krasse)

Nytt från bloggen

Smågrönt i härliga mängder piffar till vilken maträtt som helst. Vi går igenom tekniker för att odla microgreens.

Niklas Hjelm
Av Niklas Hjelm

Microgreens eller krasse som vi brukar kalla det på svenska är när vi låter växterna växa till storleken av sticklingar för att sedan skörda dem direkt. Det första bladparet har kommit fram (hjärtbladen) och det andra bladparet (karaktärsbladen) har ofta börjat utvecklas. Detta beror dock väldigt mycket på vad man odlar. Det finns inga fördelar närings- eller smakmässigt, både smak och näring är mindre mot fullvuxna varianter, men just en mildare smak och storlek kan vara att föredra ibland. 

Microgreens (krasse) är inte samma sak som Sprouts (groddar). Groddar växer inte i ett medium och du äter allting, inkl fröerna. Tidigare avrådde Livsmedelsverket från ätande av groddar, men de har dragit tillbaka detta. Microgreens klipper du dock vilket är nödvändigt då du inte vill äta jord!

 

Exempel på sorter som funkar som microgreens. 

 • Ruccola
 • Broccoli
 • Diverse kålsorter
 • Rödbeta
 • Selleri
 • Fänkål
 • Vattenkrasse
 • Mangold
 • Rädisa
 • Gurkört
 • Wasabi
 • Basilika
 • Koriander
 • Gräslök
 • Tatsoi 
 • Portlak
 • Amarant
 • Stevia

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna och det roliga är att man kan använda bladen på sådant man annars bara skulle använda frukten såsom broccoli eller fänkål. Testa dig fram och som vanligt odla efter de smaker du tycker om. Piffar till vilken maträtt som helst på ett väldigt enkelt sätt, för att inte tala om en väldigt rolig gåbort present!

Odla microgreens

Att odla microgreens är egentligen inte svårare än att propagera, den stora skillnaden är att du sätter fröerna betydligt tätare. Anledningen till detta är för att du vill skörda mycket av de små sticklingarna och inte låta dem växa till full storlek.

Vetegräs

Vetegräs som odlats helt utan jord.

Odla microgreens hydroponiskt

Att odla microgreens hydroponisk funkar väldigt bra. Med vetegräs behöver du i stort sett inget medium alls. Jag brukar bara lägga ut lite hushållspapper och sprida de blötlagda vetegräsfröerna över pappret. Rötterna kommer bilda en matta tillsammans med pappret som du sedan kan lyfta allting med. Vissa fröer är dock så små att de inte bilder rötter på samma sätt och när de kommer i kontakt med vatten så löses de upp, dessa behöver ett medium såsom kokos. Du kan givetvis använda valfri såjord, kompost också, se till att den inte är för stark bara då du ändå kommer skörda dem när de har fått karaktärsbladen (andra bladparet). Man lär sig snabbt vilka som har stor "växtkraft" och som klarar sig utan medium och vilka som behöver lite extra hjälp. 

Val av medium

Om det finns något att besluta om när det kommer till odling av microgreens så är det vilket medium du ska använda. Det finns en mängd olika mattor att välja mellan som är gjorda av alltifrån kokos till syntet. Det bästa kan jag tycka är att försöka använda något som inte genererar en massa avfall då din omsättning är så snabb. Kan du köra helt utan så gör det eller använd kokos/jord. Vad som helst som är hållbart om som du kan återanvända eller förnya på ett enkelt sätt. Kom ihåg att krassen redan har i stort sett all näring den redan du behöver så rollen mediumet har är att hålla fukten och skapa stadga på ett bra sätt. 

Odla vetegräs

Rötterna har bildat en matta. Var noga med att torka av brickan ordentligt och inte sätta fröerna för tätt för att undvika mögel.

Steg för steg vetegräs

Att odla vetegräs hemma är båda enkelt och nyttigt. Vetegräs är supernyttigt och funkar bra i t.ex smoothies. Tekniken nedan funkar bra för större fröer som kräver blötläggning, ingen jord behövs. Det som är viktigast är att hitta rätt balans så att fröerna inte torkar ut, men inte heller möglar av för mycket fukt. Du tjänar inte på att ta för mycket fröer eftersom det lättare möglar då.

Dag 1

 1. Hitta en bricka med kanter, t.ex en propageringsbricka.
 2. Häll ut fröerna så att de täcker hela ytan utan att ligga på varandra.
 3. Lägg fröerna i blöt över natten.

Dag 2-3

De flesta fröer är mörkergroende vilket innebär att du behöver sätta på ett lock över vetegräset. Se till att hålla fröerna fuktiga genom att spruta med en vattenflaska 1-2 gånger per dag. Det viktigaste är att fröerna hålls fuktiga utan att det rinner vatten.

Dag 3 och framåt

Det är troligt att vetegräset har börjat gro nu, om inte så kolla kvalitén på dina fröer och att de fått tillräckligt mycket mörker och fukt. Är det för kallt så påverkar detta också.

Byt lock

Du kan nu ta av det mörka locket och sätta på ett genomskinligt lock istället, gärna ett med ventilationshål så det inte blir för fuktigt. Efter att vetegräset vuxit på sig lite så kan du ta av det helt, ventilationen är viktigt för att undvika mögel.

Vattna istället för spraya

Spraya med vattenflaska 1-2 gånger per dag tills rötterna vuxit ihop. När detta har hänt kan du gå över till att spola under kranen istället. Du kan även använda en vattenkanna om du hellre vill det för att få mjukare spridning på vattnet. Detta låter dig även tillsätta lite näring om du skulle känna för det. Lite kallpressade knöltångsalger på flaska är ett bra vitamintillskott, i övrigt klarar sig de mesta du odlar på energin de har från fröet. Kom ihåg, du vill inte att det blir en fullvuxen planta, utan bara en massa sticklingar.

När skördar jag?

Det tar mellan 12-14 dagar för vetegräset att växa upp till "skördehöjd", men har du vetegräsabstinens så kan du säkert klippa gräsmattan innan dess. Släng sedan rotmassan på komposten, diska av brickorna och börja om igen. Om du vet att det tar ett par veckor att få en skörd så kan du styra så att du hela tiden har vetegräs, om det är din nya grej.

Var kan jag köpa vetegräsfrön?

Bor du i Malmö hittar du dem i en ekobutik på Caroli som heter "Reco Food Market". Kolla din lokala butik som har större utbud av ekofröer. 

04
mar
Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp

En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.

1495 kr (Platser kvar: 16)Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar