Meny

Hemmaodlat

Sommartid är odlingstid

Sommartid är odlingstid

Du kan odla mycket även om du bara har en balkong mitt i stan. Jag visar hur jag har det här hemma just nu.

Hydroponiska system

Hydroponiska system

Vi jämför olika hydroponiska odlingssystem och hjälper dig att välja det system som passar dig bäst.

Nytt från bloggen

Odla på balkong och uteplats

En balkong eller en uteplats ger en försmak av att ha en riktig tomt som man kan sätta upp polytunnlar, växthus och pallkragar på.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Vi får hålla tillgodo med mindre varianter men det är inte fy skam det heller, tänk på de stackarna som ”bara” har en lägenhet. Det finns dock vissa tekniker i den här artikeln som skulle fungera även om du bara har en fransk balkong t.ex.

Mitt mål för min balkongodling är att utnyttja ytan så mycket det går och odla lite större grönsaker som är svårare att odla inomhus. Ett krav är att jag inte behöver vattna hela tiden då jag gärna vill kunna åka iväg på semester i en vecka utan att behöva oroa mig för att allt torkar ut. Det hjälper inte alltid att be vänner vattna (jag tänker på dig David!).

Odla På Balkong

Min balkong i slutet av Juni. Sallad, örter, lite blommor, tomater och mangold.

Börja med vad du vill odla

Som alltid ska man börja med att titta på vad man vill odla och planera teknik och utrymme där efter. Vill du odla större grönsaker såsom tomater, chili och gurka så kommer dessa ta upp mycket yta och dessutom dricka mycket vatten, helst under soliga dagar. Sallad och örter tar inte alls lika mycket plats och har inte lika stort vattenbehov. Du kanske också vill utnyttja balkongen själv och sitta och njuta av din egenodlade sallad i solen. Allt detta är faktorer som du behöver tänka på så börja rita och planera innan du beställer fröer! Läs gärna den här guiden om du bara kan odla inne

Smarta saker att odla på balkong

  • Tomater
  • Chili
  • Gurka
  • Bönor
  • Sallad
  • Örter

Kanske roliga men inte så effektiva (tar plats och tid)

  • Morötter
  • Potatis
  • Jordgubbar och andra bär.

Bara för att det är fint

  • Blommor som är fina
  • Blommor som doftar

Mitt tips är att satsa på sådant du äter mycket av, kostar mycket i butik och som inte tar en evighet på sig att bli klart, det får gärna ge stor och återkommande skörd. Att lägga pengar på sättpotatis och odla i en hink ger väldigt lite tillbaka om du jämför med att ha en tomatplanta på samma yta. Men visst, vill du ha din egenodlade potatis, go for it!

Smarta system för balkongodling

Jag har hunnit testa en hel del och allt som involverar el och balkong är uteslutet för mig. Har du en uteplats är det kanske lättare men jag har nog med porlande inomhus just nu känner jag. De tekniker jag kommer jobba med är passiva och de funkar lika bra i jord som hydroponiskt.

För större plantor såsom tomat, chili och gurka

Autopot
Ett kommersiellt system där en stor vattentank fyller på vatten till krukorna när de behöver det. Går att bygga ut i med extensionkitt. Snyggt och pålitligt men kostar lite.

Autopot Balkong

Mitt autopotsysten på balkongen. Rosor och tomater tidigt på våren. Kolla in den här videon från slutet av Juni när tomaterna och rosorna är betydligt större. 

Rain gutter system
Från USA förstås. En DIY lösning där du tar en stupränna och sätter fast den i impregnerat byggvirke. Kopplar du till en flottör kan du dessutom ha autmatiskt påfyllning. Krukorna har ett hål i botten där du sätter en nätkorg som suger upp vattnet när den behöver den. Billigare än autopot men lite mer bygg.

Raingutter System

En ränna som man sätter hinkar, krukor på.

Raingutter System2

I botten av hinken har jag borrat ett hål och satt i en nätkruka.

Squash Balkong Odla

Squash som sätter frukt och blommar ett par månader senare. 

 

Tomat Hink

För sallad, örter och jordgubbar

Passivt DWC system
Fyll din balkonglåda med vatten, tillsätt näring och sätt på ett lock av frigolit med hål för nätkrukor. Sallad har du inom en månad, plantera och skörda allteftersom. Om örten inte har för stort syrebehov kommer det funka med dessa också men passa dig för rotröta.

Självbevattning
Kommer som krukor och brickor med kapillärmatta. Personligen gillar jag brickorna bättre då jag kan sätta många krukor på liten yta och blanda lite som jag vill.

Amplar
Utnyttja luften och häng upp en massa amplar. Tips är att lägga i vattenhållande kristaller och gärna dryga ut med kokos som håller vatten bra. Kan du hitta en ampel som dessutom har en vattentank så är det ännu bättre, alternativt bygg en själv.

 

Omvandla en befintlig möbel

Att ta inspiration för en möbel eller omvandla en utomhusmöbel till en hydroponisk odling är oftast både en snabb väg framåt och lite extra roligt. Nedan är ett växtbord från Chilli som det hade varit enkelt att sätta in bevattning i och gör självbevattnande. 

 

Planteringsbord Hydro

04
mar
Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp

En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.

1495 kr (Platser kvar: 16)



Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar