Meny

Hemmaodlat

Odla tomater i kruka

Odla på balkong och uteplats

Odla på balkong och uteplats

Har du en balkong eller uteplats så är det bästa du kan göra är att odla någonting på den, gärna något ätbart annars blommor för de som pollinerar.

Sommartid är odlingstid

Sommartid är odlingstid

Du kan odla mycket även om du bara har en balkong mitt i stan. Jag visar hur jag har det här hemma just nu.

Nytt från bloggen

Att odla tomater i kruka inne eller ute kan vara en utmaning. Här kommer några konkreta tips på hur du kan lyckas.

Niklas Hjelm
Av Niklas Hjelm

Har ett kraftfullt växtsätt som tar många med överraskning. Många planterar fröer för tidigt vilket leder till rangliga plantor som har svårt att klara sig de planteras ut. Planteras med fördel ut när det blivit lite varmare i slutet av Maj, början av Juni. Fröså någon gång mellan Mars och April, lite beroende på dina förutsättningar. Tomater växter väldigt snabbt och du kommer säkerligen behöva plantera om dem ett par gånger innan slutplantering och det behöver du både plats och ljus till. Har du mindre plats så starta hellre senare och plantera om utomhus till deras storlek utomhus.

Sorter
Tomater blir överlag väldigt stora vilket gör dem mindre lämpliga att odla inomhus. Det finns några dvärgsorter men skörden är förhållandevis liten. Väljer du att odla tomater i ett soligt fönster under sommaren (vilket absolut går) så räkna med att du inte kommer kunna se ut genom det!

Vi delar annars in tomater i huvudgrupper, de som har ett buskliknande växtsätt och de som inte har det. De som har buskliknande växtsätt lämpar sig väldigt bra för amplar där de får växa lite vilt men begränsat. Väljer du en klättrande sort så kommer den att behöva bindas upp mot en spaljé eller med hjälp av snöre. Du kommer också behöva knipsa av tjuvarna (skotten i grenklykan) som annars stjäl energi. När du är nöjd med höjden så knipsa av den på toppen så tomatplantan kan fokusera mer på sin nedre tillväxt.

Bladverket kan lätt bli väldigt stort och likaså mängden blommor som kommer fram. Som odlare behöver du göra en bedömning kring hur många kluster med blommor du vill spara och om du behöver rensa bland bladen. Själv brukar jag efter ett tag ta bort de nedre bladen, helst om de når marken. Detta är för att undvika att skadedjur lättare kan ta sig upp, förbättrad luftcirkulation och de bladen får troligen ändå inget ljus. Samma sak gör jag om grenarna kommer för nära varandra och täcker för mycket. För det mesta så brukar jag spara 4-5 blomsterklasar, lite beroende på hur sommaren är och om jag tror att fler kluster har möjlighet att utvecklas till frukter. Sparar du för många så riskerar du att få många omogna frukter. Du kan förvissa eftermogna tomater, men smaken är inte riktigt lika rolig.

Tidsgång och energi
Tar lång tid och kräver mycket energi i form av ljus och värme för att det ska bli någon skörd att tala om. Räkna iaf med en 4-6 månader innan du får din första skörd från frö.

Bästa odlingssätt
Någon typ av själv/droppbevattning där tomaterna växer i ett luftigt och lagom fuktighetshållande medium. Vill du odla hydroponiskt så rekommenderas en leca/kokos blandning och odlar du i torv så blanda gärna ut den med perlit för att göra den lite mindre tätt. Tomater dricker väldigt mycket, helst under sommaren så var noga med vattningen. Autopot är ett smidigt självbevattningssystem där det enda du gör är att fylla på vatten/näring i en stor vattentank. Du kan även bygga enklare bevattningssystem för tomater själv (läs mer här).

Rekommenderat plantavstånd: Beror lite på sorten, men gärna en halv meter.

Vanliga problem
Att du planterar frö för tidigt och får rangliga plantor. Du behöver även avvänja tomatplantor för solen (tänk solbränna). Låt dem spendera tid ute någon timme en mulen dag och öka sen gradvis under en vecka. Blir du otålig så kommer du se det på bladen vilket shockar dem lite men är inte hela världen oftast. 



Nyligen uppdaterade artiklar

Laddar