Meny

Hemmaodlat

Syre och växter

Syre och växter

Behöver växter syre för att överleva? Vi går igenom det mesta som har med syre och växter att göra.

Hydroponiska system

Hydroponiska system

Vi jämför olika hydroponiska odlingssystem och hjälper dig att välja det system som passar dig bäst.

Odla sallad hemma

Att odla sallad är bland det enklaste du kan börja med. Det tar bara 7 veckor från frö till skörd och det finns en mängd sorter att välja bland.

Niklas Hjelm Av Niklas Hjelm

Börja med din placering, om du nyttjar ett soligt fönster behöver du ingen tillskottsbelysning en stor del av året. Under vintern kommer du dock behöva tillsätta extra belysning. T.ex en LED list eller en lysrörsarmatur. Läs mer mer om odling året om.  Placera ljuset nära och ha det tänt i cirka 16h per dygn så kommer det växa fint.

Instruktioner: 

  • En valfri ljustät plastlåda, helst med slätt lock. 
  • Rotningskuber (exempelvis från Nelson Garden eller RootIt).
  • Nätkorgar 2 tum.
  • Hydroponisk näring Gold Label A + B

Om du vill kunna fylla upp med vatten hela vägen så behöver du syresätta vattnet med en syrepump och syresten. Annars kan du lämna en luftspalt så att ovandelen av rotsystemet hänger fritt. 

Odla Sallad Hemma

Steg för steg

Börja med att borra hål för nätkrukorna. På bilden används "variera" lådan från IKEA, i denna finns inget lock så då tog jag lite frigolit istället och borrade hål i det. Enkelt att göra samma sak med balkonglådor på sommaren om du har möjlighet.

Fyll sedan din låda med vatten och tillsätt en halv kopp grow och en halv kopp bloom. Du kan även använda en en-part hydroponisk näring om du vill det.  Oavsett vilket märke du använder så börja försiktigt och tänk på att bara använda hydroponisk näring. Justera eventuellt ditt pH så att det är mellan 5,5-6,5. Det finns enkla testkit att köpa i akvariebutiker eller där du handlar din näring. Stoppa rotningskuberna i nätkorgarna och sätt ner i hålen, stoppa i några salladsfrön (2-3 stycken räcker bra). Klart!

Skötsel
Se till så att rotningskuberna når vattnet tills det att rötterna kommit ut, då kan du lämna en liten luftspalt (annars dränks din sallad). Tillsätt näring ungefär var 7-10 dag i samband med att du fyller på vatten. Cirka 2ml/l. 

Uppsättning

Det har kommit en del frågor gällande uppsättningen som jag försöker besvara i den här videon. Frågor som "Behöver jag byta ut allt vatten?" och "hur mycket näring måste jag tillsätta?".

 

Har du fler frågor? Ställ dem i kommentarsfältet eller i Facebook gruppen

Inte bygga själv?

Om du inte känner för att bygga själv har vi i föreningen Hemmaodlat tillsammans med Nelson Garden tagit fram odlingslösningen Harvy. Den innehåller allt du behöver för att komma igång, är tillverkad i Sverige och använder livsmedelssäker plast. Läs mer på Harvy.se

30 - 31
mar
Helgkurs hydroponik Mars

Helgkurs hydroponik Mars

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Hemmaodlat

En intensiv, lärorik och rolig helgkurs i hur du kan odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande.

950 kr (Platser kvar: 4)

23 - 24
feb
Helgkurs hydroponik Februari - Fullbokad

Helgkurs hydroponik Februari - Fullbokad

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Hemmaodlat

En intensiv, lärorik och rolig helgkurs i hur du kan odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Fullbokad - maila om reserv.

950 kr (Platser kvar: 0)

21 - 24
mar
Hemmaodlat på Nordiska Trädgårdar

Hemmaodlat på Nordiska Trädgårdar

Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Stockholmsmässan i Älvsjö

Hemmaodlat kommer ställa ut på Nordiska trädgårdar. Vi kommer stå tillsammans med FOR och Nelson Garden. Niklas Hjelm kommer föreläsa om sin nya bok Hydroponisk odling alla dagar i veckan. Hoppas vi ses!

165 kr (Platser kvar: )Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar