
Odla sallad i balkonglåda
Ett av mina favoritsätt att odla sallad på är i balkonglåda. Insatsen är minimal och det är väldigt svårt att misslyckas. Lär dig odla din egen sommarsallad!
Skulle du ändå inte lyckas så är det väldigt enkelt att börja om och försöka igen. Den som utmärker sig för den här metoden är att istället för jord så använder vi vatten som odlingsmed. Detta funkar bra då sallad har ett lågt syre- och näringsbehov samt växer fort. Sallad tål dessutom lägre temperaturer vilket gör att man kan komma igång tidigt på säsongen. Metoden som jag kommer beskriva funkar lite bra inom- som utomhus, men om du gör den inomhus så kan det vara en god idé att syresätta vattnet med en syrepump, mer om det nedan.
Jag berättar för OdlingsTV hur man kommer igång.
Vad du behöver:
- 1st balkonglåda av valfri storlek (ej hål i botten).
- Fästen till din balkonglåda (om den ska hängas).
- 1st frigolitskiva som passar till balkonglådan (inte tjockare än nätkrukan).
- 4-5st nätkrukor 2”.
- Hydroponisk näring av valfri sort. T.ex Gold Label Hydro A & B.
- Svampkuber (Root riot, rootIt).
- Salladsfrön. Vad du tycker om.
- En kniv att skära med.
Så här bygger du:
- Mät och skär ut frigoliten. Sätt din balkonglåda upp och ner på frigolitskivan och skär ut så att frigoliten kommer innan- eller utanför balkonglådan. Om frigoliten är innanför så kan du klämma fast den eller låta den flyta på ytan. Om du låter frigoliten flyta så kommer syremängden för salladen vara lägre då rötterna är nedsänkta, fördelen är att du inte riskerar att rötterna torkar ut. Alger kommer också börja att växa på skivan om du har den flytande på ytan. Du kan också låta frigoliten sitta ovanför lådan, nackdelen är att den är lite mer instabil men du slipper alger och rötterna får större tillgång till syre. Du måste dock passa vattnet lite oftare med den här metoden, helst i början. Du kan även använda andra material än frigolit såsom plast t.ex.
- Gör hålen. När du har skurit ut din skiva är det dags att göra hålen. Räkna med en 10cm på varje sida om hålet. Har du en hålsåg underlättar det, men annars går det bra att skära ut hålet med nätkorgen som mall. Har du något vasst och runt i rätt storlek kan det även gå bra att trycka genom skivan med detta, se bara till att korgen passar i hålet. Tänk också på att inte komma för nära kanten på frigolitskivan då den lätt knäcks. Sätter du hålen för nära varandra så kommer salladen slåss om utrymmet.
Hur du sågar och gör hål.
Så här planterar du.
- Sätt upp dina balkongfästen på en solig plats och placera balkonglådan.
- Fyll lådan med vanligt kranvatten.
- Häll i hydroponisk näring, t.ex Gold Label Hydro A & B börja med en halv kopp av varje.
- Sätt på frigolitlocket.
- Sätt i nätkrukorna.
- Sätt svampkuberna i nätkrukorna och se till att de når vattnet.
- Sätt salladsfrön i hålet (cirka 5 st, för RootRiot måste du göra hålet innan) och riv av en bit och täck för.
Så här sköter/skördar du.
I början gör du ingenting mer än att se till kuberna når vattnet tills de att fröna börjar gro. Detta brukar ta några dagar, men kan ta längre tid om det är väldigt kallt ute. När salladen har blivit lite större, 6-7cm så tillsätt lite mer näring. En halv, till en kopp beroende på vilken näring du använder. Om du behöver fylla på vattnet så se till att du lämnar en liten luftspalt ovanför vattenytan. Det är den här fuktiga luftspalten som bildas mellan lock och vattenyta som de övre rötterna använder för att få syre. Efter cirka 4 veckor från det att dina sticklingar har kommit upp så är salladen oftast redo att skörda. Du kan dock vänta längre och låta salladen växa till sig ytterligare. Du kan också plocka enskilda blad eller skörda halva salladen åt gången om du inte behöver så mycket, den växer ut igen!
Härligt krusig sallad som är redo att skördas.
För dig som inte har en balkong
Om du inte har möjlighet att odla sallad i balkonglåda utomhus så funkar det alldeles utmärkt inomhus också. Du bör dock syresätta vattnet några timmar per dygn så att de dåliga bakterierna inte kan få fäste. Dessa trivs i syrefattigt vatten och förstör dina växter genom att angripa rötterna. Mängden syre minskar med temperaturen och det är varmare inomhus än utomhus, helst i Sverige! Det enda du behöver göra är att köpa en enkel syrepump, med lite slang samt en syresten. Om du dessutom sätter den på en timer så kan den köra när du inte är hemma eller på natten t.ex. Du kan förstås köra den dygnet runt också, men syrestenen och pumpen låter lite när den är igång vilket kan vara störande. Istället för balkonglåda kan man använda snyggare lådor för inomhusbruk.
Du kan även odla sallad inomhus om du inte har en balkong.
Vanliga frågor
Rötterna blir dåliga
Rötterna kan bli dåliga om du har för lite syre i lådan. Då kommer dåliga bakterier ta över och du kommer få rotröta. Rötterna blir bruna klumpar som du lätt kan dra av. Vill man förebygga detta så kan man tillsätta lite mikrober på flaska eller H202. Oftast hinner du dock då ordentligt med sallad innan detta blir ett problem.
Det växer inte
Du kan ha tillsatt för mycket näring. Börja väldigt lugnt och öka försiktigt. För sallad så är mindre bättre än för mycket.
Mina blad är bleka
Du har troligen för lite näring. Tillsätt lite extra näring, men bara lite.
Jag har alger i vattnet
Detta är oftast ingen fara. Vad du än gör så töm inte allt vatten och tvätta lådan och fyll på nytt. Då dödar du alla mikrober och gör det svårt för salladen att klara sig.
Kan jag odla annat?
Vissa örter såsom persilja och dill funkar fint, testa dig fram. Sallad är dock det som funkar allra bäst.
Kan jag plocka lite i taget?
Absolut, det växer ut igen.
Jag har för mycket sallad
Ge till grannen!
Vill du lära dig mer om den här typen av odling. Läs om krakty metoden.
mar

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti
Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp
En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.
1495 kr Anmäl (Platser kvar: 16)