
Syre och växter
Behöver växter syre för att överleva? Vi går igenom det mesta som har med syre och växter att göra.

Odla sallad i balkonglåda
Att odla sallad i balkonglåda är både kul och enkelt. Följ vår enkla guide och skörda din egen sallad i sommar.
Odla tomat i kratky DWC
Går det att odla tomat direkt i en hink med vatten utan extra syre, här är resultatet från min odling på balkongen.
Jag har länge sagt att när det kommer till större fruktsättande växter såsom tomat och gurka så är det bra om man använder en syrepump för att syresätta vattnet. Rotsystemet är större, volymen vatten är mindre vilket logiskt sätt innebär att det syre som finns förbrukas snabbare. Detta var dock bara baserat på en teori och efter att ha lyckats flera gånger med att odla sallat och örter helt passivt tänkte jag att nu är det dags för något större, tomat! Det värsta som skulle kunna hända var att rötterna inte skulle få tillräckligt mycket syre och rotrötan skulle infinna sig, i bästa fall funkar det och jag får tomater.
Vad är kratky?
Enkelt förklarat så handlar kratky metoden (efter forskaren som myntade tekniken) att lämna en luftspalt mellan vattenytan och locket i ett DWC system. Eftersom ovandelen av rötterna hänger fritt i den fuktiga luften så utvecklas luftrötter i denna del och resterande del tar upp vatten och näring. Tänk 1/3 ovanför vattenet, resten under.
Några viktiga saker att tänka på är att näringen helst ska vara mineralbaserad (ej biologisk) och helst ska ingen jord vara med i bilden. Optimalt är om du driver upp plantan i ett jordlöst substrat först och sedan planterar ut i lecakulor. I början fungerar det bra att låta nätkorgen nå vattenytan för att sedan låta rötterna hänga fritt.
Tomaten växter direkt i vatten med näring.
Hinken jag använde för experimentet var en DYI hink från Plant!T. Finns på hydrogarden. I locket finns en färdig nätkorg av större modell så det är bara att köra.
Fördelar
- Du behöver inte vattna lika ofta och kan åka iväg länge.
- Ingen jord att krångla med, lätt att ta ner och komma igång igen.
- Lätt att tillsätta näring som är tillgänglig direkt.
- Låter ingenting.
Nackdelar
- Kan in köra eko.
- Svårt att lyfta locket med stor tomatplanta.
- Kan vara svårt att avgöra hur stor del av rötterna som ska vara i vatten.
- Inte jättesnyggt med en svart hink på balkongen.
Slutsats
Tillväxttakten var inte betydligt bättre än i jord eller kokos men bevattningsbehovet var klart mindre. Jag trodde först inte att det skulle lyckas men fruktsättningen har varit bra och det blev en tydlig utveckling av luftrötter utan rotröta. Värt att notera är att denna odling kördes utomhus så hur det skulle fungera inomhus där temperaturen är konstant högre skulle behöva testas också. Mängden tillgänligt syre är mindre desto högre temperaturen blir. Jag tycker det finns potential för den här typen av odling om man kan leva med att hinkarna inte är så snygga. Det går att bygga själv förstås och göra det betydligt snyggare. Kanske ett koncept med kombinerad sittplats med tomatplantor mellan som växter direkt i vatten. Just fördelen att inte behöva förnya jorden på balkong är ett väldigt starkt argument för. Dock tycker jag att Autopot alt RGGS fortfarande är enklare att ha att göra med.
Har du testat odla större saker med kratkty? Kommentera nedan!
mar

Intensivkurs i hydroponisk odling Augusti
Med Hemmaodlat. Tid: 09.00 Plats: Grobruket, Alnarp
En intensiv, lärorik och rolig kurs där du lär dig odla utan jord året om. Vi varvar teori med praktik och lär dig allt du behöver veta för att komma igång med ditt odlande. Kursmaterial, frukost, vegetarisk lunch och fika ingår.
1495 kr Anmäl (Platser kvar: 16)